Oscar

Oscar-vært i politisk åbningstale: - Penisløse Oscar er et forbillede

Jimmy Kimmel satte et komisk præg på #MeToo-kampagnen i sin åbningstale.

Ved den 90. Oscar-uddeling åbnede årets vært traditionen tro showet med en tale, som tog udgangspunkt i året, der er gået inden for filmindustrien.

Og man kunne med sikkerhed regne med, at den altoverskyggende #MeToo-kampagne ville få et par ord med vejen. Vært Jimmy Kimmel valgte at gøre det i en komisk tone.

- Verden kigger på os. Vi er nødt til at sætte et eksempel. Hvis vi er succesfulde her, hvis vi kan samarbejde om at stoppe sexchikane i arbejdslivet, hvis vi kan det, vil kvinder kun skulle bekymre sig om chikane alle andre steder, de færdes, lød det fra en smilende Jimmy Kimmel.

Oscar er et forbillede

Kampagnen startede for cirka et halvt år siden, efter flere kvindelige skuespillere stod frem og fortalte om, hvordan de var blevet seksuelt krænket af den verdenskendte producer Harvey Weinstein. Og netop ham fik værten også nævnt.

- Akademiet valgte sidste år at ekskludere Harvey Weinstein som medlem. Der var mange gode nominerede, men han fortjente det mest, siger værten, mens publikum kvitterede med spredte klapsalver.

Som et forbillede nævnte Jimmy Kimmel Oscar-statuetten, der holder sine hænder foran kroppen, så man kan se dem, aldrig siger uartige ord og hvis penis er ikke-eksisterende.

- Han er en statuette med begrænsninger. Vi har brug for flere folk som ham.

I sin åbningstale fik værten også adresseret den lave andel af film, kvinder har instrueret, som er nomineret ved årets Oscar. Et tal, der lyder på 11 procent.  

- Det er skørt. Vi har stadig en lang vej at gå endnu, når det kommer til emnet, og vi har en meget lang vej at gå, når det kommer til ligeløn, fortæller Jimmy Kimmel.

Undren over valg af vært på Twitter

TV 2s korrespondent Jesper Steinmetz bemærkede også den politiske åbningstale og mente, at hele showet bar præg af politik.

- Det har været en meget politisk Oscar-uddeling. Jeg havde troet, at efter Golden Globes nedtonede man de politiske budskaber, men der skal jeg lige love for, at jeg og mange andre tog fejl, fortæller han.

TV 2-korrespondent var meget overrasket over de mange politiske budskaber til aftenens prisuddeling. Video: Sebastian Myrup Hansen

Efter åbningstalen kom der et hav af reaktioner på Twitter. Flere udtrykker deres undren over, at man ikke har hyret en kvindelig vært, når det især er kvinder, der har været i fokus i 2017 med #MeToo og #TimesUp.

En bruger skriver blandt andet:

- I lyset af Weinstein og med den nuværende #MeToo-kampagne føles det som om, at akademiet kunne have sendt et stærkere signal ved at have en kvindelig vært i år.

Også en amerikansk feminist ved navn Julie skriver på Twitter:

- Oscars: "Jeg kan ikke forstå, at der ikke er flere kvindelige instruktører givet #MeToo-æraen". Også Oscars: "Vi kunne ikke finde en kvindelig vært".

En anden Twitter-bruger er også uforstående over for valget af årets vært.

- Ingen disrespekt til Jimmy Kimmel, men ville det ikke være en solid plan at have en kvinde som vært i år, spørger hun.

Se højdepunkterne fra Oscar-uddeling nummer 90 i Dolby Theatre i Hollywood, Los Angeles. Video: Anders Masannek