Udland

19-årig dræbte 17 mennesker og gik på McDonald's bagefter

Mindst tre ofre er fortsat i kritisk tilstand efter et skoleskyderi i den amerikanske delstat Florida, der indtil nu har kostet 17 mennesker livet.

I delstaten Florida har den 19-årige gerningsmand Nikolas Cruz nu tilstået at have dræbt 17 personer på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland.

Sheriffen i Broward County, Scott Israel, fortæller til nyhedsbureauet AP, at Nikolas Cruz efter skoleskyderiet tog hen i det lokale Walmart-supermarked og købte en sodavand i en Subway-restaurant. Herefter gik gerningsmanden på McDonald's.

Sheriffen fortæller videre, at Nikolas Cruz blev anholdt cirka 40 minutter efter, at han forlod McDonald's.

Var muligvis medlem af paramilitær gruppe

Tidligere torsdag stod lederen af en højrenationalistisk gruppe frem og fortalte til nyhedsbureauet AP, at Nikolas Cruz var aktivt medlem af gruppen.

Den unge mand har tidligere deltaget i paramilitære øvelser med gruppen, siger lederen Jordan Jareb, der understreger, at Cruz handlede på eget initiativ, da han gik amok på sin tidligere skole i Parkland.

Sherif Scott Israel understreger, at politiet ikke kender til gerningsmandens påståede relation til den højrenationalistiske gruppe.

FBI var advaret

Meget tyder på, at der var gået en del planlægning forud for skyderiet.

Allerede sidste år skrev gerningsmanden angiveligt i en kommentar på Youtube, at han ville være det, han selv betegnede som en professionel skolemorder.

FBI blev efterfølgende advaret, men fandt aldrig frem til personen bag kommentaren.

Vidner fortæller også, at den 19-årige satte brandalarmen i gang på skolen for at lokke så mange elever ud på gangene som muligt.

Trump talte til nationen

Hele USA beder "med et tungt hjerte" for ofrene for skoleskyderiet i Florida og deres familier.

Det sagde den amerikanske præsident, Donald Trump, i en tale torsdag.

Præsidenten nævnte ikke den amerikanske våbenlovgivning, som hans demokratiske forgænger Barack Obama flere gange ytrede ønske om at stramme op på.

Trump lovede i stedet, at hans regering vil arbejde for at gøre skoler mere sikre.

Præsidenten sagde desuden, at hans regering vil "håndtere det vanskelige spørgsmål om psykisk sygdom".

Efter skyderiet skrev præsident Trump på Twitter, at gerningsmanden bag skyderiet tilsyneladende var "mentalt forstyrret".

Mindst tre ofre er fortsat i kritisk tilstand efter skoleskyderiet, der indtil nu har kostet 17 mennesker livet.