Udland

Ghouta delt i tre af Assads styrker - imens går snigskytterne efter civile

Klokken er fem minutter i tolv i forhold til at erobre det østlige Ghouta, siger ekspert. Begge sider i konflikten forhindrer civile i at flygte.

Mens bomberne fortsat regner ned over områder med mange civile, har de syriske regeringsstyrker nu afskåret den største by i det østlige Ghouta fra resten af den oprørskontrollerede enklave. Og på samme tid er det nærmest umuligt for de civile at komme væk fra området, der af flere beskrives som et helvede.

Afskæringen af byen vil sige, at hæren har vundet kontrol over en vej, der forbinder storbyen Douma med Harasta, som ligger længere mod vest, lyder det fra Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

Dermed har regeringens styrker delt området op i flere dele. Og det er en strategi, som har været planlagt over længere tid, siger Søren Schmidt, som er lektor ved Institut for Kultur og Globale Studier ved Aalborg Universitet.

Den er fem minutter i tolv

Regeringens styrker er så at sige gået ind i området i en kile med henblik på at få delt det oprørskontrollerede territorie op.

- Det siger noget om, at klokken er ved at være fem minutter i tolv for regeringens styrker i forhold til at generobre området, siger Søren Schmidt til TV 2.

I løbet af de seneste to uger er 1000 mennesker slået ihjel og omtrent 4800 blevet såret, lyder det fra organisationen Læger uden Grænser. 

Ifølge korrespondenter i området har bomberegnen ikke fortaget sig trods den våbenhvile, der den 24. februar trådte i kraft efter flere dages politisk tovtrækkeri i FN's Sikkerhedsråd. 

Civile agerer menneskeskjold

FN anslår, at omtrent 400.000 mennesker ikke har mulighed for at komme ud af enklaven. Her bor de civile blandt oprørsstyrker, som bekæmper præsident Bashar al-Assads styrker.

- Det forbandede ved de her situationer er, at du har det her område, hvor der bor folk - og så er der nogle, der organiserer sig til at tage kampen op imod styret. I en eller anden udstrækning bruger oprørsgrupperne de civile som en slags skjold, som de gemmer sig under, og så kan de råbe om hjælp, hvis de bliver angrebet, siger Søren Schmidt.

På samme tid angriber mange af oprørsgrupperingerne selv regeringsstyrkerne fra området.

- Ligesom i Aleppo har styret grebet det an ved at lukke af og gøre helvede hedt. I og med, at de ikke kan angribe mere præcist, så prøver de at få befolkningen til at vende sig mod rebellerne, eller at få folk til at forlade området, så der til sidst kun er rebeller tilbage - og så kan regeringsstyrkerne gå ind og lave de sidste hug. 

På den ene side er udfordringen for de civile, at det er svært at forlade området på grund af bombardementer.

Men i internationale medier er det også blevet beskrevet, at oprørerne i byerne lægger pres på de civile. New York Times skriver, at oprørsstyrkerne har sat snigskytter til at skyde civile, der forsøger at forlade området. 

- Vi er nået til et punkt, hvor der vitterligt ikke er nogle muligheder for at flygte. Hvilken situation kan være værre end det, siger Sajjad Malik, som er ansvarlig for FN's nødhjælp i området, til avisen.