Fem mĂĄneder efter valget har Tyskland endelig en regering

Det har taget mere end fem mĂĄneder at danne en regering i Tyskland. Denne gang lykkedes det. De tyske socialdemokrater har sagt ja til storkoalition.

Med 66 procent af stemmerne har de tyske socialdemokrater SPD vendt tommelfingeren op til at danne en koalitionsregering med den tyske kansler Angela Merkels konservative parti CDU og dennes søsterparti i Bayern CSU.

Det oplyser partiet pĂĄ en pressekonference.

- Medlemmerne har med et stort flertal fulgt anbefalingen fra partiet – vi har nu klarhed: SPD indtræder i den næste regering, men beslutningen har ikke været let, lød det fra den midlertidige leder af SPD, Olaf Scholz.

33,98 procent stemte nej til at danne en storkoalition.

Merkel kan præsentere sin nye regering

Meldingen kom efter en urafstemning søndag blandt de i alt 464.000 medlemmerne af SPD. Resultatet var pĂĄ ingen mĂĄde pĂĄ forhĂĄnd givet, og der var lige op til afstemningen usikkerhed om, hvorvidt Tyskland mere end fem mĂĄneder efter valget den 24. september endelig ville fĂĄ en regering søndag.

Men nu er det sidste grønne lys givet, således at Angela Merkel efter alt at dømme kan præsentere sin nye regering til et møde i Forbundsdagen den 14. marts.

Den lange ventetid på en tysk regering skyldes blandt andet, at SPD ved valget fik sit ringeste resultat siden 2. Verdenskrig, hvilket fik den daværende leder af SPD, Martin Schulz, til at erklære, at hans parti ville gå i opposition. Men partiet ændrede holdning, da det stod klart, at en stor koalition var den eneste mulighed for at kunne danne en regering i Tyskland.

Scholz afløser Schulz efter dårligt valg

Martin Schulz, der som tidligere formand for Europa-Parlamentet var udset til at løfte SPD ved valget, trak sig i februar med øjeblikkelig virkning som leder.

Det skete blandt andet som konsekvens af det dĂĄrlige valgresultat, men ogsĂĄ pĂĄ grund af en række kovendinger, herunder om regeringssamarbejdet og posten som udenrigsminister, som han først sagde, han ikke ville gĂĄ efter og derefter alligevel gik efter til stor vrede i egne rækker.

I stedet er Hamborgs borgmester, Olaf Scholz, blevet udpeget som midlertidig formand.

Stort flertal i CDU stemte for koalition

CDU stemte mandag på en partikongres i Berlin for støtte til forbundskansler Angela Merkels koalitionsaftale med de tyske socialdemokrater i SPD. Kun 27 ud af de 975 delegerede på konferencen stemte imod partnerskabet.

Angela Merkels første forsøg pĂĄ at danne en regering med to mindre partier umiddelbart efter valget fejlede, og lige siden har hun ligget i intensive forhandlinger med SPD om at danne en storkoalition.

Til valget i september fik det konservative parti sammen med søsterpartiet CSU 33 procent af stemmerne, mens de tyske socialdemokrater fik 20,5 procent af stemmerne. Det højrenationale parti ’Alternative für Deutschland’ (AfD) fik 12,6 procent af stemmerne og kom for første gang ind i den tyske Forbundsdag.