Udland

Kina forbyder Orwell-bøger og en række formuleringer

De to George Orwell-romaner '1984' og 'Kammerat Napoleon' er blevet forbudt i Kina som led i en række censur-aktiviteter fra det kinesiske styre.

Som et led i en række nye censur-aktiviteter fra det kinesiske styre er to verdensberømte romaner af den engelske forfatter George Orwell nu blevet fjernet fra kinesiske hjemmesider. Det drejer sig om romanerne '1984' og 'Kammerat Napoleon'.

Det skriver britiske Independent med mediet China Digital Times, der fra Californien overvåger Kina, som kilde.

Desuden har de kinesiske myndigheder blokeret brugen for en række formuleringer og ord på Kinas største sociale medie, Sina Weibo, der menes at have 392 millioner brugere. Blandt andet var bogstavet N i en periode blevet forbudt, men ifølge China Digital Times har det igen været tilladt at bruge N siden den 26. februar.

Ifølge China Digital Times var blokeringen af N formentlig relateret til, at brugen af bogstavet ofte indgår som led i kritik af præsident Xi Jinpings faste greb om magten i Kina. De nye censur-aktiviteter kommer i kølvandet på nyheden om, at Kina nu ophæver tidsbegrænsningen på, hvor længe en præsident i Kina kan sidde på magten.

En række andre tegn

Blandt de ord og formuleringer, der bliver blokeret på Sina Weibo, er de kinesiske ord for 'ændring af loven', skriver China Digital Times.

Britiske The Guardian peger på en række andre tegn på, at Xi Jinping er i gang med at skaffe sig diktatoriske beføjelser.

Blandt andet har han givet sig selv en række nye titler oven i de tre hovedtitler: Præsident, generalsekretær for Kommunistpartiet i Kina og formand for den centrale militærkomité. Nu er den kinesiske præsident også formand for en række arbejdsgrupper relateret til emner som for eksempel cyberspace og Taiwan.

Han er desuden nu kendt som 'kernelederen', der ikke er nogen decideret titel - men et signal til kineserne om Xi Jinpings uindskrænkede magt, påpeger Ely Ratner, senioradjunkt i Kinastudier ved Råd for Udlandsrelationer under det britiske udenrigsministerium.

Desuden er det lykkedes Xi Jinping at få skrevet sig selv ind i den kinesiske forfatning på linje med store kinesiske ledere som Mao Zedong.

Xi Jinping blev præsident i Kina i 2012.