Udland

Donald Trump-vittighed giver genlyd over hele verden

Den kinesiske præsident Xi Jinping. Ritzau Scanpix

En vittighed til en fundraiser-middag om den kinesiske præsident Xi Jinping er ikke faldet i god jord. Uamerikansk, lyder det.

Den amerikanske præsident Donald Trump er endnu engang kommet i vælten i USA – denne gang efter en kommentar om, at den kinesiske præsident, Xi Jinping, er ”storslået.”

På en optagelse, som det amerikanske medie CNN har fået fat i fra et fundraisning-møde lørdag på Donald Trumps hotel Mar-a-Lago i Florida, laver Donald Trump grin med, at Xi Jinping efter en snarlig lovændring kan blive genvalgt ud over de to embedsperioder, der hidtil har været maksimum i Kina.

- Glem ikke, at Kina er storslået. Og Xi er en storslået gentleman. Han er nu præsident for livet. Præsident for livet. Nej, han er storslået. Og hør – han har været i stand til at gøre det (forfatningsændring, red.). Jeg synes, det er fantastisk. Måske skulle vi prøve det en dag, lød det fra præsidenten til højlydt latter og klapsalver fra salen.

Han sagde videre:

- Han er den mest magtfulde person i Kina i 100 år. Og han behandlede os vældig godt, da vi var derovre (i Kina i november, red.).

- George Washington ville vende sig i graven

På trods af at der er tale om en vittighed, får præsidenten på puklen af blandt andet Ro Khanne, der sidder i Kongressen som demokrat. Med henvisning til USA’s første præsident og en af landets grundlæggere, mener hun, at Donald Trumps kommentar er yderst upassende og skriver på Twitter, at ”George Washington ville vende sig i graven.”

- Om det var en vittighed eller ej – at tale om at være præsident for livet som Xi Jinping er den mest uamerikanske udtalelse fra en amerikansk præsident, skriver hun.

Donald Trump og Xi Jinping mødtes i november 2017.

Samtidig giver hans vittighed genlyd i medier over hele verden, og den tolkes som et udtryk for, at den amerikanske præsident ”lovpriser” den kinesiske præsident. Det gælder lige fra The Guardian i Storbritannien, Aftenposten i Norge, The Times of India i Indien, Radio Australien og tyske Welt med flere. 

Ifølge TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz, kan det skyldes, at den amerikanske præsident tidligere har udvist dyb fascination for totalitære regimer:

- Hans fascination blev især demonstreret under hans første udlandsrejse som præsident til Saudi Arabien, hvor det var meget tydeligt, at han var ekstremt benovet over den styreform, og at man kunne rydde gaderne, holde store parader og få befolkningen til at rette ind uden demonstrationer i gaderne. Og uden brok fra en opposition.

Aktivister skuffet over Vestens reaktion

Amerikanske præsidenter har lige som kinesiske præsidenter været begrænset til at tjene i to valgperioder. Det blev stemt igennem som en tilføjelse til forfatningen i 1951.

Det kinesiske kommunistpartis centralkomité lægger op til at ændre landets forfatning, så en præsident kan sidde længere end to gange fem år. Dermed er der lagt op til, at Xi Jinping kan blive ved magten lang tid efter 2023, hvor han ellers skulle afgive magten til en afløser.

Kinesiske aktivister og afhoppere udtrykte inden Donald Trumps kommentar deres skuffelse over manglede kritik fra vestlige regeringer og ledere.

Donald Trump har ofte rost Xi Jinping, men i januar sagde han til Reuters, at USA overvejede en stor bøde som en del af en undersøgelse af Kinas angivelige tyveri af intellektuel ejendom. Han har desuden været kritisk over for Kinas handelspolitik.

Den amerikanske præsident sagde i december til The New York Times han havde været blød over for Kina på grund af problemerne med Nordkoreas atomprogram.

Langede ud efter Clinton og Bush

Under mødet kritiserede Donald Trump ifølge CNN desuden det amerikanske system for at være præget af svindel, fordi hans modkandidat under det amerikanske præsidentvalg i 2016, Hillary Clinton, ikke bliver undersøgt for hendes handlinger under valget, mens hans egne handlinger i forhold til hans mulige forbindelser til Rusland bliver undersøgt.

Samtidig langede Donald Trump ud efter George Bush for hans beslutning om at invadere Irak efter falske efterretninger, der antydede, at landet havde masseødelæggelsesvåben.

- Her er vi, som de dummeste i verden, fordi vi havde dårlige politikere, der styrede vores land i lang tid.

Han kaldte desuden beslutningen om at invadere Irak for ”den værste beslutning, der nogensinde var taget,” og at det kunne sammenlignes med at kaste en ”stor fed mursten ind i et hvepsebo.”