Italiensk regeringsparti erkender valgnederlag

Valgprognoser viser, at ingen partikoalitioner ser ud til at få de magiske 40 procent, det kræver at danne regering.

Selvom stemmerne ikke er talt endeligt op, har Italiens siddende regeringsparti PD, Partito Democratico, allerede nu erkendt, at de ikke har fået det ønskede valgresultat.

- Det er klart, at det er et valgnederlag for os. Et meget stort og klart nederlag, siger PD’s landbrugsminister og vicesekretær, Maurizio Martina.

En anden af partiets parlamentsmedlemmer, Andrea Marcucci, erkender ligeledes nederlaget på Facebook.

- Vælgerne har talt klart og utvetydigt. Populisterne har vundet, og PD har tabt, skriver han.

Ifølge en prognose fra RAI, italiensk stats-tv, står PD til at få lige under 20 procent af stemmerne. Den centrum-venstre-koalition, som partiet er en del af, er langt fra at få de 40 procent, der ifølge de italienske valgregler er nødvendige for at kunne danne regering.

Et endeligt valgresultat ventes senere mandag.

Femstjernebevægelsen bliver størst

Det EU-skeptiske protestparti, Femstjernebevægelsen, ser ud til at blive parlamentets største parti med lidt over 32 procent af stemmerne.

Deres premierministerkandidat, Luigi Di Maio, jublede og krammede sine støtter, da prognoserne blev vist på en skærm ved partiets valgfest i Rom, skriver nyhedsbureauet AP.

Femstjernebevægelsens mulige sejr møder glæde hos den britiske EU-modstander Nigel Farage.

- Tillykke med valgsejren i aften til mine kollegaer i Europa-Parlamentet, Femstjernebevægelsen, skriver Nigel Farage på Twitter.

Spekulationer om nyt samarbejde

Hvis prognoserne holder stik, er det tvivlsomt, hvad Femstjernebevægelsen kan bruge resultatet til. Det italienske valgsystem favoriserer således koalitioner, og Femstjernebevægelsen har på forhånd nægtet at indgå i alliancer med andre partier.

- Hvis de skal i regering, er der ingen andre muligheder, end at de bliver nødt til at finde nogen at danse med, siger TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl.

Hun fortæller, at der nu spekuleres i, om Femstjernebevægelsen trods deres principper kan finde på at gå sammen med EU- og indvandrerkritikerne fra LEGA-partiet for at opnå de 40 procent, der skal til at danne regering.

- Det ses ikke som meget sandsynligt, at de finder sammen, men det er ikke noget, man kan udelukke, siger Eva Ravnbøl.

Netop partiet LEGA står til lidt under 18 procent af stemmerne.

- Det er et historisk øjeblik for LEGA. Så godt et resultat har vi aldrig fået før, siger LEGA’s vicesekretær, Giancarlo Giorgetti.

LEGA er i valgkoalition med den tidligere premierminister Silvio Berlusconis parti, Forza Italia, der står til lidt over 13 procent af stemmerne.

Tre politiske blokke kæmper om magten

Centrumhøjre

Centrumhøjre

Den 81-årige Silvio Berlusconi står i spidsen for centrumhøjre-alliancen, som har været størst i flere målinger frem mod valget.

Koalitionen består af Berlusconis Forza Italia, indvandrerkritiske Lega og det nationalkonservative Fratelle d’Italia. Partiet har blandt andet ført kampagne på en hårdere kurs mod indvandring.

På grund af en dom for skattesvig kan Silvio Berlusconi ikke selv vælges som premierminister. Han peger i stedet på formanden for EU-parlamentet, Antonio Tajani.

- Han kan ikke selv stille op, fordi han har en dom for skattesvindel, som udelukker ham for at bestride offentlige embeder indtil næste år. Men han siger selv, at han er instruktør, og at han har udpeget Tajani, fortæller Eva Ravnbøl.

Protestpartiet, LEGA, er også del af centrumhøjre-koalitionen.

Foto: scanpix

Centrumvenstre

Centrumvenstre

Partito Democratico, PD, er Italiens svar på socialdemokraterne. PD har i øjeblikket regeringsmagten i Italien med Paolo Gentiloni som premierminister, men ved søndagens valg er det den tidligere premierminister Matteo Renzi, som er spidskandidat for partiet.

Matteo Renzi trak sig som premierminister i 2016 på grund af et nederlag ved en vigtig folkeafstemning, og han er sidenhen blevet meget upopulær i Italien.

Hans parti fik over 40 procent af stemmerne ved Europaparlamentsvalget i 2014, men nu risikerer hans parti på søndag at ryge ned under de 20 procent af stemmerne.

Socialdemokraternes centrumvenstre-koalition er positive over for EU og har denne gang ført kampagne imod politisk ekstremisme. 

Foto: scanpix

Protestbevægelsen

Protestbevægelsen

Den 31-årige napolitaner Luigi Di Maio er spidskandidat for protestbevægelsen - den såkaldte Femstjernebevægelse.

Partiet blev grundlagt i 2009 som en protest mod det etablerede politiske landskab, og siden da har partiet fået mere og mere opbakning fra vælgerne.

Stifteren er Beppe Grillo og sammen med Luigi Di Maio har han formået at gøre tingene på en anderledes måde. Blandt andet består partiet af en række mennesker, som aldrig tidligere har været i politik, men som derimod nærmest er kommet ind fra gaden.

Femstjernebevægelsen går ind for en større udbredelse af direkte demokrati og er blandt andet gået til valg på at indføre borgerløn.

Foto: scanpix