Udland

EU og Rusland i krig om sandheden - Danmark skulle være foregangsland for dyrebordeller

- Rusland har åbenbart ret til at lyve, det har vi ikke. Derfor går vi til modangreb, siger Martin Lidegaard om EU's kamp mod russisk misinformation.

Et skjult kamera viser to mænd, der omfavner hinanden på et hotelværelse.

Senere ser man dem vælte om på sengen, inden der klippes til dem, hvor den ene ligger nøgen i sengen, mens den anden står nøgen og kigger ud gennem gardinet og derefter bevæger sig forbi kameraet.

Dette er en del af en dokumentarudsendelse på den russiske tv-station NTV, der udstiller menneskerettighedsaktivister og vestlige diplomater i prekære situationer for at miskreditere dem.

De to nøgne mænd vises med ansigterne utilsløret. Den ene er universitetsforsker, anerkendt underviser og har flere gange udtalt sig kritisk om russisk statsnationalisme.

NTV er Ruslands tredje mest sete tv-kanal, og derfor er det ikke ligegyldigt, hvad den station fortæller.

Til kamp mod misinformation

Udsendelsen er et af de seneste eksempler fra EU's lille kampenhed mod russisk misinformation, East StratCom, som siden 2015 har samlet næsten 4000 eksempler på det, de kalder bevidst russisk manipulation med virkeligheden og sandheden.

Tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R) er en af de EU-politikere, der både i sin ministertid og sidenhen har haft mest fokus på den russiske misinformation. Og selv om han har været vidne til mange eksempler på fordrejninger fra russisk side, så er han temmelig rystet over det konkrete eksempel fra NTV:

- Det er grænseoverskridende i uhyggelig forstand. Om det er den enkelte TV-station, der selv bedriver denne form for underlødig journalistik, eller om det er beordret oppefra, kan være svært at bevise. Men blandt folk, jeg taler med, er der en udbredt opfattelse af, at det må være sanktioneret oppefra, siger han til TV 2.

Om udsendelsen skriver East StratCom i sin analyse:

- Udsendelsens overordnede budskab er at portrættere russiske menneskerettighedsforkæmpere som forrædere, der hjælper terroristorganisationer, mens de er under kontrol af vestlige regeringer. Det er et typisk eksempel på, hvordan russiske myndigheder misbruger medierne til at manipulere den offentlige mening.

TV 2 har flere gange forsøgt at få en kommentar fra NTV. Men talsperson Maria Bezborodova har svaret, at hun ikke umiddelbart har nogen kommentarer.

Danmark var initiativtager

East StratCom ligger i EU's udenrigstjenestes bygning i midten af EU-kvarteret i Bruxelles.

Et neutralt, nærmest blegt, åbent kontorlandskab med skriveborde og computere. Men det, de 14 medarbejdere her beskæftiger sig med, er alt andet end blegt. Og slet ikke nu, hvor verdens øjne igen er rettet mod Rusland på grund af det snarlige præsidentvalg.

Danmark var en af initiativtagerne til taskforcen sammen med Storbritannien, Litauen og Estland. I dag har i alt otte lande leveret medarbejdere til enheden. Udover de fire allerede nævnte er det også Tjekkiet, Letland, Finland og Sverige.

De 14 ansatte har fået en helt specifik og højt politisk prioriteret opgave fra EU: At gå i rette med det, som, unionen mener, er bevidst russiske forsøg på at undergrave EU's og medlemslandenes troværdighed ved brug af direkte løgn, insinuationer eller lemfældig omgang med fakta.

Men hvad er så forskellen på EU's egen propagandamaskine og den russiske?

- Mottoet, at russerne har ”Licence to lie”, er meget præcist formuleret. Det er den store forskel på dem og os. Det er åbenbart legitimt for russerne at fordreje nyheder og oplysninger om, hvad der foregår i vores vestlige samfund - fordreje det i en grad, så det bliver til løgn, siger Martin Lidegaard (R).

Da TV 2 stiller det samme spørgsmål til EU's udenrigstjeneste, som East StratCom hører under, lyder svaret fra en talsperson:

- Gjorde vi det samme, så var det begyndelsen til enden på hele projektet (EU, red.). Vi har ikke mulighed for at lave den form for manipulation, det ville jo lynhurtigt blive opdaget.

Russisktalende eksperter

De fleste af de ansatte i taskforcen kan flydende russisk, og de holder selv øje med russiske medier og diverse politiske udtalelser for at se, om der er noget, der skal gås i rette med. Eller også får de tips på deres hjemmeside, hvor man kan skrive til tjenesten, hvis man har opdaget noget, man mener, er tvivlsomt fra russisk side.

East StratCom har et netværk, der består af 400 frivillige fra over 30 lande. Det er både journalister, embedsmænd, NGO'er og eksperter, der føder East StratCom med informationer.

East StratCom

Antal tilfælde af pro-russisk misinformation fundet siden 2015: 3848

Det var for eksempel et tip fra nogle embedsfolk, som havde set den russiske dokumentarudsendelse, der fik East StratCom til at gå ind i sagen om NTV.

Og mange sager er nået enhedens hjemmeside. For eksempel følgende påstande: Der findes ikke længere nogen skoler i Ukraines hovedstad, Kiev, som tilbyder undervisning i russisk. Fakta er, at der er 16.

Den belgiske premierminister skulle ifølge det russiske nyhedsmedie Sputnik på et møde med den russiske udenrigsminister i januar i år have sagt, at EU ikke vil forlænge sanktionerne mod Rusland, selv om fakta er, at han sammen med resten af EU's stats- og regeringsledere i enstemmighed i december sidste år besluttede at forlænge sanktionerne indtil sommer.

Og så er der de mange historier, der handler om vestens moralske forfald. For eksempel tilbagevendende historier om, at Danmark er et foregangsland, når det handler om dyrebordeller, at nordmænd voldtager deres børn, og at EU og USA er eksportører af perversitet og vil omvende Georgiens ungdom til at blive homoseksuelle.

- De forsøger at male et billede af os – ikke mindst Skandinavien – som et sted, hvor moralen er flosset, hvor vi opfordrer til dyresex og har lovliggjort incest. Det kan vi jo vælge at trække på smilebåndet af, fordi det er så vanvittig en beskyldning i vores øjne. Men måske er der ikke den samme skeptiske sans hos folk, der ikke er så veluddannede. Og så kan de få en opfattelse af, at de vestlige samfund er på vej i opløsning, vurderer Martin Lidegaard, som selv i stigende grad modtager russisk propaganda i sin mail-indbakke fra såkaldte 'cyber-trolde'.

- Det oplevede man ikke for to år siden. Men det, vi har fået oplyst, er, at det er hundredvis af unge studerende, der er hyret til at sprede falske nyheder. Og skadevirkningen er stor. De har formået at inficere europæiske valg ved systematisk brug af nettet, fortæller den tidligere udenrigsminister.

Forbliver anonyme

Af princip udtaler de ansatte i East StratCom sig ikke selv til citat. Det kan være problematisk, hvis de bliver eksponeret - både af hensyn til egen sikkerhed og senere karrieremuligheder. De har vidt forskellige baggrunde, men fælles for dem er, at de skal have evnen til linedans i overført betydning.

Man skal have en fornemmelse af, hvornår det er en fordel at gå i kødet på russerne, og hvornår det er en fordel at tie. Og hvornår det er en fordel blot at svare ved at oplyse om det, der er EU's intentioner.

For eksempel kørte der en historie på et tidspunkt, hvor en russisk tv-vært på optagelse i det østlige Ukraine sagde, at EU bygger koncentrationslejre til folk, der er uenige med den pro-europæiske ukrainske regering i Kiev.

Her valgte tjenesten ikke at gå i rette og skrive: ”Det passer ikke, at EU bygger koncentrationslejre i Ukraine.” For så er det erfaringen, at netop det meget voldsomme ord ”koncentrationslejr” vil lagre sig i befolkningens hukommelse, som så måske vil tænke: ”Ja-ja, der går jo ikke røg af en brand uden ild.”

Derfor valgte man i stedet fra East StratComs side at sende en reporter til Ukraine for at fortælle en - set med EU-øjne - positiv historie om et lille skibsværft i området, der fik støtte fra EU.

Hvorfor mener EU, at det er så farligt med russisk misinformation?

- Misinformation er et stigende og meget reelt problem både i Europa og globalt. Der er flere forskellige formål med misinformationen. Men de vigtigste er at skabe splittelse, forvirre og derefter påvirke udviklingen. EU, medlemslandene, borgerne og værdierne bliver angrebet igen og igen, lyder det fra EU's udenrigstjeneste.

Fra europæisk side frygter man, at de forkerte informationer påvirker folkestemningen både i Rusland og i de omkringliggende tidligere sovjetstater: Ukraine, Georgien, Moldova, Hviderusland, Armenien og Aserbajdsjan. Alle lande, som EU enten har et nært eller et mere perifert samarbejde med.

Men der er også en bekymring for, at EU's egne befolkninger kan påvirkes.

- Den helt store fare er, at vi selv via fake news mister tiltroen til vores egne demokratier, mener Martin Lidegaard.

Russia Today: - EU fordømmer synspunkter, de er uenige i

TV 2 har forgæves forsøgt at få flere af de kritiserede russiske medier til at forholde sig til EU's overordnede kritik. Men til det danske netmedie Altinget har kommunikationschefen for den store russiske tv-station Russia Today tidligere udtalt:

- Bekæmpelse af misinformation er en god sag, og det ville være fantastisk, hvis det var det, EU foretog sig med sit East StratCom-projekt, i stedet for at fordømme og underkende synspunkter, de er uenige i.

Et synspunkt som EU's udenrigstjeneste afviser:

- Facts kan efterprøves. Deres (East StratComs, red.) arbejde handler ikke om holdninger eller værdier. Det handler ikke om censur eller at sortliste nogen.

Ifølge flere kilder, som TV 2 har talt med, har valget af Emmanuel Macron til fransk præsident haft indflydelse på, hvor hårdt Bruxelles kan tillade sig at gå til russerne.

Macron er i modsætning til sine forgængere på posten gået meget mere til stålet i forhold til Rusland, som han beskylder for at have stået bag gentagne cyberangreb under valgkampen i Frankrig.

Macron: - Løgnagtig propaganda

Da Vladimir Putin var på statsbesøg på Versailles-slottet tæt på Paris i maj måned sidste år, sagde Emmanuel Macron under den fælles pressekonference:

- Russia Today og Sputnik (to store russiske medier, red.) har aktivt søgt at påvirke denne valgkamp og har flere gange produceret løgne om mig personligt og om min valgkampagne.

- De har søgt at påvirke, lave propaganda og lave løgnagtig propaganda - intet mere, intet mindre.

På pressemødet afviste Putin alle beskyldninger om cyberangreb som værende udokumenterede og forsvarede sin ret til at støtte Macrons modkandidat Marine Le Pen, som blev inviteret til Moskva en måned før valget. Hun har lagt op til en langt blødere linje over for Rusland.

- Vi er klar til at tage imod hvem som helst, altid. Hvis Madame Le Pen spørger om at møde os, hvorfor skulle vi så afvise hende? I særlig grad fordi hun altid talte offentligt om at udvikle forholdet med vores land. Det ville være mærkeligt for os at afvise hende, fastslog Putin.

Om EU's stigende mod til at gå til kamp mod Vladimir Putins misinformation, siger Martin Lidegaard:

- Der er ingen tvivl om, at Frankrig og Rusland altid har været nære allierede, og nu har vi så en præsident, der tør sætte hårdt mod hårdt både overfor russernes misinformation og over for Trumps fake news. Jeg fornemmer, at EU generelt står meget tæt sammen og er stærk i kritikken af den russiske misinformation, siger den tidligere udenrigsminister.

- Men der er også en strømning, som siger, at nu skal vi ikke køre for hårdt frem, for vi skal jo også have en dialog med russerne og kunne handle med dem. Min pointe er blot, at betingelsen for dialog med russerne er, at der samtidig er en fast hånd.

East StratCom: I hvilke lande pro-russisk misinformation bliver publiceret

  1. Ukraine (1685 tilfælde)

  2. Rusland (1490 tilfælde)

  3. USA (925 tilfælde)

  4. EU (715 tilfælde)

  5. Syrien (294 tilfælde)

Tal fra East Stratcoms hjemmeside: www.EUvsDisinfo.eu