Obama-parrets officielle portrætter afsløret

For første gang har afroamerikanske kunstnere portrætteret et præsidentpar til USA's nationale portrætgalleri.

De officielle portrætter af Barack Obama og Michelle Obama blev mandag præsenteret i Washington D.C.

Både den tidligere amerikanske præsident og den tidligere førstedame har valgt afroamerikanske kunstnere til at male deres portrætter.

De har også valgt kunstnere, der er kendt for at portrættere sorte amerikanere og for at fokusere på social retfærdighed i deres værker.

Kehinde Wiley har malet portrættet af Barack Obama. Og han er den første sorte amerikaner til at male et officielt præsidentportræt for Smithsonians National Portrait Gallery, der huser USA’s eneste komplette samling af præsidentportrætter uden for Det Hvide Hus.

Barack Obama malet af Kehinde Wiley.
Barack Obama malet af Kehinde Wiley. Foto: SHAWN THEW / Ritzau Scanpix

- At få lov til at være den første afroamerikanske maler til at male USA’s første afroamerikanske præsident var fuldstændigt overvældende, sagde Kehinde Wiley ved afsløringen af malerierne.

En baggrund af blomster

Kehinde Wiley er ifølge Time kendt for sine livagtige afbildninger af især unge sorte mænd. Ved afsløringen af portrætterne fortalte han, at han har malet Obama på en baggrund af blomster fra Chicago, Kenya og Hawaii for at vise hans baggrund.

Hawaii er Barack Obamas fødested, Kenya er hans fars fødeland, og Chicago er byen, hvor hans politiske karriere begyndte, og hvor han mødte sin kone.

- Det, der altid ramte mig, når jeg så hans portrætter, var, i hvilken grad de udfordrede vores ideer om magt og privilegier, sagde Barack Obama, da portrætterne blev afsløret.

- Jeg var en af de piger

Den tidligere præsident roste også Amy Sherald for hendes portræt af Michelle Obama.

- Amy, jeg vil takke dig for på imponerende vis at fange den ynde, skønhed, intelligens, charme og varme ved den kvinde, jeg elsker, sagde han.

Michelle Obama malet af Amy Sherald, som ofte maler menneskers hudfarve i grå toner.
Michelle Obama malet af Amy Sherald, som ofte maler menneskers hudfarve i grå toner. Foto: SHAWN THEW / Ritzau Scanpix

Michelle Obama var ligeledes begejstret for sit portræt, som får hende til at tænke på unge mennesker og især farvede piger:

- De vil se et billede af en, som ligner dem, på denne amerikanske institutions vægge. Og jeg ved, hvilken betydning det vil få for deres liv, fordi jeg var en af de piger, sagde den tidligere førstedame.