Udland

Over 240 vidner skal hjælpe politiet i sag om forgiftning af eksspion

Nervegift kan ikke bare lige fremstilles derhjemme, fortæller ekspert i kemikalier.

Britisk politi har fundet frem til over 240 vidner i sagen om forgiftningen af den russiske eksspion Sergej Skripal og hans datter Yulia. 

Derudover har politiet identificeret mere end 200 beviser i sagen, oplyser den britiske minister for interne anliggender, Amber Rudd, til BBC.

Den tidligere russiske spion blev forgiftet med en for nuværende ukendt nervegift i den engelske by Salisbury i søndags. Her blev han fundet ved siden af sin datter ved en bænk, hvor de begge var kollapset.

Forgiftet politimand er vågen

Begge er i kritisk men stabil tilstand. De to blev fundet af politimanden Nick Bailey, som efterfølgende også er blevet alvorligt syg. Lørdag var Bailey vågen og kunne tale med sin familie, siger ministeren videre.

Myndighederne bruger ifølge ministeren "enorme ressourcer" på at efterforske sagen. Flere end 250 fra politiets antiterrorkorps er involveret i den omfattende efterforskning.

Selvom der endnu ikke er informationer om den nervegift, der er anvendt i forgiftningen, så er der en række generelle faktorer, som gør sig gældende ved forgiftning med nervegifte.

- De her nervegifte går ind og påvirker nogle enzymer i vores nervebaner, som gør, at nerverne ikke kan slappe af. Og det vil sige, at de på et tidspunkt bliver overspændte og går til af den grund. Så dør nerverne simpelthen, siger Jan Jensen, som er kemiker og specialkonsulent i Beredskabsstyrelsen til TV 2.

Nervegift kan ikke bare laves derhjemme

Efter indtag tager det minutter til timer at blive ramt af giften, men det er afhængigt af faktorer som metode og dosering. Hvis en forgiftning opstår, så vil man typisk behandle med nogle modgifte, som går ind og får enzymsystemerne i nerverne til at fungere igen.

Ifølge Jan Jensen kan man ikke bare lige producere nervegifte derhjemme:

- Nogle af kemikalierne er ganske almindelige erhvervskemikalier. Men det, vi kalder de begrænsende faktorer, vil være nogle specialkemikalier, man ikke bare kan skaffe, med mindre man har adgang til at købe dem via den kemiske industri.

Myndighederne har endnu ikke identificeret gerningsmændene bag angrebet. Men i første omgang har mistanken rettet sig mod Rusland, da det formodede angreb med nervegift giver mindelser om drabet på den afhoppede efterretningsofficer Aleksandr Litvinenko i London i 2006.

Han blev forgiftet med det radioaktive stof polonium-210 på et hotel. I løbet af tre uger slog stoffet ham ihjel. Siden er to russere in absentia blevet sigtet for drabet.

Ambassade tweeter om andre russeres dødsfald

Rusland har dog afvist at stå bag overfaldet i Salisbury. I stedet har den russiske ambassade i Storbritannien udsendt en besked på det sociale medie Twitter, som avisen The Guardian på sin forside søndag beskriver som "provokerende":

- Hvilket sammentræf! Både Litvinenko og Skripal arbejdede for MI6 (den britiske efterretningstjeneste, red.). Berezovsky og Perepilichny (begge russere, som døde under mystiske omstændigheder i Storbritannien, red.) blev kædet sammen med de britiske specialstyrker. Detaljer i efterforskningen mørklægges af hensyn til den nationale sikkerhed, lyder det i tweetet fra ambassaden

Den russiske regering har officielt meldt ud, at man står klar til at bistå med at finde frem til, hvem der står bag forgiftningen.