Udland

Bomberne falder igen over Ghouta trods våbenhvile

USA's ambassadør kritiserer Rusland for at forhale proces om fredsaftale.

Krigshandlinger rammer søndag - igen - udkanten af Damaskus-forstaden Ghouta. 

Det sker til trods for, at et enigt sikkerhedsråd i FN lørdag klokken 20.15 dansk tid vedtog en såkaldt humanitær våbenhvile, der skal vare 30 dage i Syrien. 

Ifølge nyhedsbureauet AFP udkæmpes der hårde kampe mellem det syriske regime og oprørere i Ghouta. Ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, der har base i London, bomber jagerfly området, der er under syriske oprøreres kontrol.

 - Under kampene i udkanten af det østlige Ghouta er mindst 13 soldater fra de regeringstro styrker blevet dræbt sammen med seks medlemmer fra oprørsgruppen Jaish al-Islam, siger overvågningsgruppen.

Det statslige syriske nyhedsbureau Sana rapporter ligeledes om, at de væbnede oprørere har målrettet angreb mod boligkvarterer i Damaskus og her såret flere civile.

Tidligere søndag havde både russiske observatører og Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder ellers meldt om nogenlunde ro i Syrien. 

USA kritiserer Rusland

I alt er mellem 300.000 og 400.000 mennesker fanget i området, der har været mere eller mindre belejret siden 2013. Mere end 520 mennesker er blevet dræbt og 2.500 såret siden søndag i Ghouta.

Ifølge The Guardian er hospitalsvæsenet i forstaden ved at kollapse. Mindst 22 hospitaler og klinikker i Ghouta skal være blevet ramt af luftbombardementer, og der er langt fra hjælp til alle sårede.

Kort efter, at sikkerhedsrådet havde vedtaget resolutionen omkring våbenhvilen, rettede USA's FN-ambassadør Nikki Haley stærk kritik af Rusland, der støtter den syriske præsident Bashar al-Assad.

- Torsdag opfordrede Rusland til et åbent møde om den humanitære situation i Syrien. På dette møde var 14 medlemmer af Sikkerhedsrådet klar til at vedtage en våbenhvile, men Rusland forhindrede afstemningen.

- Fredag forsamledes rådet i timevis, og vi var klar til at stemme, for blot igen at blive forsinket af Rusland. Hvert minut rådet ventede på Rusland, blev lidelserne større, sagde Nikki Haley.

Syrien: - Ret til selvforsvar

Resolutionen, som Sverige og Kuwait havde taget initiativ til, er især rettet mod de civile i Ghouta. De seneste tal fra nødhjælpsorganisationen Røde Kors viser, at der frem mod våbenhvilen har været omtrent 100 luftangreb om dagen i området. 

Louis Charbonneau, chef for FN's Human Rights Watch, siger, at han håber, at våbenhvilen vil muliggøre levering af nødhjælp og evakuering af de sårede.

- Det er vigtigt, at alle parter overholder betingelserne i resolutionen og tillader humanitær hjælp og evakueringer. Men det her er kun et lille skridt i den rigtige retning, siger Charbonneau. 

Ifølge det iranske nyhedsbureau Tasnim vil både Iran og Syrien respektere våbenhvilen. Samtidig vil det syriske styre dog fortsætte med at angribe områder omkring Damaskus, hvor "terrorister" befinder sig, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Vi udøver vores suveræne ret til selvforsvar, og vi vil fortsætte med at bekæmpe terrorisme, hvorend den findes på syrisk jord, siger den syriske FN-ambassadør Bashar Ja'afari.