Nu er Trump klar til at stramme vĂĄbenlov - vil forbyde kontroversiel anordning

Debatten raser efter flere skyderier i USA om brugen af anordninger til vĂĄben.

Den amerikanske præsident Donald Trump har underskrevet et forslag om, at de sĂĄkaldte bump stocks skal forbydes. Det skriver nyhedsbureauet AP og det britiske medie BBC. 

En bump stock en anordning, der modererer skæftet pĂĄ for eksempel en riffel, sĂĄ den kan affyre hurtige skud efter hinanden. 

Gerningsmanden bag massakren i Las Vegas i oktober sidste ĂĄr, Stephen Craig Paddock, brugte for eksempel en bump stock. Hans semi-automatiske vĂĄben var derfor i stand til at affyre skud væsentligt hurtigere end normalt, da han slog 58 mennesker ihjel og sĂĄrede flere end 500.

12 af de rifler, Stephen Craig Paddock havde pĂĄ sit hotelværelse i Las Vegas, hvorfra han affyrede de dræbende skud, var ifølge The New York Times modificeret.

Anordninger skal gøres ulovlige

Donald Trump siger tirsdag aften ved en tale i Det Hvide Hus i Washington, at han henstiller til det amerikanske justitsministerium, at bump stocks og andre anordninger, der kan gøre almindelige vĂĄben til maskingeværer, skal gøres ulovlige. 

- Vi bliver nødt til at gøre mere for at beskytte vores børn, siger Trump, som dog ikke vil forholde sig til de tragiske begivenheder, der for nylig udspillede sig i Florida, hvor 17 mennesker blev skudt og dræbt pĂĄ et gymnasium. 

Floridas delstatsregering har desuden netop nedstemt et lovforslag, som ville forbyde automatrifler. 

Sælges for 99 dollar

Bump stocks har været lovlige som vĂĄbenudstyr siden 2010, og oprindeligt var de tiltænkt som en hjælp for personer, der har svært ved at bruge hĂĄnden.

Nogle versioner sælges for 99 dollars – cirka 625 kroner.

Anordningen erstatter en riffels normale skæfte, det er den del, som holdes ind mod skulderen, så våbnet glider hurtigere frem og tilbage ved hvert skud.

Et fuldautomatisk våben kan ifølge The New York Times sende næsten 100 kugler afsted på syv sekunder.

Heftig debat i USA

Kravet om at bump stocks skal gøres ulovlige har været massive siden skyderiet i Las Vegas. OgsĂĄ den magtfulde vĂĄbenlobby National Rifle Association (NRA) har meldt ud, at de støtter et forbud mod anordningerne.

ATF, det amerikanske Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives, sendte i december et forslag om at gøre bump stocks ulovlige i høring. 

Høringen, der fortsatte frem til slutningen januar i ĂĄr, afstedkom mere end 35.000 kommentarer fra offentligheden.

- Vi kan ikke blot iværksætte foranstaltninger, som fĂĄr os til at føle, at vi gør en forskel. Vi mĂĄ reelt gøre en forskel, siger Donald Trump pĂĄ pressekonferencen i Det Hvide Hus tirsdag. 

- Vi må droppe klicheerne og en udkørt debat og fokusere på evidensbaserede løsninger og sikkerhedsforanstaltninger, der rent faktisk virker, siger præsidenten ifølge CNN.

Vrede mod præsidenten

Skyderiet i Florida har skabt massiv debat om den amerikanske vĂĄbenlov.

USA's præsident besøgte fredag flere ofre for skoleskyderiet sammen med sin kone, Melania Trump.

Efter skyderiet sagde Donald Trump gennem sin talskvinde, at han støtter en stramning af baggrundstjek af vĂĄbenkøbere, og han sendte samtidig sine bønner og tanker til ofrene - pĂĄ Twitter og i en tv-transmitteret tale.

Flere af ofrenes venner var dog hurtige til at sige nej tak til Trumps bønner efter skyderiet pĂĄ Marjory Stoneman Douglas High School, hvor en tidligere elev pĂĄ skolen dræbte 17 elever og lærere. 

- Medmindre du gør noget ved vĂĄbenlovgivningen, sĂĄ ingen andre skal opleve, hvad min skole har, sĂĄ hold din mund, skrev en af eleverne direkte henvendt til præsidenten.

- Gør noget i stedet for at sende bønner. Bønner løser ikke det her. Men vĂĄbenkontrol vil forhindre det i at ske igen, skrev en anden elev, Sarah, i et tweet, der er blevet delt vidt og bredt.