Callgirl gik på jagt efter milliardærer, nu er hun den jagede

16x9
Nastsja Rybka sammen med oligarken Oleg Deripaska. Foto: Instagram / nastya_rybka.ru

En callgirl siger, at hun nu er på flugt fra præsident Putins lange arm. Hun dokumenterede det tætte forhold mellem oligarker og politikere i Rusland.

Uskyldigt ser det ud. En ung kvinde med langt m√łrkt h√•r h√¶nger hengivent p√• skulderen af en 50-√•rig herre med fuldsk√¶g og baseballcap. Scenen er tydeligvist en lystyacht.

Det, der foregik på lystyachten, var i virkeligheden gruppevoldtægt.

Nastsja Rybka, callgirl

På et andet billede har herren med de Bono-agtige solbriller lagt armen tæt om kvinden med de kastaniebrune lokker. Far og datter? Fraskilt og fræk Tinder-date?

Nej, milliardær og callgirl og starten på en historie, som dag for dag synes at tage en ny og endnu mere overraskende drejning.

En historie, som giver et stj√•lent kig ind i forholdet, ikke bare mellem prostituerede og pengem√¶nd, men ogs√• mellem magthavere og oligarker i Vladimir Putins Rusland. En historie om sex, l√łgn og videooptagelser med tr√•de til Kreml og til Donald Trumps valgkampagne.

Den unge kvinde med trutmunden og den k√¶kke opstoppern√¶se kalder sig Nastja Rybka, og indtil for nylig var hun nok mest kendt for sin Instagram-profil, hvor hun i minimal p√•kl√¶dning og i forf√łreriske attituder promoverer sig selv og sine erobringer fra de h√łjere society-lag. ‚ÄĚSexj√¶ger‚ÄĚ kalder hun sig. Nastja Rybka er √•benbart et kunstnernavn, for hun er f√łdt i Hviderusland som Anastasia Vashukevich.

Manden p√• billedet fra lystyachten var engang en af Ruslands rigeste m√¶nd, nu er han r√łget langt ned ad listen, men er stadig god for 30 milliarder kroner og har efter sigende t√¶tte forbindelser til Kreml og pr√¶sident Putin.

Oleg Deripaska, der især har tjent sine penge i aluminiumsindustrien, er desuden tidligere forretningspartner med Paul Manafort.

Manafort var pr√¶sident Trumps valgkampchef indtil sommeren 2016. Nu er han en af hovedpersonerne i aff√¶ren om den mulige sammensv√¶rgelse mellem Trump-kampagnen og Putins Rusland.

Forholdet mellem den unge sexj√¶ger og den midaldrende oligark kom for alvor i s√łgelyset tidligere p√• m√•neden. Oppositionslederen og antikorruptionsaktivisten Aleksej Navalnij offentliggjorde en videorapport, hvor han, ud fra Nastja Rybka/Anastasia Vashukevich‚Äô egne opslag p√• blandt andet Instagram, anklagede Deripaska for bestikkelse.

For på lystyachten, der krydsede rundt i en norsk fjord, befandt sig også Sergej Prichodko, russisk viceministerpræsident, udenrigspolitisk ekspert og rådgiver for præsident Putin.

Sergej Prichodko var også om bord på lystyachten.
Sergej Prichodko var også om bord på lystyachten. Foto: Instagram / nastya_rybka.ru

Uskyldigt s√• det ellers ud, da oligarken og viceministerpr√¶sidenten m√łdtes under afslappende omst√¶ndigheder p√• Deripaskas luksusyacht. Men helvede br√łd l√łs, da billederne og videooptagelserne kom frem i lyset. Det russiske retsmaskineri blev mobiliseret for at stoppe historien og ikke mindst billederne. Siden da er Nastja Rybka alias Anastasia Vashukevich efter egne oplysninger en kvinde p√• flugt. Sexj√¶geren er blevet den jagede.

Anholdt i Thailand

Vi skifter scene til Thailand. P√• bags√¶det af en politibil m√łder vi igen Nastja Rybka/Anastasia Vashukevich. Hun er blevet anholdt sammen med sin ven og otte andre russere, anklaget for at have afholdt et ulovligt 'sextr√¶nings-kursus'. Inden hun forsvinder ind bag tremmer, lykkes det hende at aflevere en appel p√• sin Instagram-konto, hvor hun beder amerikanske journalister om hj√¶lp:

- Jeg er vidne og det manglende led i k√¶den mellem Rusland og valget i USA, med andre ord den lange k√¶de mellem Oleg Deripaska, regeringsmedlem Prichodko, Putin og Trump.

I videoappellen siger hun, at hun sammen med k√¶resten Aleksander Kirillov (som ogs√• g√•r under det lidt mere mundrette navn Alex Leslie) er parat til at bevise p√•standen med audio og videooptagelser. Ja, Alex Leslie/Aleksander Kirillov afleverer ogs√• et brev til den amerikanske ambassad√łr i Thailand, forfattet p√• lidt ubehj√¶lpsomt engelsk:

- Vi beder om politisk asyl og hjælp os og beskyt os så hurtigt som muligt, for vi har meget vigtige oplysninger om USA, og vi risikerer vore liv meget!

I brevet skriver Kirillov, at han har fotograferet og optaget ‚ÄĚforbrydelser (beg√•et) af den russiske regering‚ÄĚ, men forklarer ikke n√¶rmere, hvad det er, parret m√•tte ligge inde med. Noget for noget √•benbart. Afsl√łringer til geng√¶ld for amnesti.

Nettet er strammet om sexj√¶geren og hendes kompagnon. De er f√łrst og fremmest bange for at blive udleveret til Rusland.

Gæsten, man ikke siger imod

I Rusland var det i f√łrste omgang billederne af oligark Deripaska og Kreml-insider Prichodko, der havde vakt opsigt. En h√łjtst√•ende regeringsrepr√¶sentant, der ferierer p√• en lystyacht¬†tilh√łrende en milliard√¶r, og det i selskab med callgirls!

I sin videoanalyse kan korruptionsj√¶ger Aleksej Navalnij sl√• fast, at den er god nok. De to herrer m√łdtes p√• yachten i august 2014, s√•dan som Nastja Rybka/Anastasia Vashukevich ganske rigtigt havde skrevet i sin bog "Dagbog over, hvordan man forf√łrer en milliard√¶r."

Navalnij beskylder Deripaska for at fors√łge at bestikke Prichodko og antyder, at de to m√•ske m√łdtes for at diskutere det russiske fors√łg p√• indblanding i den amerikanske valgkamp. At de to ogs√• faktisk diskuterer politik fremg√•r af optagelserne.

I sin bog g√łr Rybka/Vashukevich i √łvrigt den interessante iagttagelse om magtforholdet mellem oligark og Kreml-fyrste. Den ellers s√• m√¶gtige oligark siger aldrig viceministerpr√¶sident Prichodka imod. Prichodka er ogs√• den eneste, Oleg Deripaska aldrig nogen sinde g√łr grin med, n√•r han skal fort√¶lle¬†jokes.

Sexj√¶gerens million√¶rdagbog blev ikke nogen bestseller, men anderledes gennemslagskraft opn√•ede Navalnij med sin video. En rasende Oleg Deripaska svarede straks igen med¬†at mobilisere det tunge juridiske skyts. Snart fik han retten i Ust-Labinsk i det sydlige Rusland til at beordre Instagram og Youtube til at fjerne posts og video, som if√łlge dommeren ‚ÄĚkr√¶nkede Deripaskas privatliv‚ÄĚ.

Videoen findes dog stadig på Youtube - den kan ses her.

Selv ben√¶gtede Oleg Deripaska at have gjort noget forkert og erkl√¶rede, at der var tale om en kampagne, der havde til hensigt at bagvaske ham. Ogs√• viceministerpr√¶sident Sergej Prichodko reagerede prompte og det ved at rette skytset mod Navalnij, som han ‚Äď uden at n√¶vne ham ved navn ‚Äď kaldte en ‚ÄĚpolitisk taber, der fors√łger at iscenes√¶tte sig med provokationer‚ÄĚ.

Milliard√¶rj√¶ger Nastja Rybka/Anastasia Vashukevich meldte sig ogs√• til orde og takkede Navalnij for at have gjort reklame for sin bog. Hun opfordrede desuden Oleg Deripaska til at gifte sig med hende, ‚ÄĚellers ville hun g√• til fjernsynet‚ÄĚ, som hun skriver.

- For det, der foregik p√• Lystyachten, var ‚ÄĚi virkeligheden en gruppevoldt√¶gt‚ÄĚ, l√łd hendes p√•stand.

Ægteskab eller anmeldelse. I Rybkas verden er der aldrig langt mellem yderpolerne.

Desperation i Bangkok

Tilbage i Bangkok vokser desperationen. De to unge russere blev anholdt p√• et hotelv√¶relse i Pattaya, fordi personalet havde klaget over ‚ÄĚm√¶rkelige lyde‚ÄĚ. De viste sig at stamme fra parrets s√•kaldte "sex-animator-kurser", som op mod 40 unge russere deltog i.

Rybka/Vashukevich‚Äôs ven, den selvbestaltede sexguru Alex Leslie alias Aleksej Kirillov siger til nyhedsbureauet AP, at han er overbevist om, at den russiske regering st√•r bag anholdelserne af ham og den selverkl√¶rede ‚ÄĚsex- og milliard√¶rj√¶ger‚ÄĚ, og gav den her forklaring:

- Politiske årsager, så meget ved vi. Det er derfor, de vil have os tilbage til Rusland,

- De vil sende os til Rusland så hurtigt som muligt, og så tror jeg, I vil miste os og aldrig se os mere.

En callgirl og en sexguru med potentielt eksplosive beviser eller to unge lykkeriddere, der har taget en chance for meget?

Selv korruptionsjæger Navalnij siger til AP, at han ikke rigtigt ved, hvad han skal tro.

- Tv-serier som Homeland begynder at virke realistiske, når du ser, hvad der sker i Rusland lige nu. Vi troede, at manuskriptforfatterne havde fundet på det hele, men i Rusland er de mest absurde ting mulige.

Navalnij tvivler på, at Rybka/Vashukevich kan have dokumentation for en direkte forbindelse mellem Rusland og Trump-kampagnen.

- Jeg tror, det er noget, de har sagt, fordi hun er bange for sit liv efter at være blevet anholdt.

Navalnij er til gengæld ikke i tvivl om, at frygten for hendes liv kan være velbegrundet.