Udland

Magtfuld rådgiver forlader Trump - risikoen for handelskrig mangedoblet, mener ekspert

En af de mest magtfulde mænd i Det Hvide Hus forlader sin post. Angiveligt som protest mod Trumps ståltold.

Donald Trumps økonomiske toprådgiver, Gary Cohn, trækker sig fra posten. Det skriver The New York Times sent tirsdag aften dansk tid.

Oplysningen er siden bekræftet af Det Hvide Hus og Cohn selv, skriver Reuters.

Skyldes formentlig uenighed

Officielt er det ikke oplyst, hvad der ligger bag Cohns beslutning.

Men det kan skyldes uenighed mellem ham og Donald Trump, om de omstridte toldsatser præsidenten siger, han vil indføre på importeret stål og aluminium.

- Cohn har hele tiden sagt, at det er hul i hovedet at indføre straftold, og at det kan komme til at skade USA i sidste ende, siger TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz. 

Stephen Moore, der rådgav Trump under valgkampen i 2016, siger efter Cohns beslutning tirsdag til AP:

- Jeg tror ikke, at det er en hemmelighed, at han var uenig med Trump om handel, og at han var modstander af politikken.

Større risiko for handelskrig

Nyheden har allerede påvirket valutamarkederne, og flere finanseksperter vurderer, at Cohns opsigelse betyder, at risikoen for handelskrig er "mangedoblet".

- Hans tilbagetræden øger risikoen tifoldigt for, at præsident Trump vil indføre vidtrækkende handelstariffer, siger Stephen Innes fra finanshuset Oanda til AFP.

Gary Cohn blev netop set som et bolværk mod de personer i den amerikanske regering, som går ind for protektionisme.

- Han var fortaler for frihandelspolitik, så der vil være forventninger om, at protektionistiske stemmer vil blive mere dominerende, siger han til AFP om situationen i Det Hvide Hus, når Cohn er fortid, vurderer Stephen Innes.

Støtte fra profiler i partiet

Flertalslederen i Senatet i Washington D.C., republikaneren Mitch McConnell, ærgrer sig over Cohns farvel.

- Jeg hader at se Gary gå. Jeg synes, at han gjorde et fantastisk arbejde, siger McConnell ifølge nyhedsbureauet AP.

Samme toner lyder fra en anden republikaner, senator Pat Toomey. Han kalder Cohn "en meget vigtig stemme til fordel for frihandel".

Trump er ikke lige så slået ud af opsigelsen. Han understreger på Twitter, at han allerede leder efter Cohns afløser, og at "mange gerne vil have jobbet".

Topfolk forsvinder fra Trump

Gary Cohn bliver med opsigelsen den seneste i en efterhånden lang række af topfolk, Donald Trump har mistet i sine knap 14 måneder bag skrivebordet i det ovale kontor.

Alligevel understreger Trump efter Cohns opsigelse, at der ikke er nogen grund til bekymring.

- Tro mig, alle vil gerne arbejde i Det Hvide Hus. De vil alle have noget af det ovale kontor. De vil have noget af Vestfløjen(magtcenteret i Det Hvide Hus, red.)

Jesper Steinmetz fastslår modsat, at Trumps første 14 måneder har været kendetegnet af kaos.

Herunder kan du læse om 11 af de mest markante profiler, der har forladt deres stillinger under Trump:

De har forladt Donald Trumps administration

 1. Rex Tillerson

  Trumps udenrigsminister siden indsættelsen røg ud 13. marts 2018. Det skete dagen efter, han havde udtalt sig kritisk om Rusland i forbindelse med en sag om forgiftning af en russisk eks-spion i Storbritannien.

  Trump annoncerede den overraskende nyhed på Twitter.

 2. Sally Yates

  Fungerende justitsminister, som blev fyret af Trump i januar 2017, efter at hun havde beordret justitsministeriets advokater til ikke at håndhæve Trumps indrejseforbud.

 3. Michael Flynn

  Trumps nationale sikkerhedsrådgiver trådte tilbage i februar 2017. Det skete efter afsløringer af, at han havde drøftet amerikanske sanktioner mod Rusland med den russiske ambassadør i USA, før Trump tiltrådte. Han havde desuden vildledt vicepræsident Mike Pence om samtalerne.

 4. Michael Dubke

  Stifter af Crossroads Media, som trådte tilbage som kommunikationschef i Det Hvide Hus i maj 2017.

 5. James Comey

  Direktør for det amerikanske forbundspoliti, FBI, som havde stået i spidsen for en undersøgelse af Ruslands mulige indblanding i præsidentvalgkampen i USA i 2016. Han blev fyret af Trump i maj 2017.

 6. Sean Spicer

  Han sagde op som pressetalsmand for Det Hvide Hus i uge 29 sidste år, fordi han var utilfreds med ansættelsen af Anthony Scaramucci som ny kommunikationschef i Det Hvide Hus.

 7. Reince Priebus

  Præsident Trumps første stabschef blev fredag den 28. juli skiftet ud med den hidtidige minister for national sikkerhed, John Kelly.

 8. Anthony Scaramucci

  Præsidentens kommunikationschef fik kun 10 dage på posten. Han blev fyret den 31. juli af Trumps nye stabschef, John Kelly, efter at Scaramucci havde langet ud efter flere toprepublikanere i en samtale med en journalist fra magasinet The New Yorker.

 9. Steve Bannon

  Den kontroversielle chefstrateg forlod i august sin post i Det Hvide Hus. Det skete, efter at avisen The New York Times kunne berette, at præsident Trump havde besluttet at fjerne Bannon fra posten.

 10. Rob Porter

  Stabssekretæren trak sig fra sin stilling i begyndelsen af februar, efter at to tidligere ægtefæller havde anklaget ham for at have udøvet fysisk vold mod dem under deres respektive ægteskab.

 11. Hope Hicks

  Donald Trumps kommunikationschef i Det Hvide Hus trak sig den 28. februar, efter at hun under et vidneudsagn i Kongressen tilstod, at hun har givet "hvide løgne" i præsidentens tjeneste.

 12. Gary Cohn

  Den økonomiske toprådgiver trækker sig, oplyses det tirsdag. Officielt er det ikke oplyst, hvad der ligger bag. Men det kan skyldes uenighed mellem ham og Trump om de toldsatser, præsidenten vil indføre på importeret stål og aluminium. Kilder sagde tirsdag således til Bloomberg News, at Cohn er lodret uenig i udspillet.