Amerikansk delstat strammer våbenlov som den første efter skoleskyderi

Senatet i delstaten Oregon har vedtaget et lovforslag, der forbyder en række personer at købe skydevåben.

Senatet i Oregon har torsdag vedtaget et lovforslag, der betyder, at folk, der er dømt for stalking, vold i hjemmet eller idømt polititilhold, ikke længere må købe eller eje skydevåben og ammunition.

Lovforslaget blev vedtaget med stemmerne 16 for og 13 imod.

Dermed er Oregon den første delstat, der strammer sin våbenlov efter skyderiet på Marjory Stoneman Douglas High School i Florida onsdag i sidste uge. Skyderiet kostede 17 personer livet.

Lovforslaget kommer dog ikke som en direkte konsekvens af skoleskyderiet. Forslaget har været længe undervejs, og det er en ren tilfældighed, at det var til behandling umiddelbart efter skyderiet, skriver The Portland Mercury.

Overlevende taler for strammere lovgivning

Efter skolemassakren i Florida er flere af de overlevende trådt frem på nationalt tv, hvor de har protesteret mod de våbenlove, der muliggjorde skoleskyderiet.

- Lad os gøre noget ved det. Lad os omsætte ord til handling. Hvis vi ikke gør det nu, sker det igen og igen og igen. Det må ikke ske. Det her må aldrig ske igen, har blandt andet Jordan Faber fra Marjory Stoneman Douglas High School sagt til TV 2.

I den ramte stat Florida stemte politikerne i Repræsentanternes Hus tirsdag også om et forslag om et muligt forbud mod salg og besiddelse af visse typer våben. Her blev forslaget dog nedstemt.

Trump vil give våben til lærerne

Torsdag havde USA's præsident, Donald Trump, besøg i Det Hvide Hus fra studerende, lærere og familier fra Marjory Stoneman Douglas High School.

Her diskuterede de, hvordan man kan styrke sikkerheden på amerikanske skoler. Ved mødet foreslog Trump blandt andet at fjerne våbenfri zoner ved landets skoler. Han luftede også idéen om at bevæbne lærere.

Og netop ideen om at bevæbne de amerikanske lærere falder i god jord hos den amerikanske våbenlobby NRA.

- Der er ondskab omkring os, og Gud må være os nådig, hvis vi ikke forstærker vores skoler og beskytter vores børn, siger lederen af NRA, Wayne LaPierre.

Ifølge NRA er skoler lette mål, da det officielt er våbenfri zoner. Derfor vil våben til lærerne, ifølge NRA, være et modtræk til potentielle attentatmænd.

Senere tweetede Donald Trump, at han vil være hårdere omkring baggrundstjek, når der købes våben.

Han vil også hæve minimumsalderen for våbenkøbere til 21 år og forbyde særlige anordninger, der forvandler almindelige rifler til automatvåben, der kan affyre hundredvis af skud i minuttet.

Løkke: Lyt til ungdommen

Den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blandede sig onsdag aften også i diskussionen om USA's våbenlov.

I et tweet opfordrede han således direkte præsident Donald Trump til at lytte "til kravene fra ungdommen, som kræver våbenkontrol".

- Jeg er helt med på, at det er meget atypisk, men jeg tror, det var faren, der kom op i mig. Jeg har tre børn, to af dem har været i USA på henholdsvis high school og universitet. Jeg tror, jeg blev ramt af det, siger Lars Løkke Rasmussen om tweetet til Berlingske.