Udland

Våbenlobbyen støtter Trump: - Lærere skal have våben

USA's største våbenlobby NRA mener, at FBI kunne have gjort mere for at standse gerningsmanden Nikolas Cruz.

Lidt mere end en uge efter skoleskyderiet i Parkland, Florida, har våbenlobbyorganisationen National Rifle Association (NRA), for første gang kommenteret på tragedien. 

Og det er knubbede ord, som lederen af NRA, Wayne LaPierre, sender mod de stemmer i USA og resten af verden, der vil have skærpet våbenlovgivningen:

- Som sædvanlig har opportunister ikke ventet et sekund med at udnytte en tragedie til egen politisk vinding. Fortalerne for en strammere våbenlovgivning hader NRA, vores ret til at bære våben og vores individuelle frihed.

Wayne LaPierres kommentar var en henvisning til USA's forfatning. Den sikrer individets ret til udstrakt selvforsvar, og LaPierres udfald mod de våbenkritiske faldt ved en konference i Washington.

Her understregede han, at NRA bakker op om USA's præsident Donald Trumps forslag om at give våben til lærere på landets skoler. 

- Der er ondskab omkring os, og Gud må være os nådig, hvis vi ikke forstærker vores skoler og beskytter vores børn. 

Ifølge NRA er skoler lette mål, da det officielt er våbenfri zoner. Derfor vil våben til lærerne, ifølge NRA, være et modtræk til potentielle attentatmænd.

NRA: Medierne elsker masseskyderier

USA's forbundspoliti FBI er en af de organisationer, som ifølge NRA-lederen kunne have gjort mere for at forhindre en massakre af den tidligere elev Nicholas Cruz. I alt nåede gerningsmanden at dræbe 17 elever, da han åbnede ild med et automatvåben.

Talskvinde i NRA, Dana Loech, mener, at de amerikanske medier svælger i skoleskyderierne. Fordi det, ifølge hende, giver gode seertal

Det sagde hun ved et debatarrangement arrangeret af CNN: 

- Mange af de klassiske medier elsker masseskyderier. I elsker det. Jeg siger ikke, I elsker tragedien, men I elsker de seertal, som de afføder. Grædende hvide mødre er guld værd for jer. 

Samtidig har USA's europæisk-inspirerede socialister en del af skylden, lyder det fra NRA.

- De er ligeglade med, om lovene virker eller ej. De vil bare have love, der strammer kontrollen om folket, supplerer Wayne LaPierre.

Lars Løkke: Lyt nu Trump

Hvilke europæiske og socialistisk-inspirerede politikere, som Wayne LaPierre konkret hentyder til, er uvist.

Men højst usædvanligt blandede Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), sig i debatten om våbenkontrol i USA, da han onsdag kom med følgende opfordring til Donald Trump på Twitter: 

- Har ikke til hensigt at blande mig, men tillad mig at give et dansk perspektiv, skriver Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

- Donald Trump, lyt nu til kravet fra de unge, som kræver våbenkontrol. Acceptér ikke at have verdensrekorden i skoleskyderier. Gør USA stort og sikkert igen.

Efter skolemassakren i Florida er flere af de overlevende trådt frem på nationalt tv, hvor de har protesteret mod de våbenlove, der muliggjorde skoleskyderiet.

- Lad os gøre noget ved det. Lad os omsætte ord til handling. Hvis vi ikke gør det nu, sker det igen og igen og igen. Det må ikke ske. Det her må aldrig ske igen, siger Jordan Faber fra Marjory Stoneman Douglas High School til TV 2.

Trump mødtes med ofre for skoleskyderier

Statsminister Lars Løkke Rasmussens indspark kommer samtidig med, at Donald Trump onsdag mødtes med forældre, studerende og undervisere, som har været ofre for skyderier, i Det Hvide Hus. Heriblandt seks af de overlevende fra sidste uges massakre i Florida.

Her lyttede præsidenten til deres holdninger og forslag til at forbedre sikkerheden på landets uddannelsesinstitutioner. 

USA's præsident lader sig dog ikke umiddelbart påvirke af hverken de overlevende eller den danske statsminister.

Med det nye forslag om at armere USA's lærere er der lagt op til flere våben i USA - ikke færre.