Udland

Få milligram af den russiske nervegift kan dræbe

Nervegiften Novichok er udviklet af Ruslands militær og kan slå ihjel, siger ekspert.

Der skal kun en ganske lille mængde til, før nervegiften Novichok dræber. 

Den er oprindeligt udviklet af det russiske militær og blev formentlig brugt til at forgifte den russiske eks-spion Sergej Skripal og hans 33-årige datter i forrige weekend.

Det mener i hvert fald den britiske premierminister, Theresa May, der mandag aften talte i det britiske parlaments underhus.

Spørger man en ekspert, er det et held, at eks-spionen og hans datter stadig er i live.

- Der findes flere typer Novichok. Men fælles for dem er, at der kun skal få milligram til, før en person bliver syg af stoffet, og en lille smule mere til, før man kan dø af det, fortæller Jan Steen Jensen, som er specialkonsulent ved Beredskabsstyrelsen.

Nervegiften kan indtages via føde eller optages ved berøring. Stoffet nedbrydes dog af vand.

 - Mennesker, der er i kontakt med nervegiften, vil opleve vejrtrækningsproblemer, kramper, opkast, kvalme, og at nervesystemet bliver delvist lammet, siger Jan Steen Jensen.

 Kemikaliet er enormt svært at fremstille, fordi det kræver specialkemikalier og specialudstyr, vurderer han.

 - Men når først det er produceret, kan det transporteres rundt uden problemer. Alt det kræver, er en beholder, der er tæt nok, siger Jan Steen Jensen.

Sandsynligt at Rusland står bag

Theresa May understregede mandag aften, at alt peger mod, at gerningsmanden bag giftangrebet skal findes i Rusland.

- Det er højst sandsynligt, at Rusland står bag angrebet på Sergej Skripal og Yulia Skripal (hans datter, red.), lød det fra Storbritanniens premierminister efter et krisemøde i sikkerhedsudvalget Cobra.

Den tidligere russiske dobbeltagent Sergej Skripal og hans datter har været indlagt i kritisk tilstand, siden de den 4. marts blev fundet bevidstløse på en bænk uden for et indkøbscenter i byen Salisbury i det sydlige England.

Allerede i sidste uge konkluderede de britiske myndigheder, at de to var blevet forgiftet med en nervegift.

Her afviste en talsmand fra den russiske regering, at Rusland havde noget med attentatet at gøre.

- Den nævnte russiske borger arbejdede for en af briternes efterretningstjenester, og hændelsen skete i Storbritannien. Det her er ikke et spørgsmål for den russiske regering, lød det fra Dmitri Peskov på en pressekonference i Moskva ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Det er et cirkus

I sin tale mandag aften understregede Theresa May, at Storbritannien vil konkludere, at "Rusland har anvendt magt på britisk territorium", hvis ikke russerne kommer med en kvalificeret afvisning af påstanden.

Hun oplyser desuden, at Ruslands ambassadør er blevet indkaldt til et møde i Udenrigsministeriet i London. Her skal ambassadøren forklare, hvordan russisk nervegas kan dukke op i Salisbury. Samtidig har Rusland fået indtil tirsdag til at forklare sin side af sagen.

Men russerne skulle ikke bruge så lang tid.

Kort efter premierministerens tale har det russiske udenrigsministerium hurtigt og konsekvent svaret igen. Udenrigsministeriet kalder Theresa Mays anklager for "et cirkus".

USA fordømmer angreb

USA's præsident har hidtil forholdt sig tavs om overfaldet. Men efter Theresa Mays tale fordømmer Det Hvide Hus nu angrebet.

 - Anvendelsen af en meget dødbringende nervegift mod britiske statsborgere på britisk grund er en skændsel, lyder det fra pressetalsmand Sarah Sanders.

- Angrebet var hæmningsløst, uovervejet og uansvarligt.

I reaktionen nævner USA ikke Rusland.

Eksspion blev fængslet og sendt i fangelejr

Den 66-årige russer var tidligere oberst i den russiske efterretningstjeneste GRU. Men i 2006 blev han idømt 13 års fængsel for at have spioneret for den britiske efterretningstjeneste MI6.

Ifølge anklagerne havde han i 1990’erne forsynet briterne med navne på russiske agenter rundt omkring i Europa. Til gengæld blev han angiveligt betalt 100.000 dollars – svarende til omkring 600.000 kroner.

Sergej Skripal blev sendt i fangelejr, men han kom ikke til at afsone hele sin dom. I 2010 kom han til England som del af en storstilet fangeudveksling. Herefter slog han sig ned i Salisbury, hvor han købte et rækkehus.