Udland

Trump lancerer told på stål og aluminum

USA's forsøg på at beskytte stål- og aluminiumindustrien er ikke nogen recept på bedre balance i verdensøkonomien, advarer topledere.

Det begyndte et helt andet sted. Med et helt andet sigte. Med planerne om en gigantisk mur op ad den mexicanske grænse for at dæmme op for ulovlig indvandring.

Men Donald Trump har efter godt et år i præsidentembedet ikke opgivet en idé om at slå ring om USA på punkter, hvor den amerikanske storhed er ramt på volumen og vækstbetingelser.

Torsdag aften lancerede han i en tale en ventet told på stål og aluminium. 

- Det er vitalt for landets sikkerhed. Og vi har været under angreb i årevis. Man har dumpet stål og skadet vores industri. Det skal stoppe nu, lød det fra Trump, som var flankeret af en lille håndfuld arbejdere fra den amerikanske stålindustri.

Sammenhængen mellem en stærk metalindustri, en stærkere økonomi og national sikkerhed gik igen som retorisk skyts i lanceringen af den ventede toldmur, der ventes at træde i kraft om 15 dage.

- En forbedret økonomi er lig med national sikkerhed, understreger Trump, hvis planer har fået hårde ord med på vejen af den danske udenrigsminister Anders Samuelsen.

EU blæser til modangreb

Trump erklærede i sidste uge, at nye toldsatser skal indføres for at beskytte og genopbygge den amerikanske stål- og aluminiumsindustri. Import af stål fra udlandet skal belægges med 25 procent og for aluminiums vedkommende, ryger der 10 procent ekstra på i toldafgifter.

Men netop det sikkerhedsmæssige aspekt og argument kan blive et problem for Donald Trump, der muligvis har gjort regning uden europæiske allierede.

Torsdag aften lancerede Trump en ventet told på stål og aluminium. Nu giver EU et modsvar. Video: Karoline Lunddal Dam

- Trumps problem er, at han med sin toldmur rammer nogle af sine allierede i både EU, Japan og Sydkorea. I realiteten er det Kina, der for alvor har dumpet prisen på stål på verdensmarkedet, siger makroøkonom Ulrik Bie til TV 2.

- 90 procent af al importeret aluminium kommer fra Canada og det er tvivlsomt, om det her vil betyde øget produktivitet i USA for man har ladet arbejdspladserne flyve, siger Bie, som maner til en vis forsigtighed med krigsretorikken.

- Det her er ikke en handelskrig som sådan. Derfor skal EU også have proportionale modforholdsregler, siger Ulrik Bie.

I Bruxelles har EU-kommissionen ellers diskuteret et muligt modsvar og varslet handelskrig mod USA, hvis Donald Trump gør alvor af sine planer om et anslag mod især metalindustrien.

- Amerikanerne vælger at presse os ved at lægge ekstra skat på vores produkter. Og det er vi nødt til at svare på, lyder reaktionen fra udenrigsminister Anders Samuelsen fra Liberal Alliance. 

- Toldsatser er en dårlig ide. Det er ikke den vej, vi skal gå, fordi det kommer til at koste job på begge sider af Atlanten. Og det er jo det signal, vi skal sende til Trump: Lad nu være med at gå ned ad den vej, siger Samuelsen til TV 2.

Cigaretter, whiskey og peanutbutter

Det er ikke kun i EU, man lægger an til et handelskonfrontation, som vil gøre alt fra Nike produkter over peanutbutter, bourbonwhiskey, cigaretter, corn flakes og ris betydeligt dyrere.

Også en række asiatiske lande har bebudet en kontant reaktion på udspillet fra USA's præsident.

- Protektionisme er ikke en løsning. Kun fri handel vil sikre fortsat vækst i verdensøkonomien, siger Japans udenrigsminister Tara Kono efter et topmøde mellem asiattiske leder torsdag, ifølge New York Times.

Helt forkert recept i spil

EU's lækkede planer om at svare igen i en eventuel handelskrig kommer netop som en af Trumps toprådgivere, den økonomiske chefrådgiver Gary Cohn, har meddelt, at han trækker sig fra sin post. Cohn har ikke givet nogen officiel forklaring på sit stop. Men en række medier og iagttagere spekulerer i, at netop en grundlæggende uenighed med Trump om toldsatser, kan være hovedårsagen.

I Beijing har den kinesiske regering reageret i skarpe vendinger overfor Trumps planer om handelsrestriktioner og slået fast, at det våben er "den forkerte recept" at bringe i spil, skriver Reuters.

Ifølge beregninger i EU, vil en handelskrig med USA umiddelbart koste dyrt i betalingsbalancen i Europa. Trumps toldplaner vil ramme europæisk eksport for cirka 48 mia. kr. om året. Mens EU's modsvar rammer amerikansk eksport for under det halve, rundt regnet 21 mia. kr.  

Torsdag kom der signaler om en form for opblødning fra den amerikanske regering, da Donald Trump erklærede sig villig til at give Canada og Mexico rabat, fordi de "behandler os godt"´som samhandelspartnere.

Den canadiske handelsminister Francois-Phillippe Champagne har indtil videre pure afvist Trumps tilbud, fordi det stadig tolkes som et slet skjult forsøg på et implementere en kvoteordning i handlen mellem de to lande.