Oscar

Oscar-vinder hyldede alle de kvindelige nomineringer

Specielt to ord skilte sig ud i Frances McDormands tale.

En af aftenens helt store priser, ’bedste kvindelige hovedrolle’, blev tildelt Frances McDormand for rollen i filmen ’Three Billboards Outside Epping, Missouri’.

Og i sin takketale var hun ikke sen til at hylde alle de kvindelige nomineringer i aftenens kategorier.

- Nu vil jeg give jer noget perspektiv, siger Frances McDormand, mens hun nervøst sætter sin netop vundne Oscar-statuette på gulvet.

- Hvis jeg må være så beæret, vil jeg gerne have alle de kvindelige nominerede i hver en kategori til at rejse sig med mig i det her lokale i aften.

Meryl Streep hjalp til

Til højlydte bifald rejste de nævnte kvinder sig op anført af Meryl Streep, som har 21 Oscar-nomineringer på CV’et.

Frances McDormand bad specifikt den prisbelønnede skuespiller om at stille sig op, for så ville de andre følge trop.

- Okay, kig jer omkring. Vi har alle historier at fortælle og projekter, vi har brug for finansiering til. Tal ikke med os om det til festen i aften. Inviter os ind på jeres kontor om et par dage, eller I kan komme til vores, og vi vil fortælle jer alt omkring dem, lød det fra den tydeligt berørte prisvinder.  

Talen kom i kølvandet på #MeToo-kampagnen, hvor flere skuespillerinder har stået frem og fortalt, hvordan de er blevet seksuelt krænket af magtfulde mænd i filmindustrien.

Også vært Jimmy Kimmel nævnte kampagnen i sin åbningstale, hvor han ligeledes efterlyste ligeløn i branchen.  

Inclusion rider?

Mod afslutningen af Frances McDormands tale nævnte hun to ord, som ikke alle forstod.

- Jeg vil efterlade jer med to ord i aften: inclusion rider, sagde hun.

En amerikansk tænketank ved navn Annenberg Inclusion Initiative, som forsker i diversitet og inklusion i underholdningsbranchen, var hurtigt ude med en forklaring på de to ord.

- Til de af jer, der spørger til inclusion rider, er det designet til at sikre ligelig ansættelse til kvinder, farvede personer, mennesker fra LGBT-samfundet (lesbian, gay, bi and trans, red.) og mennesker med handicap, skriver tænketanken i et tweet.