Udland

Tantholdt prøvede Putins maskine: - Det var en oplevelse for livet

Den kolde krig er tilbage - eller er den? Rasmus Tantholdt forsøger at blive klogere på verdens største land i programmet 'Tantholdt møder fjenden'.

Den faldefærdige flyhangar i røde mursten med en grå-rusten port har set bedre dage. Det samme har de militærkøretøjer, gamle helikoptere uden rotor og rustplettede krigsfly, der står omkring hangaren i sneen.

TV 2-korrespondent Rasmus Tantholdt får en rundvisning på flypladsen i Vorotynsk i nærheden af Kaluga, fire timers kørsel fra Moskva.

Vladimir, en ihærdig flyentusiast og pensioneret russisk jagerpilot, agerer guide. Han ynder at flyve i jagerfly. Og gerne med betalende turister.

Denne dag er det så den danske journalist, der skal tage plads bag ham på sæde 2 i det tjekkisk-producerede L-39 Albatros-jagerfly af ældre dato.

- I forbindelse med mit arbejde flyver jeg simpelthen så meget. Men når jeg sidder lige her nu, så kan jeg mærke at... hold kæft, jeg bliver nervøs, lyder det stakåndet fra Rasmus Tantholdt i jagerflyets cockpit.

Det er ikke en almindelig søndagstur, der er i vente. Piloten, Vladimir, har kæmpet i Afghanistan og Syrien. Og flytypen, de sidder i, bliver brugt af den syriske præsident Bashar Assads luftvåben til at bombe i Syrien.

I små 25 minutter bliver Rasmus Tantholdt udsat for sving, loops, rul, lave overflyvninger og får i det hele taget nogle ”tæsk”.

Rasmus Tantholdt forsøger at blive klogere på verdens største land i programmet "Tantholdt møder fjenden".

I begyndelsen er humøret højt, og Tantholdt har overskud til at juble og optage klip på sin smartphone. Men efterhånden som flyveturen skrider frem, sætter strabadserne sine spor.

Flere gange spørger piloten, om den danske passager er ok, og selvom han flere gange siger, at turen gerne må slutte, skruer piloten op for intensiteten.

- Han sagde bagefter, at han ikke kunne høre mine svar. Så han gik ud fra, jeg bare ville have det vildere og vildere, fortæller Rasmus Tantholdt.

- Det var en oplevelse for livet. En ”ud af kroppen-oplevelse”. Skæbnen er ikke i dine egne hænder, og det er en ekstrem situation, siger Rasmus Tantholdt om flyveturen.

- Din krop er påvirket på en måde, den nærmest kun kan blive i et jagerfly. Man kan mærke, at ens nyre og lever bliver presset rundt i kroppen. Jeg synes ikke normalt, man mærker sine organer på den måde. Men det gør man der. Ingen, der ikke har prøvet det, kan forstå det, fortæller Rasmus Tantholdt.

Men til trods for den uforglemmelige oplevelse var det ikke lutter glæde, der fyldte tankerne hos korrespondenten, da han landede igen.

- Jeg var bare glad for, det var slut. Jeg tror også, vi fik en lidt vildere tur, end de normalt giver deres kunder, griner Rasmus Tantholdt, der heller ikke slap fra oplevelsen uden at måtte kaste op.

Tantholdt møder fjenden - eller gør han?

Årsagen til den voldsomme flyvetur er et reportageprogram, 'Tantholdt møder fjenden', der bliver sendt på TV 2 onsdag aften klokken 21.05.

I programmet ser Rasmus Tantholdt også på de russiske soldaters nyeste udstyr, besøger kampagnekontoret for den russiske præsident Putins valgkamp, og han bliver inviteret på vodka og syltede grøntsager hos et ældre russisk ægtepar i en nedslidt russisk landsby. Programmet forsøger at tegne et lille portræt af Rusland anno 2018.

- Vi laver dokumentaren nu, fordi temaet om en ny kold krig er til stede. Forsvarsbudgetterne øges, Danmark har NATO-soldater udstationeret i Estland, og russerne barsler med nye våbensystemer og viser deres styrke frem, siger Rasmus Tantholdt.

Trods militær oprustning og skærpet retorik fra både Rusland og Vesten er fjendebilledet måske tegnet skarpere op, end situationen er i virkeligheden. I hvert fald den virkelighed, som den menige indbygger lever i, fortæller TV 2-korrespondenten.

- Uanset hvor man er i verden, så er sandheden aldrig 100 procent helt, som den bliver udlagt. Hverken af medier eller politikere, siger Rasmus Tantholdt.

- Jeg er ikke naiv og tror, at Putin vil os alle det godt. Men når vi rejser ud, taler vi ikke bare med mennesker med magt. Vi taler også med almindelige mennesker. For så ser man tit, at vi har mange flere ligheder end forskelle på tværs af grænser. Og det oplevede vi også på den her tur. Ansigt til ansigt er de fleste altså bare skide-hyggelige, siger han.

Ruslands år

Foruden temaet om en ny kold krig er 2018 et år, der står Rusland på. Den 18. marts skal russerne til præsidentvalg, og senere på sommeren er Rusland vært for en af de største sportsbegivenheder i verden: VM i fodbold.

- Det er et stort år for Rusland, så det er vigtigt med øget fokus. Der er en masse historier, der ikke ville blive fortalt, hvis vi ikke var der. Det er vigtigt, at vi ikke bare bekræfter fordomme, men prøver at komme et skridt længere, siger Rasmus Tantholdt.

Det er også årsagen til besøget på flypladsen i Vorotynsk.

- Vi ville gerne tale med russisk militær om fjendebilledet, men da det ikke var muligt, forsøgte vi at finde nogle af de mennesker, der er interesseret i militær og engageret i forsvaret af deres land. Hvad er de bekymrede for? Hvad tænker de om os? Og kan de forstå, at vi er bekymrede?

- Man får sådan en fornemmelse af, når man er i Rusland og møder folk, at militæret og deres hær er en rigtig vigtig del af deres historie, som også er en vigtig del af deres hverdag. Det er også derfor, de her mennesker har den hobby, hvor de flyver rundt i militærfly. Det er der måske også nogen, der gør i Danmark. Men det er lidt heftigt at have sit eget jagerfly, siger Rasmus Tantholdt.

Trods den fysiske rusketur i jagerflyet er det ikke den oplevelse, der har sat sig de dybeste spor i Rasmus Tantholdt under optagelsen af programmet. Det var derimod besøget hos et ældre osteglad ægtepar i landsbyen Kaprinva, 250 kilometer fra Moskva.

- Da vi spurgte kvinden, om hun opfatter os som fjender, blev hun forlegen og undrende. For selvfølgelig er vi ikke det. Hendes mand reagerede ved at sige, at vi jo helst bare skulle lade hinanden være i fred. Så ville der ikke være nogen problemer. Og så kom der vodka og mad på bordet, slutter Rasmus Tantholdt.

Se programmet 'Tantholdt møder fjenden' her og i aften på TV 2 klokken 21.05.