Udland

Russisk fly styrtet ned - alle 71 ombord dræbt

Flyet styrtede kort efter takeoff fra en lufthavn ved Moskva. Myndigheder indleder uanmeldt undersøgelse af flyselskabet.

Saratov Airlines

  • I 2015 indførte de russiske flymyndigheder sanktioner mod Saratov Airlines på grund af brud på de russiske myndigheders sikkerhedsregler.
  • I den periode måtte selskabet ikke operere uden for Ruslands grænser.
  • I maj 2016 fik selskabet dets rettigheder tilbage.
  • Det nedstyrtede fly var af typen Antonov AN-148. Denne flytype kan typisk rumme mellem 68-85 passagerer.

Kilde: CH-Aviation, Antonov

Efter få minutter i luften er et russisk passagerfly med 71 mennesker om bord styrtet ned uden for hovedstaden Moskva.

Alle ombord er døde, siger Ruslands transportminister, Maksim Solokov, ifølge AP.

På katastrofeministeriets hjemmeside har de russiske myndigheder desuden offentliggjort en liste med de 71 personer ombord. Tre af de omkomne var børn, skriver Interfax.

Flyselskab skal undersøges

Flyet var fra selskabet Saratov Airlines og netop lettet fra Domodedovo-lufthavnen, som ligger 42 kilometer uden for Moskva. 

Kort tid efter tabte det højde og forsvandt fra radaren. Senere fandt myndighederne vragdele fra flyet på en mark i området Ramenskoje, som ligger omtrent 40 kilometer fra lufthavnen.

Her har efterforskere allerede lokaliseret den såkaldte sorte boks, som måske kan være med til at opklare omstændighederne i forbindelse med styrtet. 

Årsagen til styrtet er stadig ukendt, men Ruslands føderale efterforskningskomité, Sledkom, har sat en efterforskning i gang, skriver AP.

Et fly er styrtet ned uden for Moskva. 71 personer meldes døde. Video: Sebastian Goos

Efterforskningskomiteen afviser dog rygter om, at piloten angiveligt skulle have meldt om tekniske problemer over radioen:

Russisk flysikkerhed

  • I 1990'erne havde russisk luftfart et dårligt ry på grund af dårligt udstyr og ringe tilsyn med selskaberne. Der er dog rettet markant op på det dårlige ry de seneste år.
  • Seneste store flyulykke i Rusland skete den 25. december 2016, da et TU-154 fly fra det russiske forsvarsministerium styrtede ned på vej til Syrien. Alle 92 ombord døde.
  • I marts samme år styrtede et Boeing 737-800 fly fra FlyDubai ned, da det skulle lande i byen Rostov-an-Don. Her døde alle 62 personer ombord.

Kilde: AP

- Vi har fundet ud af, at der ikke blev modtaget meldinger om tekniske problemer fra flyets besætning, siger talskvinde Svetlana Petrenko.

Derudover skriver Interfax, at det russiske transportministerium Rostransnadzor vil iværksætte en øjeblikkelig og uanmeldt undersøgelse af Saratov Airlines. 

Mediet Ria Novosti citerer præsident Vladimir Putins talsmand for at sige, at præsidenten har udskudt sin planlagte rejse til Sotji på grund af styrtet.

Flyet var taget ud af brug i to år

Nyhedsbureauet Tass beretter, at flyet har været brugt til passagerflyvninger siden 2010.

Oprindeligt var flyet drevet af flyselskabet Rossiya Airlines, som er et datterselskab til Aeroflot.

Men selskabet tog det ud af drift i to år fra 2015 til 2017, da der manglede reservedele. I februar 2017 blev flyet dog leaset til Saratov Airlines og genindsat i selskabets flåde. 

Det regionale passagerfly af typen An-148 havde 65 passagerer og seks besætningsmedlemmer om bord og var på vej mod byen Orsk, der ligger 1500 kilometer sydøst fra Moskva nær grænsen til landet Kazakhstan.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, udtrykker medfølelse til de pårørende til de omkomne, oplyser en talsmand til det russiske nyhedsbureau Tass.