Udland

Steinmetz om genåbning af skole efter massakre: - Det var en stærk dag

Siden skoleskyderiet i Florida har en gruppe af eleverne kæmpet for mere våbenkontrol. I stedet blev de mødt af flere våben.

- Forestil dig at have været med i et flystyrt og bagefter skulle gå ombord på det samme fly igen og igen og igen.

Sådan lød det fra gymnasieeleven David Hogg, da NBC News onsdag bad ham sætte ord på, hvordan det er at vende tilbage til den skole, hvor han den 14. februar overlevede et skoleskyderi. Her gik en tidligere elev amok med en riffel og dræbte 17 af David Hoggs klassekammerater og lærere.

Onsdag, præcis to uger efter skyderiet, genåbnede Marjory Stoneman Douglas High School i Florida.

Jesper Steinmetz, TV 2s korrespondent på stedet, fortæller, at dagen var følelsesmæssigt stærk for både elever og lærere. 

- Der blev afholdt 17 sekunders stilhed. Ét sekund for hver af de dræbte, siger han.

Skoleskemaet er halveret, mens byen forsøger at komme sig oven på tragedien.

- Eleverne mødte ind til en meget kort dag. Det gjorde de, fordi lærerne vidste, at det berørte dem alle at gense det sted, der for to uger siden var centrum for massakren, siger Jesper Steinmetz.

"Det er ulækkert at tænke på"

For 17-årige David Hoggs vedkommende vendte han tilbage til skolen med en tydelig frustration over, at massakren ikke har fået politikerne til at skride til handling.

- Det er ulækkert at tænke på. Intet er forandret, udover de 17 mennesker, der er døde, siger han til NBC.

Sammen med mange af sine medstuderende har han siden skoleskyderiet kæmpet for mere våbenkontrol.

50 bevæbnede betjente til stede ved genåbning

Tilsynsførende for skoledistriktet Robert Runcie fortalte ved genåbningen af skolen, at sikkerheden vil blive skærpet. Men det har sine grænser.

- Jeg tror ikke, løsningen er at forvandle skoler til fængsler og bygge bevæbnede fæstninger, siger han til NBC News.

På trods af den udmelding var politiet massivt til stede ved skolens genåbning.

Omkring 50 politibetjente marcherede ind på skolen, da undervisningen begyndte. De var til stede for at skabe tryghed, men havde på nogle elever den modsatte effekt.

- Jeg ved, at én af de kugler kan ende i mig, hvis jeg fejlagtigt bliver identificeret som en skoleskyder, siger David Hogg om tilstedeværelsen af de bevæbnede betjente.

"Jeg var ikke sikker på, at jeg ville tilbage"

Mens en række studerende overfor NBC News udtrykte, at de var bekymrede for at vende tilbage til skolen, følte 14-årige Daniel Duff, at tiden var inde til at vende tilbage til hverdagen.

Han var for første gang tilbage på skolen i søndags, da der blev afholdt et orienterende møde.

- Jeg var ikke helt sikker på, at jeg ville tilbage, sagde han og fortalte, at lærerne søndag havde fortalt ham, at undervisningen vil lægge ud med otte sessioner af 20 minutter, hvor eleverne kan tale om skyderiet.

Det beroligede ham, og onsdag følte han sig klar til igen at sætte fod på skolen.

Indtil videre har Marjory Stoneman Douglas High School lagt undervisning ind i tidsrummet fra klokken 7.40 til 11.20 ugen ud.