Udland

Kilder i Kreml: USA har oprettet 20 baser i Syrien

En kilde, der er tæt på Ruslands Sikkerhedsråd, siger, at USA forsyner syriske kurdere med avancerede våben.

En højtstående kilde, der er tæt på Ruslands Sikkerhedsråd, siger til Reuters, at USA har oprettet omkring 20 militærbaser i det nordlige Syrien. Det er sket på territorium under kurderes kontrol.

Den russiske embedsmand, Alexander Venediktov, som er rådgiver for sikkerhedsrådsminister Nikolai Patrusjev, siger også, at amerikanerne forsyner kurderne med de mest avancerede våben. Han har fremsat udtalelserne til det russiske nyhedsbureau RIA.

Kurdiske YPG-styrker, som er den væbnede fløj af det kurdiske parti PYD, har spillet central rolle i nedkæmpelsen af Islamisk Stat i det nordlige Syrien. Det gælder blandt andet i Raqqa, som var hovedbyen i jihadisternes selverklærede kalifat.

Amerikanernes støtte til YPG belaster forholdet mellem Tyrkiet og USA. Tyrkerne opfatter YPG som allieret med Tyrkiets kurdiske separatistparti PKK.

Fare for kampe mellem syriske og tyrkiske styrker

Det internationale samfund har mest fokus på udviklingen i det østlige Ghouta nær Damaskus. Samtidig har Tyrkiet iværksat et angreb mod den kurdiske milits i den syriske region Afrin.

De syriske regeringsstyrker er også tæt på Afrin. Der består en fare for, at de kan komme i kampe med tyrkiske styrker.

- Hvis det syriske regime går ind for at udrense PKK og PYD, så er der ingen problemer, har den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, udtalt med tilføjelsen:

- Men hvis de går ind for at beskytte YPG, så er der intet og ingen, som kan stoppe os eller tyrkiske soldater.

Syrien kræver stop af tyrkisk offensiv

Tyrkiet indledte offensiven mod kurderne i Afrin den 20. januar. Offensiven foregår sammen med syriske oprørsgrupper støttet af den tyrkiske regering.

Den syriske regering har krævet, at Tyrkiet stopper sin offensiv og respekterer Syriens territorium og suverænitet.

YPG er med i oprørsgruppen Syriens Demokratiske Styrker (SDF).

Kurdistans Arbejderparti, PKK, i Tyrkiet har i tre årtier kæmpet for at løsrive det sydøstlige Tyrkiet. PKK er opført på terrorlisterne i EU og USA.

USA har tidligere sagt, at det har omkring 2000 soldater i Syrien. De skal ifølge de officielle amerikanske meldinger blive i landet, indtil Islamisk Stat er helt nedkæmpet og en stabiliseringsproces er sat i gang sammen med en meningsfuld fredsproces under ledelse af FN.

/ritzau/Reuters