Udland

Religiøse ledere klar til at slække på krav om altdækkende kjole i Saudi-Arabien

Som loven er i dag, skal saudiske kvinder være tildækkede, når de bevæger sig i det offentlige rum. FAYEZ NURELDINE / Scanpix Denmark

Forslaget er det seneste skud på stammen af kontroversielle ændringer for kvinder i det ultrakonservative kongerige.

I Saudi-Arabien behøver kvinder fremover ikke at bære den traditionelle, løstsiddende abaya-kjole for at tildække deres kroppe, når de viser sig i offentligheden. 

Det siger en højtstående religiøs leder fra Saudi Arabien ifølge det britiske medie The Guardian.

- Mere end 90 procent af de fromme muslimske kvinder i den muslimske verden bærer ikke abayas, så vi bør ikke tvinge folk til at bære abaya-kjole, siger sheik Abdullah al-Mutlaq, der er medlem af landets højeste religiøse råd, i en radio-udsendelse fredag.

Regeringen har endnu ikke officielt sagt, om den vil ændre loven, men udmeldingen er den første af sin slags fra en højtstående religiøs person i landet.

Abayaen bliver ikke fjernet i morgen, men dette er endnu et af de spæde skridt i retning af et nyt Saudi-Arabien, der i højere grad end tidligere vil forsøge at afspejle det mellemøstlige område,

Simi Jan, TV 2's mellemøstkorrespondent

Saudi-Arabien er kendt for at have nogle af de hårdeste sanktioner i verden over for kvinder, og det mellemøstlige kongerige kræver i dag ved lov, at kvinder bærer den tildækkende beklædningsgenstand i det offentlige rum.

Piller ved noget grundlæggende i samfundet

TV 2s mellemøstkorrespondent, Simi Jan, mener, at forslaget understreger, at der en vigtig forandring i gang i Saudi-Arabien.

- Det her skal ses som et skridt på vejen til at give kvinder flere rettigheder i det mellemøstlige land. Det piller ved noget helt grundlæggende i samfundet og viser, at der er en ny tendens på vej i Saudi-Arabien, hvor man forsøger at komme fri af det gamle syn på kvinder, siger Simi Jan.

Hun mener, at forslaget mest af alt skal tolkes som ”en føler” fra den saudiske top.

- Abayaen bliver ikke fjernet i morgen, men dette er endnu et af de spæde skridt i retning af et nyt Saudi-Arabien, der i højere grad end tidligere vil forsøge at afspejle det mellemøstlige område, fortæller Simi Jan.

Det kontroversielle forslag har mødt blandede reaktioner. Flere religiøse lærde har tilkendegivet, at de er positive, mens der samtidig har været kritiske røster fremme fra kvinder. Dette understreger ifølge Simi Jan, at Saudi-Arabien er et meget sammensat land.

Det er kun i Saudi-Arabien og Iran, hvor myndighederne bestemmer ved lov, hvordan kvinder skal gå klædt.

Kontroversielle reformer

Udmeldingen er det seneste skud på stammen af kontroversielle ændringer for kvinder i det ultrakonservative kongerige.

Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, er gennem de seneste måneder begyndt at indføre en række reformer til fordel for kvinder.

I januar fik kvinder for første gang adgang til landets fodboldstadions for at overvære fodboldkampe.

Tidligere måtte kvindelige sportfans kun følge deres favorithold på tv, og så sent som i 2015 blev kvinder anholdt, hvis de alligevel forsøgte at snige sig ind på stadion.

Og i september 2017 fik landets kvinder efter mange års kamp endelig lov til selv at køre bil - et tiltag, der dog først vil være fuldt implementeret til juni i år.

Savner selvstændighed

Selvom der er tegn på mere moderate forhold i det mellemøstlige kongerige, er der stadig mange områder, hvor saudiske kvinder endnu savner selvstændighed.

Kvinder kan eksempelvis hverken ansøge om pas, åbne bankkonti, gifte sig, vælge studie eller rejse udenlands uden tilladelse fra et mandligt familiemedlem. Det vil typisk dreje sig om en far, mand eller bror.

Saudi-Arabien rangerer ifølge World Economic Forums indeks over ligestilling fra 2016 som nummer 141 ud af 144 lande i verden.

Hvad saudiarabiske kvinder ikke må uden mænds tilladelse

 1. Få et pas og rejse

  Hvis en saudiarabisk kvinde vil studere i udlandet, kræver det en mands tilladelse.

  Saudiarabiske kvinder kan ikke bare rejse til udlandet, hvis de skulle få lyst. De kan ikke selv skaffe sig et pas, men skal have en mandlig værge til at ansøge om det. Det gælder også fornyelser af pas. Den mandlige værge kan for eksempel være kvindens ægtemand, far, bror eller søn.

  Når passet er i hus, er det ikke bare at bestille flybilletter. Kvindens mandlige værge skal godkende rejsen. Fra 2011 har saudiarabiske kvinders mandlige værger kunne godkende én eller flere af deres rejser på forhånd elektronisk via en statslig hjemmeside.

 2. Arbejde udenfor hjemmet

  Saudiarabiske arbejdsgivere beder ofte om en mandlig værges tilladelse, før de ansætter en kvinde.

  For at kunne arbejde, skal de fleste saudiarabiske kvinder have tilladelse fra en mandlig værge. Det er ikke et krav fra den saudiarabiske regerings side, at kvinder skal have en sådan tilladelse for at kunne arbejde. Men arbejdsgivere, der kræver det, bliver ikke straffet. Derfor beder arbejdsgivere i både den private og offentlige sektor i stor udstrækning stadig kvinder om tilladelsen fra en mandlig værge, før de vil ansætte dem.

  Arbejdspladsen kan også bede om en indirekte tilladelse ved at kræve, at kvinden fremviser et plastickort med familie-ID, som traditionelt er at finde i mandens pengepung.

 3. Tage et studieophold i udlandet

  Kvindelige, saudiarabiske studerende møder store udfordringer, når de søger stipendier til studieophold i udlandet.

  Selvom landets regering støtter uddannelse til kvinder, og de på papiret skulle have fri ret til at søge om optagelse på et universitet uden deres værges tilladelse, er der alligevel store forhindringer forbundet med det. Et udlandsstipendium kræver for eksempel en underskrevet formular og følgeskab fra en mandlig værge. Værgen skal rejse med på kvindens udlandsophold, og denne får kost og logi betalt af Saudi-Arabiens regering.

 4. Gifte sig

  Det kræver en mandlig værges tilladelse, hvis en saudiarabisk kvinde ønsker at indgå et ægteskab.

  Kvinder i Saudi-Arabien kan ikke gifte sig uden en mandlig værges tilladelse. Men kvinden skal ifølge loven give samtykke til ægteskabet. Det sker som regel med et mundtligt ja under den religiøse vielse og med en underskrift på ægteskabskontrakten bagefter. På trods af det, ses der stadig talrige eksempler på tvangsægteskaber i Saudi-Arabien. Som noget nyt har kvinderne dog ret til en kopi af deres ægteskabskontrakt. 

 5. Anmode om skilsmisse og få forældremyndighed

  Kvinder i Saudi-Arabien har ikke ret til at være værge for deres børn efter en skilsmisse.

  For at kunne anmode om skilsmisse, skal saudiarabiske kvinder have deres mands tilladelse. Det sker generelt under den betingelse, at kvinden skal betale hele sin medgift tilbage. Alternativt kan kvinden anmode om en skyldsbaseret skilsmisse, hvor hun skal bevise, at hun er blevet behandlet dårligt af sin mand i ægteskabet. Mænd kan uden betingelser, og uden konens samtykke, vælge at blive skilt fra hende.

  Desuden har en kvinde ikke ret til forældremyndigheden over sine børn efter en skilsmisse, selvom retten bestemmer, at børnene skal bo hos hende. 

 6. Leje en lejlighed

  Saudiarabiske kvinde har ret til at købe og leje det, de har lyst til - bare ikke i praksis.

  Saudiarabiske kvinder kan i princippet underskrive juridisk bindende kontrakter og købe og leje uden en værges tilladelse. Men generelt foretrækker udlejere i det konservative kongerige at indgå kontrakter med mænd. Så hvis en kvinde for eksempel vil leje en lejlighed eller lease en bil, kan hun som oftest ikke gøre det uden en mandlig værges underskrift.

 7. Komme ud af fængsel efter at have afsonet sin straf

  Saudiarabiske kvinder skal bruge en mands underskrift til at komme ud af et fængsel.

  Hvis en saudiarabisk kvinde er blevet idømt fængsel og har afsonet sin fængselstraf, bliver hun ikke bare frigivet uden videre. Det kræver en mandlig værges tilladelse. Hvis værgen ikke vil underskrive kvindens frigivelse, nægter myndighederne at frigive hende. Så kan hun blive siddende i fængslet eller blive overført til et værested.