Udland

Stjal 2000 år gammel tommelfinger til fest - Kina kræver hård straf

Den kinesiske terrakottakriger var udlånt til museum i USA. Og Kina er rasende.

En 24-årig amerikaner er blevet sigtet for at brække tommelfingeren af en historisk kinesisk statue og stjæle fingeren fra et museum i USA.

Det oplyser FBI ifølge nyhedsbureauet AP.

Statuen er vurderet til 27 millioner kroner, men den betragtes som en ”uvurderlig del af Kinas kulturarv”. Derfor har tyveriet vakt vrede i Kina, skriver CNN.

Den var udstillet på museet Franklin Institute i Philadelphia og var udlånt fra et kulturelt udvekslingscenter i den kinesiske Shaanxi-provins.

- Vi anmoder USA om, at dem, der har gjort det, straffes hårdt, siger det kinesiske udvekslingscenters direktør til den statsejede avis Beijing Youth Daily ifølge CNN.

Den første kejsers terrakottakriger

Den 8. januar – godt en uge efter tyveriet - opdagede personalet på det amerikanske museum, at statuen manglede den venstre tommelfinger.

Det satte gang i en efterforskning, og fem dage senere fandt FBI’s enhed for kunstforbrydelser frem til gerningsmanden, den 24-årige Michael Rohana fra Delaware.

Det kinesiske medie China Global Television Network har på Twitter bragt et billede, der viser statuen uden tommelfinger:  

Rohana begik tyveriet den 21. december sidste år. Han deltog i en fest på museet, og på et tidspunkt sneg han sig ind til udstillingen ’Den første kejsers terrakottakriger’.

Her tog han først en selfie med den ældgamle terrakottakriger, viser overvågningsbilleder, og derefter knækkede han statuens venstre tommelfinger af, oplyser myndighederne.

Da FBI tog ud til Michael Rohanas bopæl, afleverede han selv den afbrækkede tommelfinger, som han havde opbevaret i en skuffe i sit soveværelse.

En mytisk og sagnomspunden figur

De kinesiske terrakottakriger er dateret til år 209 før vores tidsregning. Statuerne blev lavet til at vogte den første kinesiske kejsers grav.

De blev opdaget ved udgravningen til en brønd i 1974 og er kaldt en af 1900-tallets største arkæologiske fund.

Udgravning i 2012 efter nyt fund af terrakottakrigere Kinas Shaanxi-provins.

Terrakottakrigerne kunne i 2015 opleves i Danmark ved en særudstilling på Moesgaard Museum.

- Indtil for få årtier siden var Kinas første kejser, Qin Shi Huangdi, en mytisk og sagnomspunden figur. Men i 1974 gjorde fundet af hans 8000 mand store hær af terrakottakrigere, heste, vogne og embedsfolk hans person og bedrifter virkelige, skriver museet på dets hjemmeside.

Shaanxis center for fremme af kulturarv har gennem de seneste 40 år sørget for mere end 260 udstillinger i udlandet og har aldrig oplevet noget lignende, siger en talsmand ifølge det kinesiske medie Xinhua.

Centret vil nu sende to eksperter til museet i Philadelphia for at reparere statuen.