Presset stiger på magtfuld våbenlobby - boykot spreder sig
Hashtagget #BoycottNRA spredes på sociale medier, og samtidig opsiger flere store virksomheder aftaler med NRA.
Wyndham Hotels, sikkerhedsfirmaet Symantec, forsikringsselskabet MetLife Inc. biludlejningsfirmaerne Hertz og Avis og leasingselskabet Enterprise.
Listen over amerikanske selskaber, der opsiger deres samarbejde med våbenlobbyen National Rifle Association (NRA), fortsætter med at vokse.
I kølvandet på skyderiet på Marjory Stoneman Douglas High School i Florida onsdag i sidste uge, som kostede 17 personer livet, skærpes retorikken og kritikken igen mod våbenlovgivningen i USA - og ikke mindst mod den magtfulde våbenlobby.
I takt med at hashtagget #BoycottNRA de seneste dage for alvor er begyndt at florere på sociale medier, stiger presset fra forbrugerne på amerikanske virksomheder for at droppe deres medlemsaftaler med NRA. Medlemsaftalerne er en markant del af våbenlobbyens økonomiske fundament.
- Vi har oplyst NRA om, at vi nu afslutter NRA's rabattilbud på lejebiler med Hertz, skriver biludlejningsfirmaet på Twitter.
Demonstrationer mod NRA
Massedrabet i Florida har igen øget fokusset på NRA, som i årevis har formået at blokere for stramninger af våbenloven ved at støtte politikeres valgkampagner med millioner af dollar.
Flere vrede overlevende og studerende fra skoleskyderiet har afholdt demonstrationer mod politikere og præsident Donald Trump og krævet en strengere våbenkontrol.
Til det har Trump - og NRA - i løbet af ugen svaret med et modforslag: Nemlig at foreslå at lærere på skoler i USA skal bevæbnes, så de kan forsvare sig selv og elever mod angreb.
NRA's leder, Wayne LaPierre, har også i kontante vendinger kommenteret på modstanden mod lobbyen.
- Som sædvanlig har opportunister ikke ventet et sekund med at udnytte en tragedie til egen politisk vinding. Fortalerne for en strammere våbenlovgivning hader NRA, vores ret til at bære våben og vores individuelle frihed, siger Wayne LaPierre. Og fortsætter:
- Der er ondskab omkring os, og Gud må være os nådig, hvis vi ikke forstærker vores skoler og beskytter vores børn.
Kritik af NRA's tv-kanal
Wayne LaPierre og NRA har endnu ikke kommenteret på, at så mange virksomheder nu kapper båndene til lobbyen.
På lige fod med mange andre organisationer har NRA medlemsaftaler med adskillige selskaber, der giver medlemmerne rabatter på blandt andet kreditkort, billeje, rejser og receptpligtig medicin.
Det var en af de største private banker i USA - First National Bank of Omaha - som først meddelte, at en aftale med NRA om et særligt kreditkort til medlemmerne ikke bliver fornyet.
Torsdag og fredag har også hotelkæden Best Western, endnu et stort forsikringsselskab og flere andre virksomheder meddelt, at de stopper samarbejdet med våbenlobbyen.
Flere aktivistiske grupperinger arbejder dog lige nu benhårdt på at få udbredt en endnu mere omfattende boykot af NRA. Især er det lobbyens tv-kanal, NRATV, der kritiseres.
- NRATV har været frastødende fra begyndelsen. Den forsøger at sætte amerikanere op mod hinanden, med et eneste formål: at støtte deres agenda om at sælge flere våben, siger Shannon Watts, stifter af gruppen Moms Demand Action for Gun Sense, til Reuters.
Pres på Apple, Amazon og andre store firmaer
Denne gruppe lægger sammen med andre pres på eksempelvis Amazon, Apple og Google for at stoppe med at vise NRATV på deres platforme.
Samme folkelige pres rettes nu mod adskillige andre selskaber.
David Hogg, en af de overlevende studerende fra skyderiet på Marjory Stoneman Douglas High School, har været med til at stifte anti-våben-bevægelsen #NeverAgain. Han siger, at de studerende vil angribe enhver virksomhed, der har bånd til NRA, og enhver politiker, som modtager donationer fra våbenlobbyen.
Ifølge en amerikansk brandingekspert, Chuck Welch, er det ikke en trussel, man skal tage let på.
- Firmaer er skabt til overlevelse. Hvis de mærker, at vindene blæser i en retning, så går firmaerne i den retning. Lige nu er der massiv modstand mod NRA - og det er noget, firmaerne noterer sig, siger Chuck Welch til hjemmesiden Moneyish.com.