Udland

Nu er Trump klar til at stramme våbenlov - vil forbyde kontroversiel anordning

Debatten raser efter flere skyderier i USA om brugen af anordninger til våben.

Den amerikanske præsident Donald Trump har underskrevet et forslag om, at de såkaldte bump stocks skal forbydes. Det skriver nyhedsbureauet AP og det britiske medie BBC. 

En bump stock en anordning, der modererer skæftet på for eksempel en riffel, så den kan affyre hurtige skud efter hinanden. 

Gerningsmanden bag massakren i Las Vegas i oktober sidste år, Stephen Craig Paddock, brugte for eksempel en bump stock. Hans semi-automatiske våben var derfor i stand til at affyre skud væsentligt hurtigere end normalt, da han slog 58 mennesker ihjel og sårede flere end 500.

12 af de rifler, Stephen Craig Paddock havde på sit hotelværelse i Las Vegas, hvorfra han affyrede de dræbende skud, var ifølge The New York Times modificeret.

Anordninger skal gøres ulovlige

Donald Trump siger tirsdag aften ved en tale i Det Hvide Hus i Washington, at han henstiller til det amerikanske justitsministerium, at bump stocks og andre anordninger, der kan gøre almindelige våben til maskingeværer, skal gøres ulovlige. 

- Vi bliver nødt til at gøre mere for at beskytte vores børn, siger Trump, som dog ikke vil forholde sig til de tragiske begivenheder, der for nylig udspillede sig i Florida, hvor 17 mennesker blev skudt og dræbt på et gymnasium. 

Floridas delstatsregering har desuden netop nedstemt et lovforslag, som ville forbyde automatrifler. 

Sælges for 99 dollar

Bump stocks har været lovlige som våbenudstyr siden 2010, og oprindeligt var de tiltænkt som en hjælp for personer, der har svært ved at bruge hånden.

Nogle versioner sælges for 99 dollars – cirka 625 kroner.

Anordningen erstatter en riffels normale skæfte, det er den del, som holdes ind mod skulderen, så våbnet glider hurtigere frem og tilbage ved hvert skud.

Et fuldautomatisk våben kan ifølge The New York Times sende næsten 100 kugler afsted på syv sekunder.

Heftig debat i USA

Kravet om at bump stocks skal gøres ulovlige har været massive siden skyderiet i Las Vegas. Også den magtfulde våbenlobby National Rifle Association (NRA) har meldt ud, at de støtter et forbud mod anordningerne.

ATF, det amerikanske Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives, sendte i december et forslag om at gøre bump stocks ulovlige i høring. 

Høringen, der fortsatte frem til slutningen januar i år, afstedkom mere end 35.000 kommentarer fra offentligheden.

- Vi kan ikke blot iværksætte foranstaltninger, som får os til at føle, at vi gør en forskel. Vi må reelt gøre en forskel, siger Donald Trump på pressekonferencen i Det Hvide Hus tirsdag. 

- Vi må droppe klicheerne og en udkørt debat og fokusere på evidensbaserede løsninger og sikkerhedsforanstaltninger, der rent faktisk virker, siger præsidenten ifølge CNN.

Vrede mod præsidenten

Skyderiet i Florida har skabt massiv debat om den amerikanske våbenlov.

USA's præsident besøgte fredag flere ofre for skoleskyderiet sammen med sin kone, Melania Trump.

Efter skyderiet sagde Donald Trump gennem sin talskvinde, at han støtter en stramning af baggrundstjek af våbenkøbere, og han sendte samtidig sine bønner og tanker til ofrene - på Twitter og i en tv-transmitteret tale.

Flere af ofrenes venner var dog hurtige til at sige nej tak til Trumps bønner efter skyderiet på Marjory Stoneman Douglas High School, hvor en tidligere elev på skolen dræbte 17 elever og lærere. 

- Medmindre du gør noget ved våbenlovgivningen, så ingen andre skal opleve, hvad min skole har, så hold din mund, skrev en af eleverne direkte henvendt til præsidenten.

- Gør noget i stedet for at sende bønner. Bønner løser ikke det her. Men våbenkontrol vil forhindre det i at ske igen, skrev en anden elev, Sarah, i et tweet, der er blevet delt vidt og bredt.