Udland

Putin om indblanding i valgkamp: - Kunne ikke være mere ligeglad

De amerikanske myndigheder tiltalte i sidste måned 13 russiske statsborgere for indblanding i den amerikanske præsidentvalgkamp.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, siger i et interview med NBC News, at ”han ikke kunne være mere ligeglad” med, at russiske borgere forsøgte at blande sig i den amerikanske præsidentvalgkamp i 2016.

Han hævder, at den russiske indblanding ikke har forbindelser til den russiske regering.

- Hvorfor har I besluttet, at de russiske myndigheder – mig selv inkluderet – har givet tilladelse til at gøre det?, spørger han i interviewet.

Tiltalte 13 russere for indblanding i amerikansk valgkamp

De amerikanske myndigheder tiltalte i sidste måned 13 russiske statsborgere for indblanding i den amerikanske præsidentvalgkamp.

Tiltalerne omfatter sammensværgelse, bedrageri på internettet og groft identitetstyveri.

Russerne har ifølge tiltalen udgivet sig for at være amerikanske statsborgere og kommunikeret med personer i præsident Donald Trumps kampagnestab, der dog ikke vidste, hvem de stod over for.

Ifølge tiltalen, som kan læses i sin fulde længde på en række amerikanske medier, har de 13 personer forsøgt at påvirke amerikansk politik siden 2014.

- Og hvad så hvis de var russere?, lyder det fra Vladimir Putin.

Lyn-analyse

Putin vasker hænder, når det gælder indblandingen i USA's valgkamp, og det har russerne gjort hele vejen igennem. Han vil gerne fastslå, at han ikke er bange for eventuelle undersøgelser. Oven i købet leverer han en Kreml-klassiker, som er teorien om, at det hele er en form for ”provokation”. At muligvis var russere indblandet, men så var de hyret af amerikanere! Samme fremgangsmåde så vi i sagen om den forgiftede dobbeltspion i Storbritannien, hvor udenrigsminister Lavrov afviste mistanker om, at russiske agenter stod bag. At det er propaganda, der skal øge spændingerne mellem de to lande. 

- Der er 146 millioner russere. Og hvad så? Jeg er ligeglad. Jeg kunne ikke være mere ligeglad. De repræsenterer ikke russiske interesser, siger han til NBC News.

Vil ikke ændre forfatning, så han kan genopstille efter næste præsidentperiode

Han afviser desuden, at man fra russisk side vil reagere på anklagerne fra USA, før der kommer beviser på bordet.

- Vi kan ikke rejse tiltale mod nogen, så længe de ikke har brudt russisk lov. Send os i det mindste et stykke papir. Giv os et dokument. Giv os en officiel forespørgsel. Så kigger vi på det.

Vladimir Putin forholdt sig også til sin fremtid som præsident i Rusland. Det er ventet, at han bliver genvalgt den 18. marts.

Hvis han skal blive på posten i perioden efter den, kræver det, at den russiske forfatning bliver ændret. Det har han ingen planer om at få gennemført, siger han til NBC News.

Lyn-analyse

Forsikringerne om, at han ikke vil ændre forfatningen og opstille til en ny valgperiode, er igen et forsøg på at komme kritikken i forkøbet. Men her vil han få svært ved at få overbevist de mange skeptiske russere, som er bange for, at de aldrig slipper for præsidenten. For Vladimir Putin har i tidens løb været god til at sige netop det, som mange mennesker gerne vil høre. I år 2000 sagde han f.eks. at ”et land kan ikke udvikle sig og har ingen fremtid, hvis borgerrettigheder og pressefriheden bliver indskrænket”. Det er jo faktisk sket i løbet af de 18 år, Putin har været ved magten.