Udland

FBI indrømmer, at de blev advaret om skoleskyder, men ikke reagerede

Efterretningstjenesten skriver, at de burde have handlet på den advarsel, de havde fået om den 19-årige skoleskyder Nikolas Cruz.

I januar modtog den amerikanske efterretningstjeneste FBI et tip. En person tæt på den 19-årige mand Nikolas Cruz advarede om, at high school-eleven med stor sikkerhed var i stand til at begå et skoleskyderi.  

Lidt over en måned senere - onsdag for to dage siden - trådte den selvsamme Nikolas Cruz ind på Stoneman Douglas High School i Florida med en halvautomatisk riffel og dræbte mindst 17 personer.

I en offentlig pressemeddelse fredag skriver FBI, at de burde have taget henvendelserne om den unge mand alvorligt.

- Jævnfør de vedtagne protokoller burde den information, som blev indgivet, være blevet behandlet som en potentiel livstruende trussel, skriver de fredag.

- Informationen burde være blevet videregivet til FBI's Miami-kontor, hvor den nødvendige efterforskning ville være blevet igangsat.

En potentiel skoleskyder   

Det var en person, som kendte Nikolas Cruz, der indgav tippet til FBI den 5. januar. Vedkommende gjorde blandt andet opmærksom på, at den 19-årige tidligere high school-elev havde anskaffet sig et skydevåben.

Tippet lød desuden, at Nikolas Cruz havde "et ønske om at dræbe mennesker, utilregnelig opførsel, lagde foruroligende beskeder ud på de sociale medier" og gav udtryk for, at han "havde potentialet til at udføre et skoleskyderi", skriver The New York Times.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters havde FBI også modtaget et tip tilbage i september, da en bruger af videodelingstjenesten Youtube med navnet "nikolas cruz" skrev, "Jeg vil blive en professionel skoleskyder" som en kommentar til en video. Men her var FBI ikke i stand til at identificere, hvem der var bag brugeren gennem deres database.  

Floridas guvenør langer ud efter FBI-direktør

FBI's direktør Christopher Wray gør klart i udmeldingen, at de fortryder, hvordan de har håndteret sagen, og at de fremover vil gøre alt for, at det amerikanske folk kan føle sig trygge.

- Vi undersøger stadig kendsgerningerne. Jeg er stærkt opsat på at nå til bunds i, hvad der skete i den her sag, ligesom at jeg vil se på vores procedurer for at behandle den information, vi modtager fra offentligheden, siger Christopher Wray.    

Men undskyldningen fra FBI-chefen er ikke nok, mener den republikanske guvenør i Florida, Rick Scott. 

Han ønsker, at Christopher Wray siger op som direkte konsekvens af, at myndigheden ikke har været i stand til at forhindre skoleskyderiet på trods af de klare advarsler. Det skriver han på sin officielle hjemmeside.  

- 17 uskyldige mennesker er døde, og at anerkende fejlen er ikke nok, skriver han.

- Vi forsøger konstant at fremme, at man skal sige noget, hvis man ser noget, og det var netop det, en modig person gjorde overfor FBI. Og FBI formåede ikke at handle. "Se noget, sig noget" er et utroligt vigtigt værktøj, og folk skal kunne stole på, at det også bliver undersøgt af håndhæverne af loven. FBI direktøren er nødt til at sige op, skriver han.    

Justitsministeren bebrejder FBI

Også den amerikanske justitsminister Jeff Sessions har fredag aften kommenteret på de nye oplysninger fra FBI i en officiel udmelding fra ministeriet

- Det står nu klart, at advarselstegnene var der, og at FBI overså tip. Nu ser vi de tragiske konsekvenser af de fejl, skriver han. 

Han vil nu indlede en undersøgelse af FBI.

- Vi vil gøre dette til en topprioritet. Det har aldrig været vigtigere at anspore enhver borger i ethvert samfund til at holde øje med advarselstegn og advare myndighederne. Regn ikke med, at andre vil gribe ind - vi må alle være vagtsomme. Vores børns liv afhænger af det, skriver han.

Hvilke konsekvenser det får for FBI-direktøren er endnu uvist. 

Gerningsmanden anholdt

Nikolas Cruz blev omkring 40 minutter efter skyderiet anholdt i det lokale Walmart-supermarked, hvor han var taget hen for at gå på Subway-restaurant. Herefter gik gerningsmanden på McDonald's. Det fortæller sheriffen i Broward County, Scott Israel.

- Betjentene blev mødt af flere hundrede elever, der flygtede fra skolen. Efterforskerne fandt senere ud af, at gerningsmanden havde skjult sig i mængden og var blandt dem, der løb ud af skolen, siger sheriffen i en pressemeddelelse torsdag morgen dansk tid.

Den unge mand er nu i politiets varetægt og har tilstået skoleskyderiet.  

Stoneman Douglas High School i Parkland har omkring 2000 elever fra 9. til 11. klasse.