Udland

Det italienske valg er i gang – men deltagelsen kan blive lav

Omkring en fjerdedel af italienerne tvivler stadig på, hvor de vil sætte deres kryds.

Klokken syv blev dørene til valgstederne rundt om i Italien slået op.

Her skal italienerne sætte kryds ved den kandidat eller det parti, som de mener, bør lede landet de kommende år.

Men selvom Italien er et land, hvor der historisk set er en høj valgdeltagelse på over 80 procent, så er der risiko for, at det bliver anderledes i år. Det fortæller TV 2s korrespondent i Italien Eva Ravnbøl.

- Det er meget spændende, om folk kommer afsted og stemmer, fordi så mange har været i tvivl, siger hun.

Ifølge Eva Ravnbøl risikerer stemmeprocenten at ligge under 70 procent i år.

- Der er mange, der ikke orker at stemme, fordi de ikke tror, det nytter noget.

Resultatet er uforudsigeligt

Der er tre politiske fløje i Italien, som kæmper om magten ved årets valg.

Centrumhøjre-koalitionen, som den 81-årige Silvio Berlusconi står i spidsen af, centrumvenstrepartierne, som har regeringsmagten, og protestbevægelsen – den såkaldte Femstjernebevægelse, som blev grundlagt i 2009 i protest mod de etablerede partier.

For at få et klart flertal skal en af koalitionerne opnå minimum 40 procent af stemmerne. Men ser man den seneste meningsmåling, så kan ingen af fløjene vide sig sikre på en sejr.

Således står centrumhøjre til at opnå godt 38 procent af stemmerne, mens centrumvenstrepartierne står til at vinde omkring 28 procent, og Femstjernebevægelsen står til opnå omkring 27 procent.

- Risikoen for at det bliver et grumset resultat, og at det bliver et resultat uden en klar vinder, er stor, siger Eva Ravnbøl.

Tre politiske blokke kæmper om magten

Centrumhøjre

Centrumhøjre

Den 81-årige Silvio Berlusconi står i spidsen for centrumhøjre-alliancen, som har været størst i flere målinger frem mod valget.

Koalitionen består af Berlusconis Forza Italia, indvandrerkritiske Lega og det nationalkonservative Fratelle d’Italia. Partiet har blandt andet ført kampagne på en hårdere kurs mod indvandring.

På grund af en dom for skattesvig kan Silvio Berlusconi ikke selv vælges som premierminister. Han peger i stedet på formanden for EU-parlamentet, Antonio Tajani.

- Han kan ikke selv stille op, fordi han har en dom for skattesvindel, som udelukker ham for at bestride offentlige embeder indtil næste år. Men han siger selv, at han er instruktør, og at han har udpeget Tajani, fortæller Eva Ravnbøl.

Protestpartiet, LEGA, er også del af centrumhøjre-koalitionen.

Foto: scanpix

Centrumvenstre

Centrumvenstre

Partito Democratico, PD, er Italiens svar på socialdemokraterne. PD har i øjeblikket regeringsmagten i Italien med Paolo Gentiloni som premierminister, men ved søndagens valg er det den tidligere premierminister Matteo Renzi, som er spidskandidat for partiet.

Matteo Renzi trak sig som premierminister i 2016 på grund af et nederlag ved en vigtig folkeafstemning, og han er sidenhen blevet meget upopulær i Italien.

Hans parti fik over 40 procent af stemmerne ved Europaparlamentsvalget i 2014, men nu risikerer hans parti på søndag at ryge ned under de 20 procent af stemmerne.

Socialdemokraternes centrumvenstre-koalition er positive over for EU og har denne gang ført kampagne imod politisk ekstremisme. 

Foto: scanpix

Protestbevægelsen

Protestbevægelsen

Den 31-årige napolitaner Luigi Di Maio er spidskandidat for protestbevægelsen - den såkaldte Femstjernebevægelse.

Partiet blev grundlagt i 2009 som en protest mod det etablerede politiske landskab, og siden da har partiet fået mere og mere opbakning fra vælgerne.

Stifteren er Beppe Grillo og sammen med Luigi Di Maio har han formået at gøre tingene på en anderledes måde. Blandt andet består partiet af en række mennesker, som aldrig tidligere har været i politik, men som derimod nærmest er kommet ind fra gaden.

Femstjernebevægelsen går ind for en større udbredelse af direkte demokrati og er blandt andet gået til valg på at indføre borgerløn.

Foto: scanpix

Dog er den seneste måling to uger gammel på grund af et forbud mod at offentliggøre meningsmålinger i valgkampens slutfase, og derfor kan resultatet overraske.

- Der kan også være sket meget på de her 14 dage, hvor folk har kunne tænke sig om en ekstra gang, lyder det fra Eva Ravnbøl.

Økonomi og migration

Et centralt emne i den italienske valgkamp har været økonomi. Italien døjer nemlig med en usikker økonomi og en høj statsgæld.

Desuden er arbejdsløsheden stor. 11 procent af italienerne er ledige og endnu værre er det blandt de unge mellem 15-24-årige - blandt dem er 33 procent uden arbejde.

- Der er et stort ønske om forandring. Italien skal i vækst, økonomien skal forbedres, og der skal skabes arbejdspladser, siger Eva Ravnbøl, som pointerer at mange italienere lever under fattigdomsgrænsen.

Ligeledes fylder migration meget på den politiske dagsorden. I løbet af de seneste fire år har landet modtaget over en halv million flygtninge og migranter.

Netop spørgsmålet om migration er årsag til, at regeringspartiet PD, står til en tilbagegang ved søndagens valg. Det siger TV 2s korrespondent Ulla Terkelsen. 

- De har ignoreret, hvor meget nationalitet og tilhørsforhold betyder for mennesker. Og så synes de, at man ikke har kontrolleret indvandringen nok. De ting, der optager folk mest, det har socialdemokratierne ignoreret. Derfor står de meget dårligt, forklarer hun.

Italien har 60 millioner indbyggere, hvoraf 46,6 millioner kan stemme.

Godt 20 procent af dem tvivler ifølge den seneste måling stadig på, hvor de skal sætte deres kryds.

Vælgerne har indtil klokken 23 til at beslutte sig, før valgstederne igen lukker dørene i.