Udland

Kinas farligste mand gør comeback

Kinas frygtede korruptionsbekæmper bliver sandsynligvis udnævnt som vicepræsident i næste uge.

Den kinesiske præsident Xi Jinping blev sidste år udnævnt som verdens mest magtfulde mand på forsiden af magasinet The Economist, og eksperter er enige om, at han er den mest magtfulde leder i Kina siden formand Mao.

Men hvordan er Xi Jinping blevet så magtfuld? Den bedste forklaring er, at han har fået udryddet alle sine politiske modstandere gennem en omfattende kampagne mod korruption. Det kan han i høj grad takke sin betroede kollega Wang Qishan for.

Indtil for nylig stod den tidligere banktopchef nemlig i spidsen for Xi Jinpings antikorruptionskampagne, som har ført til, at tusindvis af korrupte embedsmænd, politikere og erhvervsledere er blevet arresteret og straffet. Men den 69-årige Wang Qishan har været væk fra kinesisk politik, siden han i efteråret faldt for aldersgrænsen på 68 år i forbindelse med et lederskifte.

Skal ikke på pension

Straks efter startede spekulationerne om, hvorvidt den frygtede mand skulle på pension, eller om han var tiltænkt en ny vigtig opgave. Nu tyder alt på, at han bliver vicepræsident og dermed kan fortsætte som Xi Jinpings højre hånd og skytsengel. Det ventes at ske i forbindelse med det årlige møde i Kinas parlament, som starter i morgen og varer knap to uger.

En frygtet mand

Den 29. januar meddelte det officielle kinesiske nyhedsbureau Xinhua, at Wang Qishan var blevet valgt som delegeret til folkekongressen fra den centralkinesiske Hunan-provins. Det er værd at lægge mærke til, for det er aldrig sket før, at en tidligere toppolitiker fra kommunistpartiets øverste organ Politbureauets Stående Komité, bliver valgt til parlamentet. Men det er en formel nødvendighed, hvis Wang Qishan skal udnævnes som vicepræsident, hvilket har bidraget yderligere til spekulationer i den retning.

Wang Qishan gjorde sig for første gang bemærket, da han stillede op foran verdenspressen sammen med Kinas nyudnævnte topledelse i november 2012. Alle kommunistpartiets seks øvrige øverste ledere, inklusiv Xi Jinping, var klædt i ens mørke jakkesæt og røde slips, da de stod på stribe på det røde tæppe i Folkets Store Hal. Intet var overladt til tilfældighederne. Men Wang Qishan havde valgt at tage blåt slips på. Den simple forklaring kunne selvfølgelig være, at han ikke kunne finde sit røde slips, eller at han havde spildt på det. Men det kunne også være, at Xi Jinping ønskede, at man skulle lægge mærke til denne vigtige og potentielt farlige mand. 

Han går efter "fluer og tigre"

Det har rystet det øverste lag i det kinesiske samfund, at Xi Jinping og Wang Qishan er gået efter både ”fluer og tigre” i deres amtikorruptionskampagne, og selvom Xi Jinping har fået fjernet sine værste politiske modstandere fra systemet, har han også fået skabt mange nye fjender undervejs.

Det kan være årsagen til, at han ikke tør at lade Wang Qishan gå på pension. Hvis nogen skulle finde på at gøre Xi Jinping noget, kan de angiveligt se frem til, at Kinas måske farligste mand sætter sig på tronen i stedet.