Udland

Latinoer øjner deres Metoo-øjeblik

Latinoer demonstrerer for flere filmroller forud for årets Oscar-uddeling.

- Warner Brothers, ansat os latinoer, råber Marissa Herrera i megafonen. 

Gruppen af demonstranter vifter med deres skilte. "Nok er nok," står der på flere af dem. 

- Hør os, Universal Studios; ansat os nu! råber de. 

Mens Hollywood er i gang med de sidste forberedelser til årets Oscar-uddeling i Dolby Teatret, står dagens demonstranter udenfor med deres skilte. 

De er alle latinoer, og flere arbejder i filmindustrien. Men der er ikke mange med deres baggrund, der er inviteret med til årets fineste filmfest. 

- I årtier har vi ikke været repræsenteret i Hollywood. Jeg er vokset op uden at kunne se film med skuespillere, der ligner mig selv. Det betyder noget, siger Marissa Herrera. 

Gangsterens kæreste 

Hun er skuespiller og instruktør og arbejder ligesom de fleste andre demonstranter i den amerikanske filmbranche. 

Men som mexicansk-amerikansk skuespillerinde er hun vred over kun at blive tilbudt stereotype film- og tv-roller. 

- De roller, jeg får tilbudt, er altid enten stuepige, gangster eller narkodealerens kæreste. Ofte spørger de endda, om jeg kan lave en lidt stærkere latina-accent. Og det er frusterende, for det skaber de samme stereotyper igen og igen, siger hun.  

Det samme mener Isabel Cueva, der også er skuespiller og med til demonstrationen. 

Ligesom Marissa Herrera oplever hun, at de roller, hun får tilbudt, langt fra repræsenterer de latinoer, der er født og opvokset i USA. 

- Vi skuespillere er dødtrætte at det. Nok er nok. Vi vil også repræsenteres som de helt almindelige amerikanere, vi er, siger hun. 

#LatinosLeftOut 

Når stjernerne i morgen strømmer til Dolby Teatret og det 90. Oscar-show, er der da heller ikke mange nominerede med latino-baggrund. 

Sidst en skuespiller med spanske eller latinamerikanske rødder vandt en Oscar, var for ni år siden, da den spanske skuespillerinde Penélope Cruz vandt for bedste kvindelige birolle. 

Men siden har det været småt med de store filmstjerne-nomineringer. 

Og i kølvandet på Metoo-bevægelsen og ikke mindst de sorte skuespilleres succes med #OscarsSoWhite-kampagnen i 2016 håber latinoerne nu, at det er deres tur. 

Derfor har de skabt hashtagget #LatinosLeftOut - inspireret af den afro-amerikanske #OscarsSoWhite-kampagne. 

- Hvor er vores Black Panther? står der da også på flere af demonstranternes skilte. 

De drømmer om en pendant til succesfilmen 'Black Panther', der udelukkende har sorte skuespillere i de bærende roller. 

- Vi har set, hvordan #OscarsSoWhite har skabt flere film med og om afro-amerikanere og deres liv. Men vi ser endnu ikke den slags film om latinoer, og det vil vi gerne lave om på, siger Marissa Herrera. 

Hyppige biografgængere

Kun tre procent af rollerne i amerikanske film går i dag til latinoer. 

Det er ellers ikke, fordi der mangler mennesker at ansætte. 

Hver femte amerikaner har latino-baggrund, og Los Angeles, der huser størstedelen af film- og tv-industrien, har den største andel af latinoer i hele USA. 

Dertil kommer, at hver fjerde betalende biografgænger i USA er latino. 

Netop derfor burde underholdningsindustrien gøre langt mere for at tækkes denne del af befolkningen, mener dagens demonstranter. 

- Det er ikke længere nok bare at smide en latino ind i en film her og der. Vi er vigtige for billetsalget. Og vi vil have rigtige roller, der repræsenterer os, siger Isabel Cueva. 

Lang vej igen 

Der er små fremskridt at spore. Den mexicanske filminstruktør Guillermo del Toro er i år nomineret i kategorien bedste instruktør for filmen 'The Shape of Water'. Tegnefilmen 'Coco' om den mexicanske festdag Dia de los Muertos, hvor alle de medvirkende har latino-baggrund, er nomineret for bedste animationsfilm.  

Alligevel er der lang vej igen, mener Marissa Herrera. 

- Jeg håber, at det i fremtiden vil være mere normen end undtagelsen, at vi ser en film i biografen med en latino eller latina som hovedperson, siger hun og tilføjer: 

- Men vi skal kæmpe for det. 

TV 2 sender hele Oscar-showet natten til mandag. Optakt begynder kl. 23.20. Du kan også følge showet på TV 2 PLAY