Udland

Forskere kæmper mod tiden efter isbjerg afslører ukendt liv

Internationale eksperter er på vej til Antarktis for at undersøge økosystemer i havet, før de udsættes for lys.

Et gigantisk stykke af isen på Antarktis har revet sig løs. Dermed bevæger et 5800 kvadratkilometer stort isbjerg sig nu ud i havet ud for Sydpolen.

Der er stadig så meget tilbage at lære om livet i havet i Antarktis

Will McCallum, Greenpeace

Isbjerget har fået navnet A68 og er på størrelse med Trinidad og Tobago. Eller staten Delaware i USA. Eller halvanden gang så stort som Fyn. Det er dermed et af de største, der nogensinde er observeret.

A68 har revet sig løs på grund af den revne, der opstod i juli sidste år i et stort stykke havis, som bærer navnet Larsen C. Og umiddelbart kan man måske tænke, at der ikke er meget at glæde sig over, ved at et 1000 meter tykt isbjerg på denne måde har revet sig løs fra en gletsjer, en såkaldt kælvning i isen.

Men denne pessimisme deler en gruppe internationale videnskabsmænd ikke helt. 

Skjult i 120.000 år

Forskerne, som ledes af British Antarctic Survey (BAS), gør nemlig onsdag klar til afrejse afsted mod Antarktis i håbet om at blive klogere på det økosystem, der gemmer sig under Larsen C. 

For sprækken i havisen gør det nu muligt at undersøge havet under isen, der ellers har været skjult i ikke mindre end 120.000 år.

- Kælvningen af A68 giver os en enestående mulighed for at studere livet under havet, da det reagerer på en dramatisk miljøændring, siger marinebiolog Dr. Katrin Linse til The Guardian.

Hun er del af holdet af forskere, der skal forcere vinteren og de høje bølger i Antarktis i håbet om - i havet under Larsen C - at få svar på nogle helt fundamentale spørgsmål om, hvordan klimaændringerne påvirker området ved Sydpolen.

- Det er vigtigt, at vi kommer hurtigt frem, inden havet ændrer sig efterhånden som sollys kommer ind og nye arter begynder at kolonisere ... Det er meget spændende, siger Katrin Linse.

Frygt for at vandstanden stiger

USA's rumagentur NASA har over flere omgange de senere år udsendt billeder, hvor man kan se, at revnen i havisen bliver stadig større. 

Hvis alle isbjergene på Sydpolen smelter helt, er der en risiko for, at gletsjerne inde på land sætter farten op, og når der sendes is fra land ud i havet, kan vandstanden i verdenshavene ende med at stige til et katastrofalt niveau. 

Ifølge forskernes beregninger er der is nok i området bag ved Larsen C til at få verdenshavene til at stige med 10 centimeter.

Sjældne arter på havbunden

I første omgang er det, forskerne valfarter til Antarktis for at undersøge, dog hvad der egentlig sker under havoverfladen. 

- Der er stadig så meget tilbage at lære om livet i havet i Antarktis, siger Will McCallum fra Greenpeace-skibet Arctic Sunrise til The Guardian.

Han fortæller, at forskere allerede har fundet en overflod af sjældne arter, men at et enormt arbejde fortsat venter.

- Havbunden er spækket med en fantastisk mangfoldighed af liv og farve, fra små søedderkopper til søliljer, orme, krill og sjældne koraller og svampe, siger Will McCallum.

Holdet af forskere har afrejse onsdag fra Falklandsøerne, og det ventes, at de når frem til isbjerget A68 indenfor en uge.