Udland

Trump indfører høj told på stål - EU vil svare hårdt igen

Samtidig sender frygten for en ødelæggende handelskrig de amerikanske aktier markant ned.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har torsdag aften annonceret, at USA vil lægge høje toldsatser på import af stål og aluminium.

Der lægges 25 procent på stål, mens aluminium pålægges 10 procent. Toldtarifferne træder i kraft fra næste uge, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

I forbindelse med annonceringen af de nye takster i Det Hvide Hus lovede præsidenten at genopbygge den amerikanske stål- og aluminiumsindustri.

Hos Dansk Industri (DI) siger chefkonsulent Peter Bay Kirkegaard, at Trumps tiltag har været ventet.

- Dansk eksport bliver formentlig ikke direkte ramt af Trumps tiltag, men indirekte er der en række negative følgevirkninger, forklarer han til Ritzau.

Peter Bay Kirkegaard nævner, at Trumps initiativ øger risikoen for en handelskrig mellem EU og USA, da EU givetvis vil svare igen med straftold på udvalgte amerikanske varer.

EU varsler hurtigt modsvar

Den formodning bekræftede EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bare to timer efter udmeldingen fra Trump.

Vi vil ikke se passivt til, mens vores industri bliver ramt med uretfærdige tiltag, som sætter tusindvis af europæiske job i fare

Jean-Claude Juncker, EU-Kommissionsformand

Ifølge EU-chefen bliver meldingen om importtold på stål og aluminium i USA modtaget med stor ærgrelse i EU-hovedkvarteret. Han lover, at unionen vil præsentere et modsvar i løbet af de kommende dage. 

- Vi vil ikke se passivt til, mens vores industri bliver ramt med uretfærdige tiltag, som sætter tusindvis af europæiske job i fare. Jeg havde muligheden for at sige, at EU vil komme med en passende reaktion, og det er, hvad vi har tænkt os at gøre, lyder det fra EU-chefen ifølge The Independent.

- EU vil reagere hårdt og i rimeligt omfang for at forsvare vores interesser, tilføjer han.

Aktiemarkeder dykker

Frygten for at situationen vil eskalere og lægge bånd på den globale handel, har allerede få timer efter udmeldingen fået de amerikanske aktiemarkeder til at dykke.

- Dette her det første advarselsskud i en handelskrig. Og ingen vinder en handelskrig. Den frygt for protektionisme, der har ligget i dvale, er kommet op til overfladen, siger markedsstrateg ved firmaet B. Riley FBR Art Hogan til CNN Money.

De nye toldtakster kan blive en udfordring for store amerikanske virksomheder, da priserne på både amerikansk og udenlandsk stål og aluminium vil stige.