Udland

Trumps udmelding sender aktiemarkeder i rødt og skaber frygt for dyrere biler

Aktiemarkederne i Asien, USA og i Danmark er gået i rødt efter kontroversiel udmelding om straftold fra Donald Trump.

Aktiemarkedet i Tokyo falder fredag morgen dansk tid med tre procent efter Donalds Trumps annoncering af straftold på stål og aluminium.

Den amerikanske præsident offentliggjorde torsdag, at USA vil pålægge høje toldsatser på import af stål og aluminium.

Helt præcist vil der blive lagt 25 procent højere toldsatser på stål, mens aluminium pålægges 10 procent. Toldtarifferne vil træde i kraft fra næste uge, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

For de amerikanske forbrugere vil en Toyota-bil og en dåse flåede tomater blive dyrere, fordi det bliver mere omkostningstungt at importere aluminium til USA

Jesper Steinmetz, USA-korrespondent for TV 2

Møder skarp kritik

Udmeldingen fra Donald Trump møder skarp kritik fra flere sider - blandt andet fra EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, der blot to timer efter nyheden fra Trump reagerede i skarpe vendinger.

- EU vil reagere hårdt og i rimeligt omfang for at forsvare vores interesser, lød det fra Juncker.

De højere toldsatser i USA skaber frygt for en egentlig handelskrig mellem USA og EU, da det europæiske fællesskab givetvis vil svare igen med straftold på udvalgte amerikanske varer.

Trump opfylder valgløfte

Ifølge TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz skal Donald Trumps udmelding om straftold ses i lyset af, hvad præsidenten lovede i forbindelse med sin valgkamp i 2016.

- Det er et centralt valgløfte for Trump og netop en af grundene til, hvorfor så mange stemte på ham. Han lovede, at de stålarbejdere, der var blevet arbejdsløse, nu ville få deres job tilbage, fordi Trump ville gøre noget ved den unfair konkurrence, der ifølge ham findes fra andre stålproducerende lande som eksempelvis Kina, forklarer Jesper Steinmetz.

USA-korrespondenten siger, at der bestemt ikke findes nogen garantier for bedre tider for arbejderne i den amerikanske stålindustri, og at de amerikanske forbrugere i virkeligheden er i fare for at komme til at betale en meget høj pris som følge af de kommende tiltag om straftold.

- For de amerikanske forbrugere vil en Toyota-bil og en dåse flåede tomater blive dyrere, fordi det bliver mere omkostningstungt at importere aluminium til USA. Med straftolden tvinges produktionen tilbage til USA, og dermed indfrier Donald Trump sit valgløfte og opfylder mantraet om at sætte 'America First', siger Jesper Steinmetz.

Trumps udtalelser hjælper bestemt ikke på aktiemarkedet her i Asien

Amy Zhuang, Nordeas chefanalytiker for Kina og Asien

Nervøst aktiemarked

Nyheden fra den amerikanske præsident har haft en kontant effekt på de globale aktiemarkeder og givet dem en skidt afslutning på ugen.

Fredag ligger de store børser i Asien i minus. I Tokyo falder det toneangivende Nikkei-indeks som tidligere nævnt med næsten tre procent ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Japan, Sydkorea og Kina er blandt de stålproducerende lande i Asien, der vil blive hårdt ramt, hvis Trump rent faktisk underskriver de planer, som han har annonceret, siger Amy Zhuang, der er Nordeas chefanalytiker for Kina og Asien.

- Aktiemarkedet har i forvejen været ret nervøst denne uge ovenpå usikkerheden om de potentielle flere renteforhøjelser i USA. Så Trumps udtalelser hjælper bestemt ikke på aktiemarkedet her i Asien, fortæller Amy Zhuang.

De asiatiske aktiemarkeder har reageret negativt på udmelding fra Trump Video: Hans-Henrik Busk Stie

Frygt fra investorer

Torsdag gik kurserne på Wall Street i USA i rødt efter præsident Donald Trumps udmelding. Investorerne frygter, at straftolden på sigt kan hæmme den globale udveksling af varer.

- Dette her er det første advarselsskud i en handelskrig. Og ingen vinder en handelskrig, sagde Art Hogan, markedsstrateg i firmaet B. Riley FBR, til CNN Money.

I Japan er det især aktierne i stål- og aluminiumsproducenterne, som får en tur i vridemaskinen.

Også de store bilfabrikanter står for skud. Aktierne i Toyota falder 2,4 procent.

Selskabet mener, at Trumps udspil vil øge omkostningerne væsentligt og dermed også priserne på biler og andre køretøjer, der bliver solgt i USA.

Danske topaktier også berørt

De danske C25-aktier falder fredag morgen ved børsåbning mere end én procent efter nyheden om, at amerikanerne vil lægge straftold på visse varer.

Dermed ser det danske C25-aktieindeks ud til at skulle falde for fjerde dag i træk.

Det er eksportafhængige virksomhederne som Vestas, Novo Nordisk, DSV og A.P. Møller-Mærsk, der fører an i kursfaldene. Særligt A.P. Møller-Mærsk, hvis forretning er direkte afhængig af fri og uhindret udveksling af varer på tværs af kontinenterne, er ramt.

Handelskrig i vente

Økonomer og investorer er bekymrede for, at store handelspartnere som Europa, Kina og nabolandet Canada vil komme med modtræk.

- Verden står på kanten af en handelskrig, siger Robert Carnell, analysechef hos ING i Singapore, til Reuters i en reaktion på meddelelsen fra Trump.

- Det er sådan, recessioner begynder. Handel er stort set den eneste ting, økonomer er enige om - jo mere jo bedre, tilføjer han.

Den canadiske regering reagerede prompte og sagde, at den vil svare igen, hvis USA hæver tarifferne på stål og aluminium.

Canada er ifølge Bloomberg News den suverænt største leverandør af begge varegrupper til USA.