Udland

Forskere: Nordkoreas salg af kemi-udstyr til Assad er win-win for begge parter

Rapport afslører, at Nordkorea har sendt udstyr til Syrien, der kan bruges til fremstilling af kemiske våben.

Regimerne i Nordkorea og Syrien har ikke mange venner omkring i verden. Men de har tilsyneladende et godt indbyrdes forhold.

I hvert fald viser en ny FN-rapport, at Nordkorea gentagne gange har sendt materialer, der kan bruges til produktion af kemiske våben, til Syrien, skriver BBC.

Materialerne omfatter angiveligt syrebestandige fliser, ventiler og rør. Og fliserne skal efter sigende bruges til at bygge faciliteter, hvor der fremstilles kemiske våben.

Uskyldige formål

- Hvis man skal genopbygge sit land, vil mange måske tænke, at syrefaste fliser ikke er noget af det første, man har brug for. Derfor vækker det mistanke. Men Syrien kan sagtens argumentere for, at det skal bruges til uskyldige formål, siger major Thomas Galasz Nielsen, der er chef for Militærteknologisk Center ved Forsvarsakademiet.

Det syriske regime under ledelse af præsident Assad har ved gentagne lejligheder brugt kemiske våben mod den syriske befolkning. Men afsløringerne i den nye rapport er ikke et fældende bevis for produktion af flere kemiske våben.

- Der er ingen rygende pistol. Det kan bruges i udviklingen af kemiske våben, men det kan også bruges til mere uskyldige ting, siger Thomas Galasz Nielsen.

En fjendes fjende er en ven

Både Syrien og Nordkorea er underlagt sanktioner, og derfor er deres handlemuligheder begrænsede.

Materialerne, der kan bruges til at lave kemiske våben, er blevet sendt fra Nordkorea til Syrien blandt andet via et kinesisk shippingfirma ved navn Cheng Tong Trading Co Ltd, skriver BBC.

Fra nordkoreansk side er handel med Syrien en oplagt mulighed med flere fordele. Det vurderer Forsvarsakademiets Liselotte Odgaard, der følger udviklingen i Nordkorea tæt.

- Det er ikke så overraskende. Nordkorea er interesseret i at underminere Vesten – og det her hjælper jo de anti-vestlige kræfter i Syrien. Desuden er det en indtjeningskilde, som formentlig er ret profitabel. Så de har alle mulige interesser i at sælge de her ting, siger Liselotte Odgaard.

Thomas Galasz Nielsen ser også oplagte fordele for begge parter.

- Det hænger sammen med, at begge lande er ramt af sanktioner. Nordkorea har virkelig brug for hård valuta til at finansiere deres samfund. Så derfor vil de forsøge at skaffe det ved at handle med dem, de kan, siger han.

Missileksperter i Syrien

Rapporten, der endnu ikke er offentliggjort, beskriver også, at nordkoreanske missileksperter er blevet set på syriske våbenfabrikker.

- Det bedste de kan sælge er ting, som andre lande heller ikke kan få fingre i; våbendele, raketteknologi og lignende. Det kan man tjene mange penge på, siger Thomas Galasz Nielsen og tilføjer, at Syrien og Nordkorea har en historisk handelstradition.

- Det var Nordkorea, der byggede det atomkraftværk i Syrien, som Israel bombede i 2007. Derfor er der gamle handelsforbindelser, som de to lande kan udnytte, siger Thomas Galasz Nielsen.