Udland

Homofobisk valgvideo er set af millioner - og det ligner Putins værk

Kreml spiller på russernes fordomme for at mobilisere vælgerne til præsidentvalget. Husk at stemme - ellers vågner du op til bøsser i køkkenet!

Vi er på natklub. Der er technomusik i højttaleren og blinkende lygter i luften. En enlig fyr ved baren får øjenkontakt med en nedringet kvinde, der i næste øjeblik hiver ham ud på dansegulvet. Snart er de to i clinch op ad en væg, hormonerne er oppe i det røde felt, og lige inden det bliver korporligt, er hun bare nødt til at spørge: "Har du stemt?"

- Stemt? Hvad skal det gøre godt for, lyder hans lettere uforstående svar. Lige så hurtigt det begyndte, lige så hurtigt er det slut.

- Jeg troede, du var voksen, vrænger den nedringede kvinde efter at have skubbet fyren væk og hanket op i blusen.

Ja, meget står på spil den 18. marts, hvis man skal tro videoen. Den er bare én af en hel stribe, der er dukket op på de sociale medier i Rusland de sidste uger inden det præsidentvalg, som med 100 procents sikkerhed vil ende med, at Vladimir Vladimirovitj Putin bliver udpeget til endnu seks år ved magten. 

Der er med andre ord ikke nogen spænding om udfaldet. Det er givet på forhånd. Spænding er der til gengæld om valgdeltagelsen, for hvor mange russere gider gå hen og stemme, når det alligevel ikke gør nogen forskel?

Ikke så sært at Kreml tager alle midler i brug for at lokke vælgerne væk fra sofaen og hen i valglokalet. Inklusiv sexede kvinder i hede valgvideoer.

Budskabet er, at hvis du lader være med at stemme, risikerer du, at Rusland bliver regeret af multietniske kommunister og bøsser!

Uffe Dreesen, Korrespondent, TV 2 Nyhederne

Lokkemad og pression      

Skræmmebilledet for de russiske myndigheder er parlamentsvalget for halvandet år siden, da kun 48 procent af vælgerne valgte at gå i stemmeboksen. Den her gang står man oven i købet over for den udfordring, at oppositionspolitikeren Aleksej Navalnij, som er blevet udelukket fra at deltage i valget, har opfordret til boykot.

Så lige nu bliver der gjort store anstrengelser for at mobilisere vælgerne. Nogle steder vil de lokale myndigheder lokke med præmier for at møde op, det kunne for eksempel være en iPhone.

Andre steder har man taget mere repressive midler i brug. Som på et sygehus i Kostroma, hvor de ansatte har fået besked på, at de skal melde tilbage, når de har stemt. Tillid er godt, men kontrol er altid bedre!

Ifølge den russiske avis Kommersant, så har medlemmerne af "magtens parti" - Forenet Rusland - fået besked om at rekruttere vælgere. Jo højere oppe man er i hierarkiet, jo flere mennesker forventes man at få til at stemme.

Et medlem af et lokalt byråd skal mindst rekruttere 20 vælgere, et parlamentsmedlem mindst 50, og det hele skal dokumenteres med pasoplysninger. Som en iagttager bemærker, så er der ikke spænding om udfaldet, men om hvem af de lokale magthavere, der kan mobilisere flest stemmer! I parentes bemærket, så stiller Putin slet ikke op for Forenet Rusland. Nej, han stiller op som såkaldt uafhængig kandidat, men det forhindrer ikke systemet i at bruge partiapparatet.

Præsidenten vil ikke kun vælges af de ældre og de statsansatte. Han vil vælges af de unge

Den politiske rådgiver, Igor Mintusov til New York Times.

Forudsigeligt eller ej, så har Kreml oven i købet sat sig høje mål for præsidentvalget. Målet hedder 70-70, fortæller russiske medier. Putin skal helst have over 70 procent af stemmerne. Og valgdeltagelsen skal helst op over de 70 procent.

Bøssen og kommunisten

Et ægtepar gør klar til at gå i seng. Manden gør grin med, at konen absolut vil have vækkeuret sat til, for hun vil hen og stemme den næste dag.

- Kandidaterne vil græde krokodilletårer, lyder hans drillende kommentar til konen, inden lyset slukkes.

Se hele valgreklamen med danske undertekster herunder:

En russisk valg-video florerer på de sociale medier. Den viser, hvad der kan ske, hvis russerne ikke stemmer til det kommende valg. Video: Lars Hjort Kristensen

Parret lægger sig til at sove. I næste øjeblik bliver manden vækket af buldren på døren. Militærfolk står for døren, den ene af dem er oven i købet sort. Beskeden er, at han skal indrulleres som soldat, hvad enten han vil eller ej, alder ingen hindring. I næste øjeblik bliver han konfronteret med sønnen, som har meldt sig til kommunisterne og nu forlanger penge. I køkkenet sidder en homoseksuel og filer negle, for loven siger, at alle familier er tvunget til at give husly til bøsser, som er blevet smidt ud af deres partnere.

Med andre ord er sofavælgeren vågnet op til et sandt mareridt. Videoen spiller på russernes frygt og fordomme. Bøsseangsten og så kommunistskrækken, ja, da den stakkels mand vil benytte toilettet, får han gennem en højttaler at vide, at hans kvote er opbrugt!

Videoen, som ifølge en russisk avis er blevet vist mere end tre millioner gange, er også en diskret henvisning til to af Putins udfordrere ved valget. Pavel Grudinin, en driftig erhvervsmand, der har haft stor succes som kandidat for kommunistpartiet, og så Ksenia Sobtjak. Kendt journalist og tv-vært og altså også præsidentkandidat, som blandt andet har forsvaret bøssers og lesbiskes rettigheder. Budskabet er, at hvis du lader være med at stemme, risikerer du, at Rusland bliver regeret af multietniske kommunister og bøsser!

Sporet fører til Kreml

Selv om de meget professionelt producerede videoer ligner et led i en nøje udtænkt kampagne, så er der ingen, der vil tage ansvaret for dem.

PR-bureauer, som er blevet hyret af den russiske valgkommission til at gøre reklame for valget, afviser, at de har noget som helst med bøssevideoen at gøre. En af de medvirkende, Svetlana Galka, som spiller konen i videoen, siger til Govorit-radiostationen i Moskva, at hun ikke aner, hvem der bestilte den. At den skulle være udtryk for homofobi kan hun i øvrigt ikke forstå: ”Det er da bare en morsom film!”

På oppositions-nyhedssitet Meduza er man dog ikke i tvivl.  ”Brødkrummerne fører til Kreml.” Videoerne, der er dukket op på de russiske sociale medier, er tydeligvist rettet mod yngre vælgere, og det stemmer fint overens med målene for Putin-kampagnen. For han vil ikke kun forlade sig på de grupper, som også i Sovjettiden pligtskyldigt mødte op, når systemet havde behov for at blive bekræftet.

- Præsidenten vil ikke kun vælges af de ældre og de statsansatte. Han vil vælges af de unge, forklarer den politiske rådgiver Igor Mintusov til New York Times.

Det lyder som et ambitiøst mål ved et valg, hvor udfaldet er afgjort på forhånd. Ikke så sært at alle midler tages i brug. Som i videoen, der viser en gravid kvinde hyre en taxa. Hun beder chaufføren om at køre alt, hvad remmer og tøj kan holde, imens hun hyperventilerer og stønner på bagsædet.

Efter en dramatisk køretur gennem snefygningen når taxaen endelig frem til målet. Ikke en fødegang, men et valglokale, hvor kvinden lige akkurat når at afgive sin stemme, før valglokalerne lukker klokken 20.00.

Fødslen må vente. Fædrelandet kalder!