Udland

Kinas nye lov: Præsident kan sidde på magten hele livet

Stort set alle medlemmer af parlamentet i Kina har netop stemt for en lov, det betyder, at præsident Xi Jinping ikke behøver at give slip på magten.

I Kina har lovgivere netop vedtaget en historisk forfatningsændring.

Afstemningen betragtes som partisoldaters blåstempling af præsidentens ønske, skriver BBC.

Men fakta er, at knap 3000 medlemmer af Den Nationale Folkekongres, som er navnet på Kinas Parlament, har stemt for at afskaffe begrænsninger på, hvor mange gange en præsident kan blive genvalgt, og dermed banet vejen for at præsident Xi Jinping kan blive ved magten resten af sit liv.

Afviste at pege på efterfølger

Kina har ellers siden 1990'erne haft en lov, som vi kender det fra USA, hvor en præsident maksimalt kan sidde ved magten af to omgange, og derefter er tvunget til at give slip på magten.

Men med søndagens afstemning er det fortid.

At det gik den vej, stod klart for verden allerede i oktober, da Xi Jinping brød traditionen om at præsentere en potentiel kronprins ved det kommunistiske partis kongres i oktober.

Sjælden protest

Søndagens afstemning skete dog med en sjælden protest i salen.

Den Nationale Folkekongres har aldrig nedstemt et forslag, der kom fra Kommunistpartiet.

Men denne gang stemte to af de 2980 parlamentsmedlemmer imod, mens en afstod fra at stemme. Det er en klar protest i kinesisk politik.

Trump: Det er en god idé

Andre stemmer har også protesteret.

En af kongressens kritikere har i et åbent brev kaldt afstemningen for "en farce", mens en tidligere redaktør for en statsstyret avis i et brev til medlemmer af kongressen har skrevet, at loven kan "så frøene til kaos".

- Jeg kunne ikke bære det mere. Jeg diskuterede det med mine venner, og vi blev rasende. Vi er nødt til at give vores modstand en stemme, sagde han til BBC China.

Læser man med i de statsstyrede medier, kan man imidlertid se, at forfatningsændringen i deres spalter skildres som en nødvending reform.

Og selv USA's præsident, Donald Trump, lod til at bakke op om den nye lov i Kina, da han mødtes med republikanske donorer i mandags.

- Han er nu præsident for livet. Præsident for livet. Og han er fantastisk, sagde USA's øverstkommanderende ifølge CNN, der har fået fat i en optagelse af, hvad de beskriver som en sjov og positiv tale.

Trump har senere forklaret, at det var en joke.