Udland

Storbritannien peger nu på Rusland i sagen om forgiftning af tidligere spion

Theresa May har indkaldt Ruslands ambassadør til at forklare, hvordan russisk nervegift kan ende i det sydlige England.

- Det er højst sandsynligt, at Rusland står bag angrebet på Sergej Skripal og Yulia Skripal (hans datter, red.).

Sådan lyder det fra Storbritanniens premierminister, Theresa May, mandag i parlamentet efter et krisemøde i sikkerhedsudvalget Cobra.

Den tidligere russiske dobbeltagent Sergej Skripal og hans 33-årige datter har været indlagt i kritisk tilstand, siden de den 4. marts blev fundet bevidstløse på en bænk uden for et indkøbscenter i byen Salisbury i det sydlige England.

Allerede i sidste uge konkluderede de britiske myndigheder, at de to var blevet forgiftet med en nervegift. Ifølge Theresa May er der tale om stoffet Novichok, som er udviklet af Ruslands militær.

Rusland svarer på beskyldninger: Det er et cirkus

Inden Storbritanniens udmelding om russerne som attentatets bagmænd afviste en talsmand for den russiske regering anklagerne.

- Den nævnte russiske borger arbejdede for en af briternes efterretningstjenester, og hændelsen skete i Storbritannien. Det her er ikke et spørgsmål for den russiske regering, lød det fra Dmitri Peskov på en pressekonference i Moskva ifølge nyhedsbureauet Reuters.

I sin tale understregede Theresa May, at Storbritannien vil konkludere, at "Rusland har anvendt magt på britisk territorium", hvis ikke russerne kommer med en kvalificeret afvisning af denne påstand

Hun oplyser desuden, at Ruslands ambassadør er blevet indkaldt til et møde i udenrigsministeriet i London. Ambassadøren skal forklare, hvordan russisk nervegas kan dukke op i Salisbury. Samtidig har Rusland fået indtil tirsdag til at forklare sin side af sagen.

Men russerne skulle ikke bruge så lang tid. 

Kort efter Mays tale har det russiske udenrigsministerium hurtigt og konsekvent svaret igen. Udenrigsministeriet kalder Theresa Mays anklager for "et cirkus".

Udenrigsminister Boris Johnson har derudover bedt om en grundig redegørelse for stoffet Novichok.

Skripal var dobbeltagent

Årsagen til at flere siden attentatet har spekuleret i, at Rusland kunne stå bag, er på grund af Sergej Skripals fortid.

Den 66-årige russer var tidligere oberst i den russiske efterretningstjeneste GRU. Men i 2006 blev han idømt 13 års fængsel for at have spioneret for den britiske efterretningstjeneste MI6. Ifølge anklagerne havde han i 1990’erne forsynet briterne med navne på russiske agenter rundt omkring i Europa. Til gengæld var han blevet betalt 100.000 dollars (omkring 600.000 kroner).

Sergej Skripal blev sendt i en fangelejr, men han kom ikke til at afsone hele sin dom. I 2010 kom han til England som del af en storstilet fangeudveksling. Herefter slog han sig ned i Salisbury, hvor han købte et rækkehus.

Borgere i området bedt om at passe på

De britiske myndigheder sagde umiddelbart efter attentatet, at der ikke var nogen større fare for borgerne som følge af nervegiften. Men søndag blev hundredvis af borgere bedt om at passe på, hvis de havde besøgt en restaurant og en pub, som Sergej Skripal og datteren havde været på inden attentatet.

På begge steder var der fundet spor af nervegiften, så borgerne blev blandt andet bedt om at vaske deres tøj og rengøre deres mobiltelefoner.