Udland

USA tiltaler 13 russere for indblanding i valgkamp

Russerne udgav sig for at være amerikanske statsborgere og tog kontakt til Donald Trumps kampagnestab.

De amerikanske myndigheder har tiltalt 13 russiske statsborgere for indblanding i den amerikanske præsidentvalgkamp.

Tiltalerne omfatter sammensværgelse, bedrageri på internettet og groft identitetstyveri.

Russerne har ifølge tiltalen udgivet sig for at være amerikanske statsborgere og kommunikeret med personer i præsident Donald Trumps kampagnestab, der dog ikke vidste, hvem de stod over for.

- Nogle af dem rejste til USA og brugte amerikansk computerinfrastruktur for at skjule, at deres aktiviteter oprindeligt kom fra Rusland, hedder det videre.

Svinede Clinton - hyldede Trump

Ifølge tiltalen, som kan læses i sin fulde længde på en række amerikanske medier, har de 13 personer forsøgt at påvirke amerikansk politik siden 2014.

Det fremgår blandt andet af, at de har oprettet falske identiteter på sociale medier og brugt falske bankkonti.

På det sociale medie Twitter havde russerne for eksempel oprettet profilen @TEN_GOP, som på et tidspunkt havde over 100.000 følgere. 

På de sociale medier har de tiltalte blandt andet skrevet negative ting om kandidaterne Hillary Clinton, Marco Rubio og Ted Cruz, mens de på den anden side gav opbakning til Bernie Sanders og Donald Trump.

Arrangerede demonstrationer for og imod Trump

På et pressemøde siger USA's vicejustitsminister, Rod Rosenstein, at russernes formål var at "skabe dissonans" i USA. 

Det fremgår også af tiltalen, at gruppen stod for en række demonstrationer i forbindelse med valget i 2016.

Et af eksemplerne lyder, at gruppen på den ene side arrangerede en demonstration i New York, hvor man protesterede imod valget af Donald Trump som præsident. Samme dag arrangerede de så også en demonstration, der hyldede valget af Donald Trump som præsident.

Rusland giver dog ikke meget for tiltalerne:

 - Beskyldninger fra USA om, at russiske statsborgere blandede sig i det amerikanske præsidentvalg er absurde, siger en talskvinde for det russiske udenrigsministerium, Maria Zakharova, ifølge Reuters.

Tiltalt russer er ikke oprørt

Også en af de tiltalte russere, forretningsmanden Evgeny Prigosjin, siger til det russiske medie RIA, at han ikke er oprørt over tiltalen.

- Amerikanerne er et meget emotionelt folk, som ser, hvad de vil se. Jeg har stor respekt for dem. Jeg er overhovedet ikke oprørt over, at jeg er på listen, lyder det.

Prigosjin er en entreprenant forretningsmand fra Sankt Petersborg, der er blevet kendt i russiske medier som "Putins kok". Hans restauranter og catering selskaber har ofte været vært for den russiske leders middage med udenlandske gæster.

Trump har kaldt undersøgelse for fup

Tiltalerne sker på baggrund af den store, kulegravende undersøgelse, som Justitsministeriet har sat den tidligere FBI-chef Robert Mueller i spidsen for.

Her undersøger han Ruslands forsøg på at påvirke udfaldet af USA's præsidentvalg i 2016, og særligt om der skulle være en forbindelse mellem Trumps kampagne og Rusland - noget, Trump gentagne gange har afvist.

Donald Trump skriver i et tweet, at anklageskriftet mod de 13 russere, som er tiltalt for at blande sig i USA's præsidentvalg, viser, at der ikke var noget "aftalt spil" mellem russere og hans personlige kampagnestab.

Siden marts sidste år har Donald Trump kaldt hele Robert Muellers undersøgelse for et fupnummer, som Demokraterne bruger som en "sølle undskyldning for at have tabt valget".

Men efter fredagens tiltaler, som altså viser, at de 13 personer skulle have fremmet Trumps præsidentkampagne, bliver det svært at opretholde den påstand, mener lektor ved Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, Niels Bjerre-Poulsen.

- De satsede især på det, vi kalder ”de lilla” stater; altså svingstaterne, hvor resultatet kunne gå begge veje. Meget tyder på, de har haft en god fornemmelse for, hvad de gerne ville opnå: Ikke bare ødelægge troen til det amerikanske demokrati, men også få Trump valgt ved at få Hillarys vælgere til at blive hjemme, siger han til TV 2.