Udland

Storbritannien til kamp mod plastik - selv kokosnødder bliver pakket ind

Briterne bruger plastik i overflod, men det skal være slut nu.

Den britiske premierminister, Theresa May, indledte 2018 med et kald til krig.

Ikke den slags, der involverer brug af soldater og tungt artilleri, men derimod et felttog mod en anderledes blød fjende; overflødig plastik.

- Storbritannien vil udvise globalt lederskab, sagde Theresa May, da hun lancerede sin nye plastik-strategi.

Det er ikke stormtropperne, der bliver sendt i kamp. Modstanderen, den overflødige plastik, skal nemlig først være bekæmpet inden 2042.

Det tog ikke mange minutter, før det blev påpeget, at det da var en lidt langstrakt deadline, hvor mange politikere, også konservative, kunne nå at ændre holdning. Men Theresa May fastholdt, at det at kere sig om miljøet er en fundamental del af det konservative parti.

Pant på kaffekopper, ikke på plastikflasker

For at nå målet i 2042 har Mays regering kigget i arsenalet af brugbare våben og er kommet frem til følgende:

  • Flere små butikker skal indføre ekstrabetaling for plastikposer. (Det er allerede sket i Wales og Skotland, så det er England, som mangler at følge trop, red.)
  • Regeringen vil overveje en afgift på for eksempel take-away kaffekopper fra caféerne.
  • Og så vil man opfordre supermarkeder til at etablere plastikfri zoner. Det kunne for eksempel være frugt- og grøntafdelingen, hvor varerne kan købes i løsvægt.

Kritikere har allerede påpeget den åbenlyse mangel ved regeringens plan, nemlig at den ikke indeholder et pantsystem – ligesom det vi kender i Danmark, hvor der er et økonomisk incitament til for eksempel at aflevere en plastikflaske frem for at smide den i skraldespanden eller i naturen.

Det britiske genbrugssystem varierer i dag fra kommune til kommune. Men i de fleste tilfælde får hver husholdning udleveret en masse plastikposer, hvori man fylder alt fra papir og pap til plastikflasker. Den stiller man ved så ved kantstenen til afhentning to gange om ugen. Der følger dog strenge instrukser med om IKKE at sende hverken blød plast (poser) eller hård plast (f.eks. legetøj eller skruelåg fra plastikflasker) med til genbrug.

Ifølge velgørenhedsorganisationen Keep Britain Tidy (Hold Storbritannien Rent, red.) bliver 57 procent af plastikflasker i Storbritannien sendt til genbrug. Til sammenligning har flere lande med flaskepantsystem over 90 procent, når det kommer til genbrug af flasker.

Der er plastik overalt

- Jeg tror, at folk i de kommende år vil være chokerede over, hvordan vi i dag tillader en så unødvendig stor produktion af plastik, sagde premierministeren under præsentationen af planen. 

Der er plastik overalt i Storbritannien.

Efter en tur i supermarkedet kan det at pakke varerne ud af deres plastikemballage tage lige så lang tid som indkøbsturen i sig selv. Frugt og grønt, som egentlig ikke behøver at ligge i en specialformet plastskål med plastik udenom, er sirligt pakket ind. Så er der også alle de fødevarer, der kan købes færdigskåret, færdigpillet, færdigkogt og færdigstegt. De er naturligvis også pakket ind i plastik. Og skulle man få lyst til en færdigret, så er der langstrakte kølemontre med den slags. Pakket ind i plast.

Det er dog ikke kun i supermarkederne, at man bliver bombarderet med plastik. Også i hjemmet sniger det sig ind alle vegne. Eksempelvis bliver søndagsaviserne også leveret i plastik.

Medierne har taget kampen op mod plastik-epidemien

Hvad disse mængder af plastik gør ved miljøet er i øvrigt noget, man som tv-seer i Storbritannien bliver stopfodret med. Tv-kanalen Sky News har i månedsvis vist programmer og ført kampagne om de store plastikøer, der flyder rundt om i verdenshavene, og BBC har netop afsluttet serien ”Blue Planet 2”, hvor David Attenboroughs beroligende stemme guider seeren igennem de enorme problemer, vores brugte sodavandsflasker og plastikposer udgør for havskildpadder, hvaler og fisk. Sidstnævnte serie har angiveligt inspireret landets miljøminister Michael Gove til at få skudt regeringens plastik-plan afsted. Selv Theresa May har i et interview til BBC nævnt programmet som et vendepunkt.

Og for nyligt iværksatte London-avisen the Evening Standard en kampagne mod sugerør, hvor man opfordrer borgere og restauranter og cafeer til at kvitte brugen af plastiksugerør og skifte til nedbrydelige alternativer. Ifølge avisen er London Europas sugerørshovedstad, hvor der hvert år bliver smidt to milliarder sugerør ud. Flere restauranter i den britiske hovedstad har meldt sig klar til kamp.

Hvad betyder overflødig plast?

Da krigen mod overflødig plastik blev annonceret i begyndelsen af året, sagde Theresa May, at plastik er ”en af de største miljømæssige plager i vores tid”. Men den britiske regering fik ikke nærmere defineret, hvad overflødig dækker over.

Her kommer et eksempel: Denne kokosnød, som kan købes i flere store supermarkedskæder. Den er pakket ind i pap og plastik, og i bunden er der også et lille medfølgende plastiksugerør.

Den affødte en mindre shitstorm mod producenten af den drikkeklare kokosnød samt de butikker, der sælger dem. På Twitter undrede flere sig over indpakningen.

Producenten forsvarede sig dog med, at indpakningen kunne sendes til genbrug.

Om den britiske regering har fat i den rette fremgangsmåde for komme den overflødige plastik til livs, vil jeg lade andre afgøre. Det jeg dog må sande efter at have skrevet denne artikel, gået på et utal af research-indkøbsture i de lokale supermarkeder og slået knude på den ene genbrugspose efter den anden med plastikaffald fra min husholdning er, at der er ufattelig meget plastik i mit liv.