15-årig viser krigens gru på nettet, men nu bliver der sået tvivl om sandheden
En teenagedreng rapporterer direkte fra rædslerne i Syrien. Nu forsøger russiske medier at skabe tvivl om hans historie.
Teenageren Muhammad Najeem er ikke helt normal.
Han er blond, har grå øjne og taler engelsk - og så tweeter han billeder af døde børn fra den belejrede by Ghouta i Syrien.
Muhammad Najeem befinder sig tilsyneladende i byen, og på få uger er han blevet berømt over det meste af verden.
Han er nemlig en af de få, der sender billeder og informationer ud om den skæbne, der overgår de civile i Ghouta lige nu. Situationen er ifølge FN desperat, og de civile tab inden for de seneste uger skal gøres op i hundreder.
Muhammad Najeems selfie-videoer af bombeangreb og ødelagte bygninger er blevet vist i en lang række medier i forbindelse med vestlige mediers dækning af den humanitære katastrofe.
Blandt andet fortæller amerikanske CNN, arabiske Al Jazeera og britiske BBC, hvordan den 15-årige dreng dokumenterer de overgreb mod civile, som Syriens præsident Bashar al-Assad og hans russiske allierede begår i Ghouta.
Men nu forsøger den russiske tv-station RT at så tvivl om drengens historie.
Muhammad Najeem bliver brugt som en brik i oprørernes psykologiske krigsførelse, hedder det fra tv-kanalens korrespondent.
Rusland støtter styret i Syrien, og russerne har en klar interesse i at fortælle en anderledes historie om, hvad der foregår i Ghouta, men hvad nu hvis vi tog dem alvorligt et øjeblik?
Vestlige medier har ikke fysisk adgang til Ghouta, der kontrolleres af flere forskellige oprørsgrupper, blandt andet Jaysh al-Islam, der ønsker at skabe en stat med sharia-lov, og Hay'at Tahrir al-Sham, der har forbindelser til terrororganisationen al Qaeda.
Derfor må kommunikationen med Muhammad Najeem foregå via elektroniske kanaler, og CNN vil da heller ikke garantere 100 procent for videoernes ægthed.
Heller ikke firmaet Storyful, der har specialiseret sig i at validere videofilm fra konfliktområder, ville tidligere på måneden garantere, at Muhammad Najeem er drengens rigtige navn
Billederne på Muhammad Najeems profil efterlader til gengæld ikke megen tvivl om, at han befinder sig midt i en krigszone.
På en af selfie-videoerne står han på et hustag, mens der høres eksplosioner i baggrunden.
- Vi bliver dræbt af jeres tavshed, siger han.
På et andet klip ses han stå forskræmt foran kameraet, mens jagerfly passerer direkte hen over hovedet på ham.
Da jagerflyene er passeret, bliver kameraet drejet op mod himlen, så man får et glimt af dem.
Her bliver det tydeligt, at Muhammad Najeem ikke arbejder alene, for der skal en person til at dreje kameraet.
Videoerne fra den 15-årige bliver lagt ud på tre kanaler på de sociale medier - Facebook, Twitter og YouTube.
Alle tre profiler er oprettet i begyndelsen af december 2017, og de indeholder kun materiale om borgerkrigen.
Før december 2017 er der ingen aktivitet fra den 15-årige.
Så det kunne se ud som om, de er oprettet med det ene formål at skabe en fortælling om krigen.
Og så er der Muhammad Najeems sprog.
På flere af videoerne er det svært at afgøre, om drengen forstår hvad han selv siger, eller om han har lært ordene udenad.
Derfor bliver han angrebet af brugere på Twitter, der støtter Bashar al-Assad.
"Voksne jihadister tvinger ham til at læse beskeder, han ikke forstår. De er designet til at få Vesten til at foretage en militær intervention i Syrien. Som sædvanligt udnytter terroristerne de vestlige medier", skriver Twitter-brugeren Walid.
Hans Tweet bruges blandt andet af tv-kanalen RT til at underminere den 15-åriges troværdighed.
Om Muhammad Najeem arbejder alene, eller om han er marionet for en oprørsgruppe, er så godt som umuligt at afgøre uden at besøge Muhammad Najeem i Ghouta.
Fuldmægtig hos Forsvarsakademiet, Patrick Steen Pedersen, er ekspert i oprørsgrupper i Syrien og deres metoder.
Han kan heller ikke umiddelbart afgøre, om Muhammad Najeem bliver udnyttet.
Men han siger, at historien om den 15-årige dreng minder om tidligere tilfælde, hvor oprørsgrupper i Syrien har haft held til at erobre dagsordenen i vestlige medier.
Patrick Steen Pedersen fortæller, at videomateriale fra borgerkrigen i Syrien oftest bliver udsendt af enten den ene eller den anden part i konflikten.
- Man kan generelt sige, at oprørerne forsøger at udlægge offensiven som en brutal indsats mod civile. Regimet forsøger derimod at udstille oprørerne som antidemokratiske terrorister, siger han.
Og ifølge Patrick Steen Pedersen er der én ting, som oprørernes billeder næsten altid har tilfælles.
- Man ser næsten aldrig væbnede styrker fra oprørerne på billederne, selv om man regner med, at der er omkring 10.000 af dem, som fører krig mod regimet, siger han.
De manglende rapporter om, at oprørsgrupperne inde i Ghouta også udfører angreb, har fået Ruslands udsending til FN, Vassily Nebenzia, til at rette en kraftig kritik mod de vestlige medier.
- De vestlige medier efterlader det indtryk, at det østlige Ghouta udelukkende består af hospitaler, og at regeringen bruger al sin tid på at bekæmpe dem. Det er en velkendt teknik i en informationskrig. Vi ved, at oprørerne placerer deres fæstninger inde i hospitaler og skoler. Af en eller anden grund bliver den ubekvemme sandhed aldrig videreformidlet, siger han.
Hvad der er sandt og falsk i sagen om Muhammad Najeem fortaber sig lige nu i krigens tåger.
Det er dog sikkert, at drengen lige nu befinder sig midt i en krig om fakta.
Det er lykkedes amerikanske CNN at interviewe den 15-årige dreng, men han fortæller ikke, hvem der står bag kameraet.
- Folk skal vide alt, hvad der sker i Syrien, siger han.
- Jeg vil være journalist, når jeg bliver voksen, fortæller han til tv-stationen.