Udland

Trump til partifælle: - Du er bange for NRA

Præsidenten opfordrer landets lovgivere til hurtig handling for at forhindre nye massedrab.

Bedre baggrundstjek, forbedret sikkerhed på landets skoler og flere ressourcer til psykiatrien.

Det er elementer, som den amerikanske kongres hurtigst muligt bør kigge på for at undgå fremtidige skoleskyderier, mener Donald Trump.

Meldingen fra den amerikanske præsident kom på et møde i Det Hvide Hus onsdag, hvor Trump havde inviteret 17 kongresmedlemmer – både republikanere og demokrater – til en snak om landets våbenlove.

- Vi kan bare ikke vente, uden at der sker noget. Vi skal have sat en stopper for problemerne, fastslog Donald Trump ved mødets åbning ifølge nyhedsbureauet AP.

Særligt understregede den amerikanske præsident behovet for at stramme reglerne for baggrundstjek i forbindelse med våbenkøb. Det er ellers noget som både hans eget parti, Republikanerne, og den magtfulde våbenlobby NRA har modsat sig.

- I er bange for NRA

Trump udtrykte også sin støtte til at hæve aldersgrænsen for at købe rifler som den, der blev benyttet ved skolemassakren i Florida tidligere på måneden, hvor 17 mennesker blev dræbt.

- Du kan ikke købe håndvåben, før du fylder 21 år. Men du kan købe våbnet, der blev brugt ved det rædselsfulde angreb allerede som 18-årig, begrundede Donald Trump sin holdning.

På onsdagens møde konkluderede præsidenten, at to senatorer – partifællen Pat Toomey og demokraten Joe Manchin – ikke havde nævnt aldersgrænser i et fælles ændringsforslag til våbenloven.

- Ved I hvorfor? Fordi I er bange for NRA. Det er et vigtigt emne lige nu, og mange taler om det. Men mange er bange for emnet – at hæve aldersgrænsen for dét våben til 21 år, sagde Donald Trump ifølge det politiske medie The Hill.

Trump støtter NRA - men vil ikke lade sig afskrække

Pat Toomey, der er republikansk senator i delstaten Pennsylvania, afviste dog, at han skulle være blevet påvirket af NRA til ikke at ville hæve aldersgrænsen.

- Mit forbehold handler alene om, at størstedelen af de 18-20-årige i Pennsylvania, der ejer en riffel eller shotgun, er lovlydige borgere. De har den, fordi de vil bruge den til jagt eller til at skyde til måls, forklarede senatoren.

Det er ikke første gang, at Trump lufter sin støtte til at hæve aldersgrænsen for våbenkøb, og ifølge The Hill skal NRA på et møde i weekenden have forsøgt at få præsidenten på andre tanker.

På dagens møde i Det Hvide Hus fastslog Donald Trump, at han er stor fan af NRA, men at han ikke vil lade organisationen afskrække ham.

Siden skoleskyderiet i Florida er der kommet fornyet debat om USA's våbenlove, og presset er vokset på den magtfulde våbenlobby NRA, der blandt andet er blevet ramt af en boykot fra flere store virksomheder.