Udland

Tre danskere har ekstra meget på spil i nat

Natten til mandag dansk tid fejrer Hollywood årets Oscar-uddeling. To kan vinde en Oscar og en tredje er med i en film, der kan vinde.

På Dan Laustsens hotelværelse står en ganske særlig chokoladekage.

Glasuren er gul, og guldflager er strøet rundt om det, det hele handler om. Oscar-statuetten i midten af kagen.

Der bliver kredset om årets Oscar-nominerede her i Hollywood, og selvom det lige nu blot er en miniaturestatue på en kage, så håber Dan Laustsen, at han natten til mandag dansk tid kan få den ægte vare med hjem på hotelværelset.

- Måske er kagen her det tætteste, jeg kommer på en Oscar. Det håber jeg ikke, men man ved jo aldrig, siger han grinende, da TV 2 møder ham i Los Angeles forud for Oscar-showet.

Oscar-nominering betyder noget

Dan Laustsen er nomineret som bedste filmfotograf for sit arbejde på succesfilmen 'The Shape of Water'. Filmen handler om en stum rengøringskvinde, der forelsker sig i et gådefuldt vandmonster, og er instrueret af den mexicanske filminstruktør Guillermo del Toro, som også er nomineret til en Oscar som bedste instruktør.

Jeg har altid forestillet mig, at en Guldpalme eller en Oscar var for meget at bede om

Claes Bang, skuespiller

Selvom der ikke er nogle danske film at fejre til årets Oscaruddeling, er der til gengæld flere landsmænd, der brillerer i udenlandske produktioner, der står til Oscar-hæder.

En af dem er Dan Laustsen.

- Det er fantastisk og skidesjovt det hele. Det er en stor ære at blive nomineret, og det har jo bare været én lang fest. Så selvom jeg ikke vinder, er det stort blot at være nomineret, fortæller han.

Og Dan Laustsen har da også allerede oplevet, præcis hvor meget en Oscar-nominering betyder – særligt i USA.

- Viften af jobtilbud er blevet meget større. Jeg får rigtig mange forespørgsler om, hvad jeg laver, og om jeg er interesseret i forskellige projekter. Så rent jobmæssigt er det eksploderet, fortæller han.

Claes Bang turde ikke drømme om en Oscar

Dan Laustsen er ikke den eneste dansker, der har noget på spil til årets Oscar-fest.

Den danske skuespiller Claes Bang spiller hovedrollen i den svenske film 'The Square', der er nomineret til en Oscar for bedste udenlandske film.

Selvom Claes Bang efterhånden er vant til at færdes på den røde løber til de prestigefyldte filmfester, så er en Oscar alligevel noget ganske særligt. Det fortæller han, da TV 2 møder ham til årets reception hos Det Danske Filminstitut i Los Angeles.

- Det er den pris, som alle refererer til og kender. Det er ret stort og vildt, siger han.

'The Square' blev forbigået ved årets Golden Globes, hvor den også var nomineret i kategorien bedste udenlandske film. Til gengæld har Claes Bang som den første dansker vundet den prestigefyldte European Film Award for bedste mandlige hovedrolle, og 'The Square' modtog sidste år Guldpalmen i Cannes.

- Jeg har altid forsøgt at drømme om noget, jeg tænkte var realistisk og opnåeligt. Jeg har altid forestillet mig, at en Guldpalme eller en Oscar var for meget at bede om, siger Claes Bang.

Men selvom han meget gerne vil have en Oscar, ville han ikke bytte de nuværende priser for noget.

- Men det betyder selvfølgelig ikke, at jeg ikke gerne vil vinde, siger han med et grin.

Dansk-syrisk film med gode chancer

I den mere alvorlige ende er den delvist dansk-producerede film, der måske har de bedste vinderchancer ved årets Oscaruddeling.

Den dansk-syriske 'De sidste mænd i Aleppo' handler om den syriske borgerkrig og er nomineret i kategorien bedste dokumentarfilm.

Jeg tror, vi har en chance

Søren Steen Jespersen, producer

Filmen er produceret af danske Søren Steen Jespersen i samarbejde med Aleppo Media Center og den syriske instruktør Feras Feyyad.

For både Søren Steen Jespersen og hans syriske kollegaer er det første gang, de er i Hollywood.

- Det føles forvirrende, det føles fantastisk, og det føles selvmodsigende. For vi har jo lavet en film, der er meget alvorlig, og som har med meget alvorlige emner at gøre. Nu er vi så i Hollywood , som er noget helt andet end det, vores film handler om, og som vi har beskæftiget os med i halvandet år, siger Søren Steen Jespersen til TV 2.

Oscar-nominering betyder noget

At man ikke kommer sovende til en Oscar-nominering, har Søren Steen Jespersen også lært i processen.

Det er nemlig en langstrakt proces at komme så langt, og dokumentarens amerikanske partnere har arbejdet hårdt med screeninger i både USA, England og Frankrig op til årets Oscaruddeling, fortæller Søren Steen Jespersen.

- For os har det i høj grad handlet om at få akademimedlemmerne til rent faktisk at sætte sig ned og se filmen. For der er jo rigtig mange film om buddet, og de fleste akademimedlemmer har travlt med alt muligt andet. Så det handler om at få dem til at se en film, der er hård at komme igennem, men som også er nødvendig og vigtig, siger han.

Ligesom filmfotograf Dan Laustsen har han allerede oplevet, at en Oscar-nominering betyder mere end bare fest og farver.

- Det betyder, at vi får endnu mere fokus på filmen og dermed også på Syrien, fordi der nu forhåbentlig er endnu flere tv-stationer rundt omkring i verden, der vil vise den, siger han.

Dét fokus vil kun blive større, hvis filmen vinder.

- Jeg tror, vi har en chance. Jeg tør ikke sige, at vi vinder, men jeg synes, vi har en reel chance, siger Søren Steen Jespersen.

Takketalen er klar

På Dan Laustsens hotelværelse er de to Oscar-billetter stadig pakket ned i en sort, skinnende konvolut.

Men om ganske kort tid skal de vises frem ved den røde løber, når Oscar-showet går i gang på Dolby Theatre i Los Angeles for 90. gang.

Selvom Dan Laustsen ikke tør spå om sine vinderchancer, så har han alligevel tænkt over takketalen.

- Jeg har fået at vide, at den maks må være 45 sekunder. Men det er også rigeligt. Jeg skal jo bare derop og sige tak og så ned igen, siger han.