Udland

Putin i tale: Rusland har udviklet nyt supervåben, der ikke kan spores

Undervandsdroner og missiler med atomsprænghoveder er ifølge den russiske præsident, Vladimir Putin, nogle af Ruslands nye våben.

Ifølge Ruslands præsident, Vladimir Putin, har Rusland udviklet små atomsprænghoveder, der kan blive fragtet af krydsermissiler, og som ifølge Vladimir Putin ikke kan spores af andre lande.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters på baggrund af præsidentens årlige tale om nationens tilstand til landets lovgivere torsdag.

Vladimir Putin oplyste samtidig i sin tale, at Rusland i slutningen af 2017 testede et atomdrevet ballistisk missil, der heller ikke kan blive opfanget af noget missilskjold, og som kan nå ethvert sted i verden.

Landet tester desuden lige nu nye undervandsdroner, som også kan fragte atomsprænghoveder, skriver Reuters. 

Ifølge Vladimir Putin er det atomdrevet krydsermissil og dronen endnu ikke blevet navngivet, og han foreslog, at Ruslands forsvarsminister skulle iværksatte en landsdækkende konkurrence for at finde de bedste navne.

Andre landes oprustning er nytteløs

Vladimir Putin sagde også, at oprustningen foretaget af USA og Nato ved Ruslands grænser vil fremstå nytteløs i forhold til Ruslands egen oprustning.

- Jeg vil fortælle alle dem, der har båret brænde til bålet i våbenkapløbet over de sidste 15 år, som har søgt at vinde ensidige fordele i forhold til Rusland, og som har introduceret ulovlige sanktioner, hvis formål var at holde vores lands udvikling nede: alt det, du med dine politikker ønskede at forhindre, er allerede sket. Du er mislykkedes med at holde Rusland nede, sagde præsidenten i sin tale.

Ifølge den russiske præsident er de nye våben blevet designet for at kunne sikre verdensfreden, men Rusland har ikke nogen intentioner om at angribe andre lande. Han sagde imidlertid også, at enhver brug af atomvåben mod Rusland eller et af landets allierede vil blive anset som et angreb på Rusland og vil betyde et "umiddelbart svar".

Den russiske industriminister, Denis Manturov, oplyser, at de nye russiske våben er en del af landets forsvarsprogram frem til 2027, som blev underskrevet i 2017.

Ifølge TV 2s korrespondent Uffe Dresden er Vladimir Putins udtalelser et russisk svar på, at også USA har moderniseret deres atomvåben og missilskjold.

- Det er et led i den almindelige terrortrussel – atomtruslen mellem de to stormagter. Der er mange uhyggelig ting i det arsenal, men signalet er først og fremmest til USA, at de skal lade russerne være i fred.

Rapport i januar: Ny atomalder

Vladimir Putins udmelding kommer efter, at flere lande har vurderet, at risikoen for et væbnet angreb fra Rusland er blevet større. Det gælder blandt andet Danmarks nabo Sverige, der - som konklusion i en rapport om det svenske totalforsvar - opfordrede svenske borgere til at have et forråd af mad, så de kunne klare sig i syv dage uden hjælp fra det omkringliggende samfund.

Så sent som for to uger siden lød det fra Nato's generalsekretær, Jens Stoltenberg, at der blinker nogle advarselslamper, som gør, "at vi må reagere."

- Desværre kommer atomvåben igen op som en reel trussel, efter at vi i mange år så, at den blev reduceret, siger Nato-chefen til avisen.

Udtalelsen faldt efter en ny sikkerhedsrapport, der blev udgivet i forbindelse med den årlige sikkerhedskonference i München i Tyskland. I rapporten lød det, at "en ny atomalder med flere aktører og mindre stabilitet tager form".

I januar i år sendte Danmark de første 200 soldater af sted mod Estland for at indgå i Nato’s beskyttelse af de baltiske lande. Samtidig har den danske regering afsat penge til en brigade, der skal have fokus på netop truslen fra Rusland.