Her fanger kameraet Trumps huskeliste til sig selv: Husk at lytte til ofrene

Donald Trump havde onsdag besøg af forældre, studerende og lærere fra en high school, der blev ramt af et masseskyderi i sidste uge.

- Jeg hører jer.

Sådan lyder punkt fem på en seddel, som den amerikanske præsident, Donald Trump, havde med til et møde i Det Hvide Hus onsdag.

Her sad han omgivet af forældre, studerende og lærere fra Marjory Stoneman Douglas High School, hvor 17 personer blev skudt og dræbt ved et masseskyderi i sidste uge, og lyttede til deres beretninger.

- Min datter har ingen stemme

En af gæsterne i Det Hvide Hus var en far til en ung kvinde, der mistede livet ved skyderiet. Han rejste sig op og fortalte sin historie til præsidenten og opfordrede til øget sikkerhed på skoler i USA.

- Min datter har ingen stemme. Hun blev myrdet i sidste uge. Hun blev taget fra os. Hun blev ramt af ni skud på 2. sal. Som land har vi svigtet vores børn, sagde han.

En studerende fra skolen fortalte, at han havde sms’et med sin lillebror under skoleskyderiet, mens de var på hver sin etage. Lillebroren overlevede, men den studerende, der hjalp ham væk fra gerningsmanden, blev dræbt.

Sad med seddel i hånden

Donald Trump sad i midten af lokalet og lyttede på de forskellige beretninger. Under seancen fangede en fotograf et nærbillede af en seddel, som præsidenten havde i hånden under mødet.

Med en sirlig håndskrift var der nedfældet fem punkter på sedlen. Punkter som indeholdt uddybende spørgsmål til deltagerne i mødet. Og så til sidst, hvad der tilsyneladende er en påmindelse til præsidenten selv om at høre efter, hvad de fremmødte havde at sige.

Donald Trump kom også selv til orde ved mødet. Han sagde blandt andet, at han vil bevæbne nøje udvalgte lærere på skoler i USA, der skal bære våben.

- Det her vil naturligvis kun være til dem, der er dygtige til at håndtere et skydevåben. Og de vil bære våbnene skjult på sig. Det får de et særligt kursus i, sagde han.

Vil fjerne våbenfri zoner på skoler

Et forslag, der blandt andet betyder, at man fjerner våbenfri zoner ved landets skoler. Det er et forslag, der har været oppe at vende før, siger TV 2-korrespondent Jesper Zølck.

- For at imødegå en ond person, der kommer ind på for eksempel en skole med et våben, er ideen, at man har en god person på skolen, der kan forsvare elever og lærere, siger han.

Donald Trump pegede konkret på en idrætslærer, som mistede livet i det seneste skoleskyderi. Ifølge Trump kunne udfaldet af skoleskyderiet have været helt anderledes, hvis idrætslæreren havde haft et våben.

- Det er et forslag, der har mødt massiv kritik og meget undren, siger Jesper Zølck.

Vil stramme op på baggrundstjek

Kritikken kom blandt andet til mødet, hvor en far, der mistede sit barn ved et andet skoleskyderi, sagde, at hans hustru, der er underviser, har rigeligt at gøre med at undervise børn og ikke har overskud til at skulle til at lære at håndtere et våben.

Floridas senator Marc Rubio sagde også, at det er et forslag, der har ”massive praktiske problemer”. Og at det ikke er et forslag, som han støtter.

Trump kom også ind på, at der skal strammes op på baggrundstjek af folk, der køber våben. Desuden vil han tage initiativ til et forbud mod særlige anordninger, der forvandler almindelige rifler til automatvåben, der kan affyre hundredvis af patroner i minuttet.

I Florida stemte politikerne i Repræsentanternes Hus tirsdag imod et forslag om et muligt forbud mod salg og besiddelse af visse typer våben.

I dag vil elever fra den skole, der blev ramt af en skolemassakre i sidste uge, gå på gaden i håb om at få politikerne i tale.

Unge går på gaden i protest

Efter skolemassakren i Florida er flere af de overlevende trådt frem på nationalt tv, hvor de har protesteret mod de våbenlove, der har gjort det muligt for en tidligere elev på skolen at købe en halvautomatisk AR-15-riffel og dræbe 17 personer.

- Lad os gøre noget ved det. Lad os omsætte ord til handling. Hvis vi ikke gør det nu, sker det igen og igen og igen. Det må ikke ske. Det her må aldrig ske igen, siger Jordan Faber fra Marjory Stoneman Douglas High School til TV 2.