Udland

Royalt bryllup får ikke Meghan Markle til at lægge feminismen på hylden

Forud for brylluppet rejser Meghan Markle og prins Harry rundt i Storbritannien. I dag, på Kvindernes Internationale Kampdag, besøger de Birmingham.

Den tidligere amerikanske skuespiller Meghan Markle og hendes forlovede prins Harry skal bruge Kvindernes Internationale Kampdag i Birmingham.

På deres officielle besøg i byen skal de blandt andet besøge en organisation, der arbejder for at få unge kvinder til at interessere sig for videnskab og teknologi.

Måske er der en grund til, at Meghan Markle, der udover at have haft en rolle i tv-serien Suits også er kendt for sin aktivitet inden for kvinderettigheder, vælger netop den 8. marts til sådan et besøg. Noget kan tyde på, at Markle vil bruge sin kommende kongelige platform til fortsat at sætte fokus på kvinder.  

Her gik det op for mig hvad mine handlinger kunne føre til. I en alder af 11 år havde jeg gjort en lille forskel ved at forsvare ligestilling

Meghan Markle

Markle støtter #Metoo

Nogle havde måske forestillet sig, at Meghan Markle, der om godt to måneder skal giftes med Storbritanniens prins Harry, ville lægge sine feministiske mærkesager på hylden, nu hvor hun bliver en del af den kongelige familie.

Men det synes ikke at være tilfældet. I et interview, hun gav i London i slutningen af februar i år, slog hun fast, at det stadig er en hjertesag for hende

- Med kampagnerne #MeToo og Time’s Up er det et perfekt tidspunkt at sætte fokus på kvinder, der føler, de har fået styrken til at handle selv (…), sagde Meghan Markle til et arrangement i den britiske hovedstad, hvor hun sammen med prins Harry, prins William og hertuginde Kate var på scenen for at promovere The Royal Foundation, som er en godgørende fond etableret af det britiske kongehus.

- Man hører ofte folk sige, at jeg hjælper kvinder til at finde deres stemme. Men det er jeg fundamentalt uenig i, fordi kvinder skal ikke finde deres stemme. De har en stemme. De skal føle sig stærke nok til at bruge den stemme, og folk skal opfordres til at lytte til dem, forklarede Meghan Markle, da hun forsvarede de globale kampagner, der i månedsvis har fyldt avisspalter, tv-indslag og indlæg på de sociale medier.

Reklame for opvaskemiddel gjorde Markle til aktivist

36-årige Markle har selv forklaret, at hendes indre aktivist blev vækket, da hun var ganske ung. Som 11-årig så hun en tv-reklame for et opvaskemiddel, som gav udtryk for, at det alene var kvinder, der vaskede snavsede potter og pander op.

Det blev hun så fortørnet over, at hun både skrev et brev til den daværende førstedame i USA, Hillary Clinton, og producenten bag opvaskemidlet. En handling, der faktisk resulterede i, at tv-reklamen blev ændret, så den henvendte sig til begge køn.

- Her gik det op for mig, hvad mine handlinger kunne føre til. I en alder af 11 år havde jeg gjort en lille forskel ved at forsvare ligestilling, har Meghan Markle siden hen udtalt om den over 20 år gamle episode.

Meghan Markle, der er selvudnævnt feminist, er født i Los Angeles i USA og var indtil sin forlovelse med prins Harry ambassadør for FN’s kvindeorganisation (UN Women, red.). Her brugte hun sin stjernestatus til at sætte spotlys på kvindelige ledere, kvinder i politik og ligestilling generelt.

- Kvinder skal have en plads ved bordet. De har brug for en invitation til at sidde med rundt om bordet, og i nogle tilfælde, hvor det ikke er muligt, må de oprette deres eget bord. Det er ikke nok at tale om ligestilling, man er nødt til at tro på det, og det er endda ikke nok at tro på det. Man skal arbejde på det, lød ordene fra Markle, da hun i New York i 2015 holdt tale ved et jubilæum for Verdenskonferencen for Kvinder.

Da Markles forlovelse med den britiske prins blev offentligt kendt, udsendte FN’s kvindeorganisation en meddelelse, hvori de skrev, at de håbede, at Markle ville bruge sit nye liv og sin nye rolle til fortsat at støtte ligestillingssagen.

Hvor går grænsen for et medlem af kongefamilien

Men ét er, hvad man kan have af holdninger og tillade sig at mene offentligt som kendt skuespillerinde. Noget andet er, hvad der er comme il faut som kongelig.

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen, der er historiker og kongehusekspert, er der ikke som sådan faste regler for, hvad et medlem af den kongelige familie må mene. Det vil sige, at der ikke er nogen juridiske regler, men der er til gengæld faste traditioner. Hans vurdering er, at Storbritanniens Dronning Elisabeth II nøje har fulgt denne tradition, hvorimod hendes søn, prins Charles, har brudt med den.

- De valg, de kongelige foretager sig, har betydning for tilslutningen til monarkiet, siger Lars Hovbakke Sørensen til TV 2 og fortsætter:

- Det er set, at kongelige familiemedlemmers popularitet daler, når de kommer med politiske udtalelser.

I en undersøgelse, foretaget af Sky News efter forlovelsen mellem Meghan Markle og prins Harry blev offentliggjort, stod det dog klart, at et flertal af de adspurgte briter faktisk mente, at det var i orden for Meghan Markle fortsat at føre kampagne for politiske emner. Et overvældende flertal på 75 procent mente, at Meghan Markle skulle have lov til den slags, selvom hun giftede sig ind i den kongelige familie.

Andre regler gælder for Meghan og Harry

Indtil Meghan Markle trådte ind på den kongelige scene, har ingen af de øvrige medlemmer af det britiske kongehus adresseret de verdensomspændende kampagner, der bruges til at sætte fokus på seksuel chikane eller seksuelle overgreb. Camilla, Hertuginde af Cornwall, som støtter flere kvindeorganisationer har for eksempel aldrig offentligt nævnt #Metoo. Og hertuginde Kate, der deltog i BAFTA prisuddelingen (den britiske pendant til Oscar, red.), bar ikke en sort kjole. Det gjorde mange af de kvindelige filmstjerner, der kom til festen, for at markere deres opbakning til #MeToo-kampagnen og søsterkampagnen #Time’s Up.

Rhiannon Mills, Royal korrespondent på Sky News, skriver i en analyse, at det ikke er til at vide, om Meghan Markles støtte til #MeToo er faldet i god jord hos resten af den kongelige familie.

- Jeg håber ikke, det sætter begrænsninger for, hvad hun må sige offentligt, skriver Rhiannon Mills fra Sky News.

Det mener Lars Hovbakke Sørensen ikke nødvendigvis kommer til at ske. Han forklarer, at der nok er videre rammer for, hvad Meghan Markle må, fordi hun trods alt ikke står til at blive dronning af Storbritannien.

- Det er fint, at Meghan Markle repræsenterer en anden og mere rebelsk linje. Ligesom prins Harry selv har været mere rebelsk. Hun kan nok komme afsted med at sige mere end andre kongelige, siger Lars Hovbakke Sørensen til TV 2.

Og det er allerede sket. Helt i ligestillingens ånd har Meghan Markle, ifølge the Sunday Times, valgt at bryde med den kongelige etikette idet hun har besluttet selv at holde en tale til sin bryllupsfest. Meghan Markle skal giftes med prins Harry den 19. maj i år.