Udland

Overlevende fra skolemassakre på gaden: - Det her må aldrig ske igen

I dag vil elever fra den skole i Florida, der blev ramt af en skolemassakre i sidste uge, gå på gaden i håb om at få strammet våbenlovgivningen.

I dag vil elever fra den skole, der blev ramt af en skolemassakre i sidste uge, gå på gaden i håb om at få politikerne i tale.

Flere af deres venner er kun lige blevet begravet, men allerede nu skrider flere elever fra Marjory Stoneman Douglas High School i byen Parkland til handling.

Vi må gøre mere for at beskytte vores børn.

Donald Trump, USA's præsident

I går pakkede de puder og sovetæpper og mødtes ved en parkeringsplads nær skolen, hvor deres kammeraters korte liv sluttede få dage forinden. Eleverne fra skolen satte sig ind i tre busser med kurs mod Tallahassee, der er hovedstaden i delstaten Florida.

Formålet med turen er at få politikerne i Florida i tale. Senere i dag har de overlevende sammen med en række støtter indkaldt til demonstration foran delstatens regeringsbygninger i Tallahassee.

- Jeg kommer ikke tilbage i skole før politikerne og præsidenten ændrer loven, siger 19-årige Tyra Hemans, der er en af eleverne fra skolen, til Reuters.

Efter skolemassakren i Florida er flere af de overlevende trådt frem på nationalt tv og protesteret mod de våbenlove, der har gjort det muligt for en tidligere elev på skolen at købe en halvautomatisk AR-15 riffel og dræbe i alt 17 personer.

- Lad os gøre noget ved det. Lad os omsætte ord til handling. Hvis vi ikke gør det nu, sker det igen og igen og igen. Det må ikke ske. Det her må aldrig ske igen, siger Jordan Faber fra Marjory Stoneman Douglas High School.

Ny bevægelse skal ændre våbenlovene

Overlevende fra skolen har startet ’Never Again’-bevægelsen (aldrig igen, red.), fordi de ikke længere vil leve i frygt for at blive slået ihjel i skoletiden. I dag har de så organiseret bevægelsens første store protest i Tallahassee, hvor de også har arrangeret møder med en række politikere fra både Republikanerne og Demokraterne, skriver lokalavisen Sun-Sentinel.

Flere kendte personer støtter bevægelsen. Således har folk som Oprah Winfrey, Steven Spielberg og Clooney-ægteparret doneret hundredtusindvis af dollars i støtte til en march, som bevægelsen har arrangeret rundt omkring i USA den 24. marts, skriver BBC.

Hver gang USA bliver ramt af en skudmassakre blæser våbendebatten i landet. De unge fra Marjory Stoneman Douglas High School håber på, at politikerne denne gang får ændret lovene, så skoleskyderierne kan stoppe.

- Vi bliver de børn, man læser om i lærebøgerne. Ikke fordi vi er en del af statistikken over masseskyderier. Men fordi vi bliver det sidste masseskyderi, sagde en af de overlevende, Emma Gonzales, forleden. 

Trump vil stramme lovgivningen

Massakren i Florida har allerede fået præsident Donald Trump til at handle. Han er nu parat til at stramme en del af våbenlovgivningen. Præsidenten underskrev i går et forslag om, at såkaldte bump stocks skal forbydes. Bump stocks er en anordning, der kan få halvautomatiske våben til at affyre skud næsten ligeså hurtigt som fuldautomatiske våben.

- Vi må gøre mere for at beskytte vores børn, sagde Donald Trump i går i Det Hvide Hus.

Bump stocks blev ikke brugt ved skoleskyderiet på Marjory Stoneman Douglas High School, men det gjorde det ved USA’s værste masseskyderi i USA’s historie tilbage i oktober. Her dræbte Stephen Paddock 58 personer og sårede flere end 500 i forbindelse med en koncert i Las Vegas.

I nat dansk tid skrev Donald Trump desuden på Twitter, at han ønsker at få gjort noget ved systemet, der står for de såkaldte baggrundtjek af potentielle købere af skydevåben i USA.

- Uanset om vi er republikanere eller demokrater, må vi nu fokusere på at styrke baggrundstjek, skriver præsidenten.

I aften dansk tid tager skal elever, lærere og forældre fra skolen i Parkland mødes med netop Donald Trump. Dagsordenen for besøget i Det Hvide Hus er 'skolesikkerhed', og Trump har også inviteret folk, der har været berørt af tidligere skyderier.