Udland

EU klar til handelskrig: Går målrettet efter Trump og republikanerne

Hvis USA lægger told på stål og aluminium, vil EU svare igen - blandt andet med told på varer fra de republikanske lederes hjemmebane-stater.

Det bliver dyrere for de danske forbrugere at købe Levis-jeans og Nike-sko, hvis en global handelskrig bryder ud.

Også klassiske amerikanske produkter som Harley Davidson-motorcykler, peanutbutter og Bourbon-whisky bliver ramt. Det bliver dyrere at spise majs og drikke appelsinjuice fra Florida – og dyrere at købe neglelak, makeup og en lang række andre varer og produkter fra USA.

Det vil bringe tusindvis af arbejdspladser i EU i fare

Cecilia Malmström, handelskommissær, EU

I Bruxelles er EU-kommissionen i fuld gang med at støbe kuglerne til et europæisk modsvar, hvis USA’s præsident Donald Trump vælger at gøre alvor af sine trusler om at indføre 25 procent told på stål og og 10 procent på aluminium, der importeres til USA fra udlandet.

Trump sagde i sidste uge, at de nye toldsatser skal indføres for at beskytte og genopbygge den amerikanske stål- og aluminiumsindustri.

Og den melding gav skarpe reaktioner: Fra Asien over Europa til Latinamerika blev der advaret om en truende global handelskrig med store konsekvenser for forbrugere verden over.

Amerikanerne vælger at presse os ved at lægge ekstra skat på vores produkter. Og det er vi nødt til at svare på

Anders Samuelsen, udenrigsminister
Samuelsen mener, at EU skal gøre en aktiv indsats for at stoppe USA's planer om told.

Onsdag sagde EU's handelskommissær, svenske Cecilia Malmström, på et pressemøde, at EU fortsat håber på at overbevise Trump om, at protektionisme og handelskrig er en dårlig ide, så det slet ikke bliver nødvendigt at gøre alvor af planerne om et europæisk modsvar.

- Da der endnu ikke er truffet nogen beslutning, har EU ikke taget noget formelt skridt, sagde EU-kommissæren, som dog også sendte en klar advarsel fra Bruxelles til Washington: 

- Vi har gjort det klart, at hvis det sker (og USA indfører told, red.), så vil det skade EU. Det vil bringe tusindvis af arbejdspladser i EU i fare, og der må reageres resolut og forholdsmæssigt, sagde hun. 

Lyn-analyse

Den truende handelskrig er en krig på penge, på jobs, på værdier og på retorik.

Forholdet mellem EU og USA har nået det laveste niveau siden Donald Trump blev præsident. Hans udtalelser om, at man ikke kan stole på EU, har sat fronterne skarpere overfor hinanden end længe.

Nu handler det ikke længere blot om symbolpolitik og værdiforskelle – men helt konkret om penge og jobs. Trump siger, at handelskrige gode og lette at vinde. Mens EU siger, at handelskrige er dårlige og lette at tabe.

Selvom EU officielt stadig håber på en fredelig løsning, så er europæernes krigsstrategi lækket til flere medier: En liste med over 100 amerikanske produkter, som importeres til EU for over 21 mia. kr. om året, og som kan blive ramt af europæiske told, hvis handelskrigen bryder ud.

Fra EU’s side forsøger man at lægge maksimalt pres på præsident Trump - og sikre at hans rådgivere og nære allierede gør det samme.

Listen med varer, der bliver ramt i handelskrigen, er udformet, så den enten rammer amerikanske delstater med kendte republikanske ledere eller såkaldte svingstater, der som regel spiller en afgørende rolle, når USA går til valg.

  • Appelsinjuice produceres i Florida, som er en såkaldt svingstat, hvor flertallet ofte skifter fra republikansk til demokratisk og tilbage igen.
  • Bourbon-whisky kommer fra Kentucky, hvor den republikanske leder i Senatet, Mitch McConnell, har sin hjemmebane.
  • Og Harley Davidson-motorcyklerne kommer fra delstaten Wisconsin, hvor den republikanske leder af Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, er valgt. Wisconsin er også en svingstat, som skiftevis har stemt for demokratiske og republikanske præsidenter de seneste årtier – senest for Donald Trump ved valget i 2016.

Den republikanske leder Paul Ryan har da også opfordret Trump til at genoverveje beslutningen om told, og i stedet vælge det, han kalder en mere ”kirurgisk” tilgang - en model, der sætter ind overfor problemerne med prisdumping og unfair konkurrence, men ikke rammer handlen med en masse andre varer.

Toldsatser er en dårlig ide. Det er ikke den vej, vi skal gå, fordi det kommer til at koste jobs på begge sider af Atlanten. Og det er jo det signal, vi skal sende til Trump: Lad nu være med at gå ned ad den vej

Anders Samuelsen, udenrigsminister

Udover EU har også USA’s nabolande Canada og Mexico sagt, at de forbereder et modsvar, hvis Trump gør alvor af de nye toldsatser.

Den amerikanske præsident advarer om flere afgifter, hvis EU indsætter straftolden.

Selv virker præsidenten dog ikke – indtil videre – som om han vakler eller tvivler på sin beslutning. På et pressemøde med Sveriges statsminister Stefan Löfven tirsdag fastholdt Trump, at han ikke frygter en handelskrig, tværtimod.

Den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen, siger til TV 2, at EU ikke forsøger at eskalere konflikten, men at europæerne er nødt til at svare igen, hvis USA tager det første skridt. 

- Hvor vi tidligere spillede på en lige bane, så vælger amerikanerne at presse os ved at lægge ekstra skat på vores produkter. Og det er vi nødt til at svare på.

EU fastholder, at unionen ikke ønsker en handelskrig. Fra EU's side går man efter et rimeligt modsvar

Lotte Mejlhede, Bruxelles-korrespondent, TV 2

Samuelsen kalder det "utroligt ærgerligt" at det overhovedet er nødvendigt at true med et modsvar. 

- Toldsatser er en dårlig ide. Det er ikke den vej, vi skal gå, fordi det kommer til at koste job på begge sider af Atlanten. Og det er jo det signal, vi skal sende til Trump: Lad nu være med at gå ned ad den vej, siger han. 

Ifølge EU's beregninger vil præsident Trumps toldsatser koste europæerne cirka 48 milliarder kroner i eksport-værdi. Modsvaret fra EU's side vil derimod kun koste USA cirka 21 milliarder kroner, fortæller TV 2-korrespondent Lotte Mejlhede. 

- EU fastholder, at unionen ikke ønsker en handelskrig. Fra EU's side går man efter et rimeligt modsvar, som jo kun kommer, hvis den amerikanske straftold bliver en realitet, siger Lotte Mejlhede. 

Ifølge EU vil Trumps toldplaner ramme europæisk eksport for cirka 48 mia. kr. om året. Mens EU's modsvar rammer amerikansk eksport for under det halve, ca. 21 mia. kr. 

  • Cirka en tredjedel af varerne er jern- og stålprodukter: For eksempel byggematerialer, døre, vinduer, håndvaske og stiger mm. 
  • Cirka en tredjedel er landbrugsvarer: For eksempel appelsinjuice, tranebær, majs, ris, peanutbutter, cigaretter og whisky mm.  
  • Og cirka en tredjedel er andre industrivarer: For eksempel makeup over motorcykler og lystbåde mm. 

Udover at svare igen med told på amerikanske varer, så vil EU også rejse en sag ved Verdenshandelsorganisationen WTO. Og desuden arbejder EU på en plan, der skal beskytte medlemslandene mod en pludselig strøm af billige stålprodukter fra f.eks. Kina og Rusland. 

EU's lækkede krigsplaner kommer netop som en af Trumps toprådgivere, den økonomiske chefrådgiver Gary Cohn, har meddelt, at han trækker sig fra sin post. Cohn har ikke givet nogen officiel forklaring, men en række medier og iagttagere spekulerer i, at uenighed med Trump om toldsatserne er hovedårsagen.