Udland

Berlusconi stjæler igen rampelyset - selvom han ikke kan blive valgt

Spekulationerne er mange - men fremfor alt er intet afgjort i støvlelandet.

Det er dagen før dagen i Italien.

Søndag går italienerne til stemmeurnerne for at stemme til parlamentsvalget. Og spændingen stiger, for intet er på nogen måde afgjort på forhånd.

Helt centrale emner i valgkampen har været økonomi og migration. Italien døjer nemlig med en usikker økonomi og en høj statsgæld. Samtidig har desuden modtaget over en halv million flygtninge og migranter de seneste fire år.

Centrum-højre-alliancen – med den tidligere premierminister Silvio Berlusconi og Forza Italia i spidsen - spås dog til at få flest stemmer sammen med indvandrekritiske Lega Nord og Fratelli d'Italia.

Berlusconi kan gøre comeback

I Italien har TV 2s Miriam Zesler, Eva Ravnbøl og Ulla Terkelsen set nærmere på valget. Og igen har Silvio Berlusconi placeret sig i centrum – på trods af, at han ikke selv kan blive premierminister på grund af en skattedom. Først i 2019 er han valgbar igen.

- Men han bliver den, der trækker i trådene, og hans parti tror, at de kan bestemme, hvem der skal lede landet, siger Ulla Terkelsen og henviser til, at den kontroversielle tidligere premierminister udtaler i en af dagens italienske aviser:

- Er I desillusioneret over politik? Det er jeg også.

Dermed har Berlusconi benyttet sig af et typisk populistisk trick, forklarer Ulla Terkelsen. At finde ud af hvad folk synes og sige: Det synes jeg også. Stem på mig.

Og det viser også, at Berlusconi er en smart politiker. På trods af mange sager har han formået gøre comeback.

Det seneste år har sygdom og flere operationer – både kosmetiske og helbredsmæssige – præget den 81-årige Berlusconi. Han er desuden blevet skilt, har fået en ny kone og står stadig over for flere retssager. Men det stopper ham ikke.

- På mystisk vis stiger han op af asken og bliver igen den mest omtalte mand. Han er sund og glad, og alle tror, at han kommer ud som sejrherre, lyder vurderingen fra Ulla Terkelsen.

Tæt løb

Samtidig er der en stor risiko for, at der ikke kommer noget brugbart resultat ud af morgendagens valg.

De tre kæmpende fløje, centrum-venstre, protestbevægelsen Femstjernebevægelsen og centrum-højre-koalitionen er nemlig cirka lige store.

Seneste opgørelse viser, at centrum-højre for to uger siden stod til en lille føring med over 37 procent af stemmerne. Den magiske grænse er dog 40 procent, som giver adgang til magten.

- Centrum-højre står bedst, men der er stadig en stor mulighed for et mudret resultat, så italienerne skal til valg igen indenfor kort tid, forklarer Eva Ravnbøl.

Europæisk vælgerlussing

Til gengæld står Partito Demokratico – Italiens svar på Socialdemokratiet – til at få en enorm vælgerlussing.  Og dermed ser Italien ud til at fortsætte en tendens, som også er set i både Tyskland og Frankrig, hvor partifællerne også har oplevet markant tilbagegang.

- De store socialdemokratier er ved at falme bort. Og det er fordi, de har ignoreret, hvor meget nationalitet og tilhørsforhold betyder for mennesker. Og så synes de, at man ikke har kontrolleret indvandringen nok. De ting, der optager folk mest, det har socialdemokratierne ignoreret. Derfor står de meget dårligt, forklarer Ulla Terkelsen.

Og endelig er der Femstjernebevægelsen, hvis indflydelse vokser, hvilket også ventes at genspejle sig, når italienerne skal sætte deres kryds.

Stifteren Beppe Grillo og den unge 31-årige napolitaner Di Maio, som er kandidat for partiet, har formået at gøre tingene på en anderledes måde. Blandt andet har partiet hentet en masse folk, som aldrig tidligere har været i politik, men nærmest er kommet ind fra gaden.

Affald og regninger

Men heller ikke her er alt lutter lagkage.

- Der, hvor Femstjernebevægelsen er kommet til magten indtil videre, har de klaret det meget dårligt. De har vist en begyndelse på noget nyt, men der skal også helst ryddes affald væk i gaderne og betales regninger. Der har de kikset, siger Ulla Terkelsen.

Det har borgerne i Rom oplevet med Femstjerne-borgmesteren Virginia Raggi på posten.

- Hun er meget upopulær, fordi hun ikke har formået at styre byen ordentligt. Der er kæmpe problemer med offentlig transport, renovationer og så videre. Men det lader ikke til at afskrække vælgerne, for de står stadig til at få et forrygende valg, supplerer Eva Ravnbøl.

Omkring en fjerdedel af italienerne tvivler stadig på, hvor de vil sætte deres kryds. Forventningen er, at mange af disse tvivlere ender med at stemme på Femstjernebevægelsen.

Men endnu er intet endeligt afgjort.