Udland

Britisk politi: Tidligere russisk spion og datter blev forgiftet

Politibetjent er også indlagt og i kritisk tilstand.

Det britiske politi meddeler, at den tidligere russiske agent Sergej Skripal og hans datter blev forgiftet med en nervegift. Skripal kollapsede pludselig i den engelske by Salisbury i søndags.

Begge ligger fortsat alvorligt syge på hospitalet.

- Det her er blevet behandlet som en alvorlig hændelse med drabsforsøg ved indgivelse af nervegift, siger Mark Rowley, der er vicekommissær ved London Metropolitan Police, ved et pressemøde tidligt onsdag aften.

Politiet meddeler onsdag aften, at de ved præcis hvilken gift, der er tale om. Det oplyser CNN på tv. Det kan være en vigtig del af efterforskningen af, hvem der står bag.

Ifølge politiet er en af de første politibetjente på gerningsstedet også indlagt og i kritisk tilstand.

Sad sammensunkne

Søndag eftermiddag gjorde en kvinde i Salisbury i det sydlige England en uhyggelig opdagelse.

En ældre mand og en yngre dame sad sammensunkne på en bænk ved et indkøbscenter.

- Hun lænede sig op ad ham og så ud til at være besvimet, fortæller Freya Church til BBC.

Freya Church troede, at manden og kvinden måske var påvirkede af stoffer.

- Han gjorde nogle mærkelige håndbevægelser og så op mod himlen, fortæller øjenvidnet til BBC.

En ung mand lagde også mærke til de to på bænken. Han syntes, det lignede, at kvinden var død. 

- Hun lå på jorden med øjnene på vid gab og fråde om munden. Derefter stivnede manden (...) Han begyndte at kaste op. Ikke som normalt, når man kaster op. Man kunne ikke se det på ham. Struben bevægede sig ikke, siger Jamie Paine.

En kvinde opdagede søndag en ældre mand og en yngre dame på en bænk ved et indkøbscenter i byen Salisbury i det sydlige England. Video: Mads Therkildsen

Den unge mand slog alarm, fordi han frygtede for de to menneskers liv.

Da manden og kvinden på bænken senere blev kørt på det lokale hospital, var de begge bevidstløse, skriver The Telegraph. Her måtte man senere lukke skadestuen, da myndighederne indså, at der var tale om en meget alvorlig sag.

Manden på bænken var nemlig ikke nogen hr.-hvem-som-helst. Der var tale om den 66-årige Sergej Skripal. En tidligere russisk spion, der havde arbejdet for briterne. Han kom til Storbritannien i 2010, som del af en større spionudveksling med russerne.

Sergej Skripal hans datter blev tirsdag indlagt på hospitalets intensivafdeling i kritisk tilstand, mens det lokale politi gik i gang med at efterforske, hvad der var sket med dem.

- Lige nu bliver de behandlet, som om de var blevet udsat for et ukendt stof, sagde Craig Holden fra det lokale politi ifølge BBC.

Politiet lukkede for en sikkerheds skyld også en restaurant i nærheden af indkøbscenteret, selvom offentligheden umiddelbart ikke var udsat for nogen risiko.

Tirsdag kom det frem, at et mindre antal redningsfolk blev undersøgt efter søndagens hændelse. Den ene af dem var tirsdag fortsat indlagt på hospitalet, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Udvekslet i 2010

Den 66-årige Sergej Skripal har været i offentlighedens søgelys flere gange. Tilbage i 2006 blev den tidligere oberst idømt 13 års fængsel i Rusland for at spionere for Storbritannien.

Ifølge de russiske anklagere havde han siden 1990’erne arbejdet for den britiske efterretningstjeneste MI6. Sergej Skripal blev dømt for at give briterne oplysninger om russiske undercover-agenter på europæisk jord. Han modtog 100.000 dollars af briterne for afsløringerne, skriver avisen The Guardian.

Sergej Skripal nåede dog ikke at afsone hele sin straf. I 2010 var han én ud af fire fanger, der blev løsladt af Rusland i bytte for 10 spioner, der havde arbejdet for russerne i USA. Efter fangeudvekslingen endte Sergej Skripal i Storbritannien, hvor man ifølge The Guardian antog, at han havde fået ny identitet, et hjem og pension. Men ifølge avisens oplysninger købte han i 2011 et hus i sit rigtige navn.

En nabo fortæller, at Skripal i sin tid havde inviteret kvarterets beboere til housewarming, da han flyttede ind.

- Når jeg så ham, hilste jeg på ham, hvis han gik forbi. Politiet har været her siden søndag eftermiddag, siger naboen James Puttock til The Guardian.

Tidligere spionsag spøger

Politiet beder offentligheden om ikke at spekulere i, hvad der ligger bag søndagens hændelse. Men det er lige præcis, hvad mange gør. Sagen vækker minder om en sag fra 2006, hvor den russiske afhopper Alexander Litvinenko blev forgiftet i London.

Alexander Litvinenko, som var tidligere spion for den russiske efterretningstjeneste, blev syg og døde, efter han havde drukket en kop te, der indeholdt det radioaktive stof Polonium 210.

En offentlig undersøgelse fra Storbritannien slog i 2016 fast, at Litvinenko var blevet dræbt af den russiske efterretningstjeneste, FSB. Undersøgelsen kom også frem til, at den russiske præsident Vladimir Putin med stor sandsynlighed havde godkendt missionen.

Ifølge Alexander Litvinenkos enke, Marina, minder sagen om Sergej Skripal om drabet på hendes egen mand.

- Jeg får deja-vu. Det er ligesom det, der skete for mig for 11 år siden, siger hun til BBC.

Også Litvinenkos gamle ven Alex Goldfarb mener, at der er tale om et russisk plot.

- Rusland er et nationalistisk land, hvor statsstyret propaganda fremstiller briterne som fjenden og folk som Skripal som forrædere, siger han til The Guardian.

Den britiske udenrigsminister, Boris Johnson, siger tirsdag eftermiddag, at det er for tidligt at pege fingre i sagen. Men hvis spekulationerne om russisk indblanding holder stik, så vil det få konsekvenser.

Han nævner blandt andet, at det kan få betydning for sommerens fodbold-VM i Rusland.

- Når man tænker frem til VM denne sommer, så tror jeg, at det vil blive meget svært at forestille sig, at kongerigets repræsentation ved denne begivenhed vil kunne løbe af stablen på en normal måde, fortæller han fra parlamentet i London. 

Den russiske præsident Putins talsmand, Dmitri Peskov, siger, at de britiske myndigheder ikke har henvendt sig til russerne angående hjælp til efterforskningen. Men russerne er altid parate til at samarbejde, siger talsmanden ifølge nyhedsbureauet AP.